![]() |
Yahya Kemal Beyatlı Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yahya Kemal Beyatlı ŞiirleriYahya Kemal Beyatlının Şiirleri Yahya Kemal Beyatlının En Güzel Şiirleri Duyuş ve Düşünüş Sevdiklerim göçüp gidiyorlar birer birer Ay geçmiyor ki almayayım gamlı bir haber ![]() Kalbim zaman zaman bu haberlerle burkulu; Zihnim düşünceden dağınık, gözlerim dolu ![]() Kaybetti asrımızda ölüm eski hüznünü, Lakayd olan muhimsemiyor gamlı bir günü ![]() Çok şey bilen diyor:'Gidecek her gelen nesil Ey sade-dil Bu bahsi hayatında böyle bil Hiç durmadan, hayat öğütür devreden bu çark, Ölmek sırayladır, sıralanmakta varsa fark ![]() İlmin derin görüşleri, aklın hükümleri Doldurmuyor boşalmış olan hisli bir yeri ![]() Mehlika Sultan Mehlika Sultan'a aşık yedi genç Gece şehrin kapısından çıktı ![]() Mehlika Sultan'a aşık yedi genç Kara sevdalı birer aşıktı ![]() Bir hayalet gibi dünya güzeli Girdiğinden beri rü'yalarına; Hepsi meşhur, o muamma güzeli Gittiler görmeye Kaf dağlarına ![]() Hepsi, sırtında aba, günlerce Gittiler içleri hicranla dolu; Her günün ufkunu sardıkça gece Dediler: ''Belki bu son akşamdır'' Bu emel gurbetinin yoktur ucu; Daima yollar uzar, kalp üzülür: Ömrü oldukça yürür her yolcu, Varmadan menzile bir yerde ölür ![]() Mehlika'nın kara sevdalıları Vardılar çıkrığı yok bir kuyuya, Mehlika'nın kara sevdalıları Baktılar korkulu gözlerle suya ![]() Gördüler: ''Aynada bir gizli cihan ![]() ![]() ![]() Ufku çepçevre ölüm servileri ![]() ![]() ![]() Sandılar doğdu içinden bir an O, uzun gözlu, uzun saçlı peri ![]() Bu hazin yolcuların en küçüğü Bir zaman baktı o viran kuyuya ![]() Ve neden sonra gümüş bir yüzüğü Parmağından sıyırıp attı suya ![]() Su çekilmiş gibi rü'ya oldu! ![]() ![]() Erdiler yolculuğun son demine; Bir hayal alemi peyda oldu Göçtüler hep o hayal alemine ![]() Mehlika Sultan'a aşık yedi genç Seneler geçti, henüz gelmediler; Mehlika Sultan'a aşık yedi genç Oradan gelmeyecekmiş dediler! ![]() ![]() AKINCILAR Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Haykırdı ak tolgalı beylerbeyi "ilerle" Bir yaz günü geçtik tunadan kafilelerle Şimşek gibi atıldık bir semte yedi koldan Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan Bir gün yine doludizgin atlarımızla Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla Cennette bu gün gülleri açmış görürüzde Hala o kızıl hatıra gitmez gözümüzde Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik BİR BAŞKA TEPEDEN Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul! Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer ![]() Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer ![]() Nice revnaklı şehirler görünür dünyada, Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan ![]() Yaşamıştır derim en hoş ve uzun rüyada Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan ![]() EYLÜL SONU Günler kısaldı ![]() Bir bir hatırlamakta geçen sonbalarları ![]() Yalnız bu semti sevmek için ömrümüz kısa ![]() ![]() ![]() Yazlar yavaşça bitmese, günler kısalmasa ![]() ![]() ![]() İçtik bu nadir içki'yi yıllarca kanmadık ![]() ![]() ![]() Bir böyle zevke tek bir ömür yetmiyor, yazık! Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor; Lakin vatandan ayrılışın ıztırabı zor ![]() Hiç dönmemek ölüm gecesinden bu sahile, Bitmez bir özleyiştir, ölümden beter bile ![]() GEÇMİŞ YAZ Rüya gibi bir yazdı ![]() Her anını, her rengini, her şiirini hazdan ![]() Hala doludur bahçeler en tatlı sesinle! Bir gün, bir uzak hatıra özlersen o yazdan Körfezdeki dalgın suya bir bak, göreceksin: Geçmiş gecelerden biri durmakta derinden; Mehtap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velhasıl o rüya duruyor yerli yerinde! HAZAN BAHÇELERİ Kalbim yine üzgün, seni andım da derinden Geçtim yine dün eski hazan bahçelerinden Yorgun ve kırılmış gibi en ince yerinden Geçtim yine dün eski hazan bahçelerinden Senden boşalan bağrıma gözyaşları dolmuş Gördüm ki yazın bastığımız otları solmuş Son demde bu mevsim gibi benzimde kül olmuş Geçtim yine dün eski hazan bahçelerinden ÖZLEYEN Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde, Sen nerdesin, ey sevgili, yaz günleri nerde! Dağlar ağarırken konuşmuştuk tepelerde, Sen nerde o fecrin ağaran dağları nerde! Akşam, güneş artık deniz ufkunda silindi, Hulya gibi yalnız gezinenler köye indi Ben kaldım, uzaklarda günün sesleri dindi, Gönlümle, hayalet gibi, ben kaldım o yerde ![]() SES Günlerce ne gördüm ne de kimseye sordum, 'Yarab! hele kalp ağrılarım durdu!' diyordum ![]() His var mı bu alemde nekahat gibi tatlı Gönlüm bu sevincin heyecanıyla kanatlı Bir taze bahar alemi seyretti felekte, Mevsim mütehayyil, vakit akşamdı Bebek'te, Akşam! ![]() ![]() ![]() ![]() Ta karşı bayırlarda tutuşmuş iki üç cam; Sakin koyu,şen cepheli kasrıyle Küçüksu, Ardında vatan semtinin ormanları kuytu; Bir neşeli hengamede çepçevre yamaçlar Hep aynı tehassüsle meyillenmiş ağaçlar Dalgın duyuyor rüzgarın ahengini dal dal ![]() Baktım süzülüp geçti açıktan iki sandal ![]() Bir lahzada bir pancur açılmış gibi yazdan Bir bestenin engin sesi yükseldi boğazdan Coşmuş yine bir aşkın uzak hatırasıyla, Aksetti uyanmış tepelerden sırasıyla, Dağ dağ o güzel ses bütün etrafı gezindi: Görmüş ve geçirmiş denizin kalbine sindi ![]() Ani bir üzüntüyle bu rüyadan uyandım ![]() Tekrar o alev gömleği giymiş gibi yandım, Her yerden o,hem aynı bakış ,aynı emelde, Bir kanlı gül ağzında ve mey kasesi elde; Her yerden o, hem aynı güzellikte göründü, Sandım bu biten gün beni ram ettiği gündü SESSİZ GEMİ Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan ![]() Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol; Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol ![]() Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli, Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli ![]() Biçare gönüller ![]() ![]() Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu ![]() Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; Bilmez ki, giden sevgililer dönmeyecekler ![]() Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden ![]() Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden TERCİH Dünyada ne ikbal ne servet dileriz Hattâ ne de ukbâda saadet dileriz Aşkın gül açan bülbül öten vaktinde Yaranla tarab yâr ile vuslat dileriz ![]() VUSLAT Bir uykuyu cananla beraber uyuyanlar, Ömrün bütün ikbalini vuslatta duyanlar, Bir hazzı tükenmez gece sanmakla zamanı, Görmezler ufuklarda, şafak söktüğü anı ![]() ![]() ![]() Gördükleri ru'ya ezeli bahçedir aşka; Her mevsimi bir yaz ve esen ruzgarı başka ![]() Bülbülden o eğlencede feryad işitilmez; Gül solmayı; mehtab, azalıp gitmeyi bilmez ![]() ![]() ![]() Gök kubbesi her lahza, bütün gözlere mavi ![]() ![]() ![]() Zenginler o cennette fakirlerle müsavi; Sevdaları hülyalı havuzlarda serinler, Sonsuz gibi, bir fiskiye ahengini dinler ![]() Bir ruh, o derin bahçede bir defa yaşarsa Boynunda O'nun kolları, koynunda O varsa, Dalmışsa O'nun saçlarının rayihasiyle, Sevmekteki efsunu duyar her nefesiyle ![]() Yıldızları, boydan boya doğmuş gibi, varlık Bir mucize halinde o gözlerdendir artık ![]() Kanmaz, en uzun buseye, öptükçe susuzdur Zira, susatan zevk, o dudaklardakı tuzdur ![]() İnsan ne yaratmışsa yaratmıştır o tuzdan ![]() ![]() ![]() Bir sır gibidir azçok ilah olduğumuzdan ![]() Onlar ki bu güller tutuşan bahçededirler ![]() Bir gün nereden hangi tesadüfle gelirler? Aşk, onları sevkettiği günlerde, kaderden Rüzgar gibi bir sevk alır, oldukları yerden ![]() Geldikleri yol, ömrün ışıktan yoludur o! Alemde bir akşam ne semavi koşudur o! Dört atlı o gerdune, gelirken dolu dizgin, Sevmiş iki ruh ufku görürler daha engin, Simaları her lahza parıldar bu zeferle; Gök, her tarafından, donanır meş'alerle! Bir uykuyu cananla beraber uyuyanlar, Varlıkta bütün zevki o cennette duyanlar Dunyayı unutmuş bulunurken o sularda, -Zalim saat ihmal edilen vakti çalar da- Bir an uyanırlarsa leziz uykulardan, Baştanbaşa, heryer kesilir kapkara, zindan ![]() ![]() ![]() Bir faciadır böyle bir alemde uyanmak ![]() ![]() ![]() Günden güne, hicranla bunalmış gibi, yanmak ![]() ![]() ![]() Ey tali! Ölümden ne beterdir bu karanlık! Ey aşk! O gönüller sana maloldular artık! Ey vuslat! O aşıkları efsuna ramet! Ey tatlı ve ulvi gece! Yıllarca devam et! |
![]() |
![]() |
|