![]() |
Ömer Hayyam'dan-Rubailer |
![]() |
![]() |
#1 |
Equinox
![]() |
![]() Ömer Hayyam'dan-Rubailer1 ![]() Ey özünün sırlarına akıl ermeyen; Suçumuza, duamıza önem vermeyen; Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık; Umudumu rahmetine bağlamışım ben 2 ![]() Büyükse de isyanım, kötülüklerim, Yüce Tanrı' dan umut kesmiş değilim; Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın Rahmete kavuşur elbet kemiklerim ![]() 3 ![]() Tanrım bir geçim kapısı açıver bana; Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana; Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni Haberim olmasın gelen dertten başıma ![]() 4 ![]() Rahmetin var, günah işlemekten korkmam; Azığım senden, yolda çaresiz kalmam; Mahşerde lutfunla ak pak olursa yüzüm Defterim kara yazılmış olsun, aldırmam ![]() 5 ![]() Derde gama yatkın yüreğime acı; Bu tutsak cana, garip gönlüme acı; Bağışla meyhaneye giden ayağımı, Kızıl kadehi tutan elime acı ![]() 6 ![]() Akıl bu kadehi övdükçe över; Alnından sevgiyle öptükçe öper; Zaman Usta' ysa bu canım nesneyi Hem yapar hem kırıp bin parça eder ![]() 7 ![]() Ey zaman, bilmez misin ettiğin kötülükleri? Sana düşer azapların, tövbelerin beteri ![]() Alçakları besler, yoksulları ezer durursun: Ya bunak bir ihtiyarsın, ya da eşeğin biri ![]() 8 ![]() Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen ![]() 9 ![]() Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim ![]() 10 ![]() Yaşamanın sırlarını bileydin Ölümün sırlarını da çözerdin; Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok: Yarın, akılsız, neyi bileceksin?
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 2 |
![]() |
![]() |
#2 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 211 ![]() İçin temiz olmadıktan sonra Hacı hoca olmuşsun, kaç para! Hırka, tespih, post, seccade güzel; Ama Tanrı kanar mı bunlara? 12 ![]() Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle ![]() 13 ![]() Felek ne cömert ne aşağılık insanlara! Han hamam, dolap değirmen, hep onlara ![]() Kendini satmıyan adama ekmek yok: Sen gel de yuf çekme böylesi dünyaya! 14 ![]() Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek ![]() Damla nasıl inci olur denizde: Sedefler içinde gizlenerek ![]() 15 ![]() Ovada her kızıl lalenin teni Bir padişahın kanıyla beslendi ![]() Yerden biten şu mor menekşe yok mu? Bir güzelin yanağındaki bendi ![]() 16 ![]() Mal mülk düşkünleri rahat yüzü görmezler, Bin bir derde düşer, canlarından bezerler ![]() Öyleyken, ne tuhaftır, yine de övünür, Onlar gibi olmıyana adam demezler ![]() 17 ![]() Gül verme istersen, diken yeter bize ![]() Işık da vermezsen, ateş yeter bize ![]() Hırka, tekke, post most olasa da olur, Kilise çanları bile yeter bize ![]() 18 ![]() Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacağımı da yazmışın önceden ![]() Demek günah işleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? 19 ![]() İnsan bastığı toprağı hor görmemeli: Kim bilir hangi güzeldir, hangi sevgili ![]() Duvara koyduğun kerpiç yok mu, kerpiç? Ya bir Şah kafasıdır, ya bir vezir eli! 20 ![]() Hak er geç cimrilerin hakkından gelir; Cehennem ateşleri onlar içindir ![]() Ne der, dili inciler saçan Muhammet: Cömert gavur cimri müslümandan yeğdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 3 |
![]() |
![]() |
#3 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 324 ![]() Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz: İki başımız var, bir tek bedenimiz ![]() Ne kadar dönersem döneyim çevrende: Er geç baş başa verecek değil miyiz? 25 ![]() Dünyada akla değer veren yok madam, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alsın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! 26 ![]() Ferman sende, ama güzel yaşamak bizde: Senden ayığız bu sarhoş halimizde ![]() Sen insan kanı içersin, biz üzüm kanı: İnsaf be sultanım, kötülük hangimizde? 27 ![]() Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama; Senden benden başka düşünen yok, arama! Vaz geç ötelerden, yorma kendini: O var sandığın şey yok mu, o yok arama! 28 ![]() Şu serviyle süsen neden dillere destan? Neden hep onlara benzetilir hür insan? Birinin on dili var, boşboğazlık etmez, Ötekinin yüz eli var el açmaz, ondan! 29 ![]() Benim halimden haber sorarsan, Bir çift sözüm var sana, yürekten: Sevginle gireceğim toprağa, Sevginle çıkacağım topraktan ![]() 30 ![]() Şu dünyada üç beş günlük ömrün var, Nedir bu dükkanlar, bu konaklar? Ev mi dayanır, bu sel yatağına? Bu rüzgarlı yerde mum mu yanar? 31 ![]() Dün geldi: Nedir aradığın? dedi bana: Bensem, ne bakarsın o yana bu yana? Kendine gel de düşün, içine iyi bak: Ben senim, sen ben; aranıp durma boşuna! 32 ![]() Sabah doldu göklere mavi mavi; Doldur, ışık döker gibi, kaseyi! Acı olmasına acıdır şarap: Ama gerçek acıdır demezler mi? 33 ![]() Adam olduysan hesap ver kendine: Getirdiğin ne? Götüreceğin ne? Şarap içersem ölürüm diyorsun: İçsen de öleceksin, içmesen de! 34 ![]() Camiye gittim, ama Allah bilir niye: Ne namaz kılmaya, ne dua etmeye ![]() Eskiden bir kilim aşırmıştım camiden: O eskidi gittim yenisini yürütmeye ![]() 35 ![]() Kimi dinde imanda buldu yolu Kimi akıl, bilim yolunu tuttu ![]() Derken ses geldi karanlıklardan: |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 4 |
![]() |
![]() |
#4 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 436 ![]() Her gece aklım dalar gider engine ![]() Ağlarım, inciler dolar eteğime ![]() Sevdalıyım, şarap dayanmıyor bana: Kafam baş aşağı çevrik bir tas mı ne! 37 ![]() Dünya ne verdi sana? Hep dert, hep dert! Güzel canın da bir gün elbet ![]() Toprağında yeşillikler bitmeden Uzan yeşilliğe, gününü gün et ![]() 38 ![]() Şarap sen benim günüm güneşimsin! Öyle bir dolsun ki seninle içim ![]() Bir bildik görünce beni sokakta: Ne o şarap nereye böyle? desin ![]() 39 ![]() Ben ne camiye yararım, ne havraya! Bir başka hamur benimki, başka maya ![]() Yoksul gavur, çirkin orospu gibiyim: Ne din umrumda, ne cennet, ne dünya! 40 ![]() Bir kuş gördüm yüce Tus kalesinde, Keykavus'un kafa tası pençesinde ![]() Sorup duruyor kafaya: Hani? Nerde? 41 ![]() Şu testi de benim gibi biriydi; O da bir güzele vurgun, dertliydi ![]() Kim bilir, belki boynundaki kulp da Bir sevgilinin bem beyaz eliydi ![]() 42 ![]() İnciyi isteyen dalgıç olacak; Varı yoğu dosta verip dalacak ![]() Canı avucunda, nefesi göğsünde: Ayağı baş olacak, başı ayak 43 ![]() Girme şu alçakların hizmetine: Konma sinek gibi pislik üstüne ![]() İki günde bir somun ye, ne olur! Yüreğinin kanını iç de boyun eğme ![]() 44 ![]() Bir taş bulamazsın ki Doğu ovalarında Küfretmesin bana da, benim zamanıma da Yüz adım yürü bak, bir dertli insan görürsün: Bunalmış, otura kalmış yolun kenarında ![]() 45 ![]() Güneş attı göğe sabah kemendini: Aydınlık padişahı atına bindi ![]() İçin! için! diye bağırdı dört yana Canım sabah şarabının müezzini ![]() 46 ![]() Bu kadeh bir bedendir, cana gebe! Bir yasemindir, erguvana gebe! Hayır; yanlış; ne odur şarap ne bu: Bir sudur, bir su ki yangına gebe! 47 ![]() Gökte bir öküz varmış, adı Pervin; Bir öküz de altındaymış yerin ![]() Sen asıl iki öküz arasında Tepişmesine bak şu eşeklerin! 48 ![]() Ne bilginler geldi, neler buldular! Mumlar gibi dünyaya ışık saldılar ![]() Hangisi yarıp geçti bu karanlığı? Birer masal söyleyip uyuya kaldılar ![]() 49 ![]() Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka! Bir ışık daha var, ışıklardan başka ![]() Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye: Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka ![]() 50 ![]() Bir damla şarap ver Çin senin olsun; Bir yudumu bütün dinlerden üstün ![]() Söyle, ne var dünyada şaraptan hoş? O acıya tatlılar feda olsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 5 |
![]() |
![]() |
#5 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 551 ![]() Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz: Kuklacı Felek usta, kuklalar da biz ![]() Oyuna çıkıyoruz birer, ikişer ikişer; Bitti mi oyun, sandıktayız hepimiz ![]() 52 ![]() Dünya üç beş bilgisizin elinde; Onlarca her bilgi kendilerinde ![]() Üzülme; eşek eşeği beğenir: Hayır var sana kötü demelerinde ![]() 53 ![]() Dedim: artık bilgiden yana eksiğim yok; Şu dünyanın sırrına ermişim az çok ![]() Derken aklım geldi başıma, bir de baktım: Ömrüm gelip geçmiş, hiç bir şey bildiğim yok ![]() 54 ![]() Cennette huriler varmış, kara gözlü; İçkinin de ordaymış en güzeli ![]() Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz: Bak, bir yanda şarap, bir yanda sevgili ![]() 55 ![]() Sen sofusun, hep dinden dem vurursun; Bana da sapık, dinsiz der durursun ![]() Peki, ben ne görünüyorsam oyum: Ya sen? Ne görünüyorsan o musun? 56 ![]() Varlık yokluk derdini aklından sil; Bırak öteleri de kendini bil ![]() Doldur şarabı, geniş bir nefes al: Kaç nefes alacağın belli değil ![]() 57 ![]() Bir elde kadeh, bir elde Kuran; Bir helaldir işimiz, bir haram ![]() Şu yarım yamalak dünyada Ne tam kafiriz, ne tam müslüman! 58 ![]() Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş! Bırak onu bunu da gönlünü tut hoş! Şu durmadan kurulup dağılan evrende Bir nefestir alacağın, o da boştur boş! 59 ![]() Leyla isteyen kişi Mecnun olmalı; Kendinden de, dünyasından da geçmeli ![]() Sevenlerin sofrasına çağrılınca Ben körüm, ben dilsizim demeli ![]() 60 ![]() Öldürmek de, yaşatmak da senin işin; Bu dünyayı gönlünce düzenleyen sensin ![]() Ben kötüyüm diyelim, kimde kabahat? Beni böyle yaratan sen değil misin? 61 ![]() Ben kadehten çekmem artık elimi; Tutmam senin senin kitabını, minberini ![]() Sen kuru bir sofrasın, ben yaş bir sapık: Cehennemde sen mi iyi yanarsın, ben mi? 62 ![]() Eşi dostu verdik birer birer toprağa; Kiminden bir taş bile kalmadı ortada ![]() Sen, yorgun katır, hala bu kalleş çöldesin: Sırtında bunca yük, yürü bakalım hala ![]() 63 ![]() Gözüm, kör değilsen, bunca mezarı gör; Dünyayı saran yalan dolanları gör; Kırallar, padişahlar çürüyüp gitmiş: Ela gözlerine kurt dolanları gör! 64 ![]() Felek doğruyu eğriyi tartaydı, Her işine güzel demek kolaydı ![]() Böyle özü doğruluk olaydı? 65 ![]() Duman değil mi dünya mutfağında payın? Öyleyse ha olmuşsun ha olmamışsın ![]() Senin zorunsa sermayeden yememek: Bekle, bekle de başkası yesin yarın ![]() 66 ![]() Bayram geldi; işimiz iştir bu aralık; Horoz kanı gibi şarap bollaşır artık ![]() Gel gelelim eşekler de boş gezer şimdi: Oruç gemi ağızlarından çıkar, yazık! 67 ![]() Hep arar dururdum, dünyaya geleli, Alın yazısı, cenneti, cehennemi ![]() Hocam kesti attı, sağlam bilgisiyle: Alın yazısı, cennet cehennem sende, dedi ![]() 68 ![]() Yarım somunun var mı? Bir ufak da evin? Kimselerin kulu kölesi değil misin? Kimsenin sırtından geçindiğin de yok ya? Keyfine bak: en hoş dünyası olan sensin ![]() 69 ![]() Bahar geldi; başka şey istemem kafamda; Hele akla hiç yer vermem bahar soframda; Şarap, seninleyim bu mevsim, koru beni: Söğüt ağacı, sen de ser gölgeni altıma ![]() 70 ![]() Tanrı, cennette şarap içeceksin, der; Aynı tanrı nasıl şarabı haram eder? Hamza bir Arab' ın devesini öldürmüş: Şarabı yalnız ona haram etmiş peygamber ![]() 71 ![]() Nerde yüreği tertemiz uyanık insan? Nerde güzel düşünceler ardında koşan? Herkes kendi kafasının kulu kölesi: Hangi Tanrının kulu, nerde o kahraman? 72 ![]() Kim için bu yerler gökler? Bizim için ![]() Biz görüş cevheriyiz akıl gözünün Evren bir yüzük gibiyse çepeçevre İnsan, taşında bir nakış o yüzüğün ![]() 73 ![]() Yüce varlık bize bir beden verince Sevmesini öğretti her şeyden önce Sonra şu delik deşik yüreğimize Mana incileri sakladı binlerce ![]() 74 ![]() Niceleri geldi, neler istediler; Sonunda dünyayı bırakıp gittiler; Sen hiç gitmeyecek gibisin, değil mi? O gidenler de hep senin gibiydiler ![]() 75 ![]() Vakit geldi, dünya yeşiller giyecek; Ağaçlara Musa'nın eli değecek, Kuru tohumlara İsa'nın nefesi; Gözler açıp buluta çevrilecek |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 6 |
![]() |
![]() |
#6 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 676 Gerçek eren içinde kir tutmayandır; Varlığını korkusuzca hiçe sayandır; Bu topraklar üstünde en temiz kişi Sağlığında toprak kesilmiş olandır ![]() 77 ![]() Ey can, sana aklı niçin vermiş veren? Kendini bil, yolunu bul yitip gitmeden ![]() Baykuş gibi ne gezersin viranelikte, Yerin akdoğan gibi sultanın emrindeyken? 78 ![]() Onlar ki kurtulamaz ikiyüzlülükten Canı ayırmaya kalkarlar bedenden; Horoz gibi tepemde testere olsa Aklımın kafasını keser atarım ben ![]() 79 ![]() Bir yanarım Tanrı özlemiyle Musa gibi; Bir ölürüm murada ermeden Yahya gibi; Yarı gökte kalırım hep bir iğne yüzünden Hep bir başka derdin terzisiyim İsa gibi ![]() 80 ![]() Dert çekme boşuna, hep gül de yaşa; Zulüm yolunda hakkı bul da yaşa; Sonu yokluk madem bu dünyamızın Yok bil kendini, özgür ol da yaşa ![]() 81 ![]() Ramazan ayı bu yıl da geldi yine; Vurdu bukağıyı aklın bileğine; Tanrım bu halka bir gaflet ver de bari Ramazanı Şevval sansınlar bu sene ![]() 82 ![]() Ey doğru yolun yolcusu, çaresiz kalma; Çıkma kendinden dışarı, serseri olma; Kendi içine sefer et erenler gibi: Sen görenlerdensin, dünya seyrine dalma ![]() 83 ![]() Duru sudan daha temizdir benim sevgim; Sevgiyle bu oynayış da hakkımdır benim; Halden hale girer başkalarında sevgi: Neyse hep odur benim sevgim ve sevgilim ![]() 84 ![]() Dünya padişahın, kayserin, hakanın olsun; Cehennem kötünün, cennet iyinin olsun; Tesbih meleklerin olsun, temizlik Rızvan' ın: Sevgili bizim olsun, canı canımız olsun ![]() 85 ![]() Ey güzel, sen ki bana derdi derman edensin; Şimdi: Çekil önümden, diye ferman edersin; Senin yüzün canımın kıblesi olmuş bir kez; Ne yapsın, kıble mi değiştirsin bu can dersin? 86 ![]() Şarap iç adın silinip gitmeden dünyadan; Şarap kasveti, karanlığı giderir candan; Güzellerin saçını çözüp dağıtmaya bak Neylesin, netsin bu can, kıble mi değiştirsin? 87 ![]() Bizim şarap içmemiz ne keyfimizden, Ne dine, edebe aykırı gitmemizden; Bir an geçmek istiyoruz kendimizden: İçip içip sarhoş olmamız bu yüzden ![]() 88 ![]() Biliyorum varlığın, yokluğun dış yüzünü; Yükselmenin de alçalmanın da içyüzünü; Ne çıkar öte yanını da bilsem feleğin: Bezmişim bilgiden, atmışım her türlüsünü 89 ![]() Baharlar yazlar gider, kara kış gelir; Varlığın yaprakları dürülür bir bir; Şarap iç, gam yeme; bak ne demiş bilge: Dünya dertleri zehir, şarap panzehir ![]() 90 ![]() Gülün yüzünde çiy tanesi nevruzun ne hoş; Yeşillikte canı aydınlatan yüzün ne hoş; Geçmiş gitmiş gün üstüne ne söylesen boş: Bırak dünü, hoş et gönlünü, bak bugün ne hoş ![]() 91 ![]() Bilgisizliğimi sundum durdum aleme; Bir yoksulluk karanlığı çöktü gönlüme; Utandım günahımdam, müslümanlığımdan: Bundan böyle zünnar takacağım belime ![]() 92 ![]() Bir su, bir damla suymuşuz, bele düşmüşüz; Şehvet ateşiyle dışarı savrulmuşuz; Yarın yel savuracak toprağımızı: İçelim, hoş geçsin üç nefeslik ömrümüz ![]() 93 ![]() Bahtımın kökü yeşerip dal budak da verse Eğretidir bu ömür diye giydiğin elbise; Mıhlar gevşek bir gölgeliktir beden çadır, Pek dayanma sakın ne kadar sağlam da görünse ![]() 94 ![]() Ben de geçtim gittim bu zulüm yurdundan, Elimde yelden başka bir şey kalmadan; Ama var mı, ölümüme sevinip de Ecelin şaşmaz tuzağından kurtulan? 95 ![]() Orucumu yiyorsam ramazanda Mübarek aydan habersizim sanma: Çileden gece oluyor da gündüzüm Sahura kalıkıyorum gün ortasında ![]() 96 ![]() Yılan gibi taşa girsen de, Saki, Sızar ecelin suyu bulur seni; Bu dünya toprak, Saki, türkü söyle; Bu soluk bir yel, şarap ver, Saki ![]() 97 ![]() Gönül Bijen' i kuyu gibi gam zindanında; Akıl Sührab'ı ölmüş derdinin sayvanında; Dünya Siyavuş'unun öcünü almak için Gam, Rüstem'in Turan gibi gönlünü talanda ![]() 98 ![]() Ey yanağı ağustos gülünü bastıran; Ey yüzü Çin güzellerini kıskandıran; Bakışı Babilşahını büyüde yenip Elinde at, fil, ruh, ferz, baydak bırakmayan ![]() 99 ![]() Elimde olsa dünyayı küçümserdim; İyisine de kötüsüne de yuf çekerdim; Daha doğrusu bu aşağılık yere Ne gelirdim, ne yaşardım, ne ölürdüm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 7 |
![]() |
![]() |
#7 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 7100 ![]() Şarap iç, bire birdir derde tasaya; Ne bu dünya kalır, ne öteki dünya ![]() Ne serin ateştir o, ne can dolu su: Çabuk ol, bulup içemezsin mezarda 101 ![]() Felek, delik deşik ediyorsun yüreğimi; Yırtıyorsun ikide bir sevinç gömleğimi, Esen yelleri ateş ediyorsun bana; Çamura çeviriyorsun içeceğimi ![]() 102 ![]() Haram, acı, kötü derler canım şaraba: Oysa ne hoş şey, hele bir güzel sunarsa; İçin bakın; hem doğrusunu isterseniz, Haram dedikleri her şey hoş galiba! 103 ![]() Dedim ben artık kızıl şarabı içmem; Üzümün kanıymış bu, ben kan dökmek istemem ![]() Gün görmüş aklım şaşırdı: Sahi mi? dedi; Yok canım, şaka, ben nasıl içmem! 104 ![]() Sen bu dünyanın sırlarına eremezsin; Erenlerin dilini de söktüremezsin; İyisi mi iç şarabı, cennet et bu dünyayı: Öbür cennete ya girer, ya giremezsin ![]() 105 ![]() Bulut geldi; lalede bir renk bir renk! Şimdi kızıl şarap içmemiz gerek ![]() Şu seyrettiğin serin yeşillikler Yarın senin toprağında bitecek ![]() 106 ![]() İki batman şarap, bir buğday ekmeği; Bir koyun budu, bir de ay yüzlü sevgili; Daha ne istenir bilmem şu dünyada: Padişah daha iyisini bulabilir mi? 107 ![]() Dünyaları değişmem kızıl şaraba; Ay da ondan sönük; çoban yıldızı da ![]() Şarap satanların aklına şaşarım: Ondan iyi ne var alınacak dünyada? 108 ![]() İnsan son nefese hazır gerekmiş: Nasıl ölürse öyle dirilecekmiş ![]() Biz her an şarap ve sevgiliyleyiz: Böylece dirilirsek işimiz iş ![]() 109 ![]() Biz de çocuktuk, bir şeyler öğrendik; Bildiklerimizle övündük, eğlendik ![]() Şu oldu, bu oldu da ne oldu sonra? Bir bulut gibi geldik, yel gibi geçtik ![]() 110 ![]() Hayyam bilgelik çadırları dokudu; Sonra dert potasında yandı kül oldu ![]() Bir pula satıldı kader çarşısında, Ölüm celladı geldi, boynunu vurdu ![]() 112 ![]() Dostum, gel yarına kanmayalım biz; Günümüzü gün edelim ikimiz ![]() Yarın çekip gettik mi şu konaktan Yedi bin yıl önce gidenlerleyiz ![]() 113 ![]() Ömrümüzden bir gün daha geldi geçti; Derede akan su, ovada esen yel gibi ![]() İki gün var ki dünyada, bence ha var ha yok: Daha gelmemiş gün bir, geçmiş gün iki ![]() 114 ![]() Tanrı, her an sevdiğinin kapısında ol; Bu dünyadan o dünyadan bana ne! Gönlüm ter gibi çıkıp bedenimden Karıştı varlığın denizlerine ![]() 115 ![]() Gönül, her an sevdiğinin kapısında ol; Her istediğini onda ara, onda bul ![]() Aşk tavlasında hileye kaçma kalleşçe: Koy canını ortaya, soyulursan soyul |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 8 |
![]() |
![]() |
#8 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 8116 ![]() Sarhoş oldum mu aklım azalır; Ayıldım mı sevincim dağılır ![]() Ne sarhoş, ne ayık bir hal var ya? En güzeli öyle yaşamaktır ![]() 117 ![]() Sevgili, sırlarına eren gönül nerde? Sözlerinin tekini duyan kulak nerde? Gece gündüz serilirsin de karşımıza: Yüzünü bir kez gören mutlu göz nerde? 118 ![]() Dert içinde sevinci bul da yaşa; Haksız düzende haklı ol da yaşa; Sonu nasıl olsa yokluk dünyanın, Varından yoğundan kurtul da yaşa ![]() 119 ![]() Açılmaz kapıları açmanız mı gerek? Dünyada insanca yaşamanız mı gerek? Bırak öyleyse iki dünyayı birden: Ey ölü canlılar, canlar uyanık gerek! 120 ![]() Dün özledim de seni coştum birden bire; Çıktım senin yerin dedikleri göklere ![]() Bir ses yükseldi ta yukarıda, yıldızlardan: Gafil, dedi; bizde sandığın Tanrı sende! 121 ![]() Bir testici gördüm, çamur içindeydi: Ayağı çarkında, elinde bir testi; Testinin başında bir yoksulun ayağı Kulpunda bir padişahın kellesi ![]() 122 ![]() Bir testi aldım çarşıdan ucuza; Gizli gizli neler anlattı bana; Bir şahdım, dedi; altın kupam vardı; Şimdi neyim? Testi oldum şaraba ![]() 123 ![]() Bilmem, ne sayar durursun bir, iki; Ha bir olmuş, ha yüz bin fark etmez ki Çal sazını, sonun bir avuç toprak, Şarap ver, bir esip gitmedir bizimki ![]() 124 ![]() Kambur Felek, sen ne konaklar yıka geldin; Kin beslersin bize, zulüm eski adetin ![]() Şu kara toprağın göğsünü bir yarsalar, Ne inciler yatar içinde bilir misin? 125 ![]() Yoksul, dertli gönlüm arar sevgilisini; Aklı gelmez başına, yer kendi kendini ![]() Bana sevgi şarabını sundukları gün Kana boyamışlar varlık kadehimi ![]() 126 ![]() Ha Belh' te ölmüşsün, ha Bağdat' ta hepsi bir; Kadeh doldu mu, acı da olsa içilir ![]() Keyfine bak; çok aylar doğmuş batmış sensiz; Sensiz daha çok ayların ondördü gelir ![]() 127 ![]() Gönlümün dilediği gül yüzüne bakmak; Elimin özlediği kadehi kavramak ![]() Her zerrem nasibini almalı dünyadan Yarın güle kavuşturmadan beni toprak ![]() 128 ![]() Behram' ın şarap içtiği orman köşkünde Bir tilki yavrulamış, bir ceylan keyfinde ![]() Ömrünce yaban eşeği avlamış Behram: Mezar da Behram' ı avlamış günün birinde ![]() 129 ![]() Ben bıyıkları süpürge etmişim meyhanede: Hayırmış, şermiş bırakmışım ikisini de ![]() İki dünyayı karpuz gibi önüme koysalar Ne birine metelik veririm, ne ötekine ![]() 130 ![]() Padişah ol, yokluk halkasına gir de; Yıkan, kirin pasın kalmasın gönülde ![]() Meyhaneye ermeğe gelince biri Kendini bil de ne yaparsan yap de ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 9 |
![]() |
![]() |
#9 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 9142 ![]() Gençlik bir kitaptı, okuduk bitti; Canım bahar geçti çoktan, kış şimdi ![]() Hani sevincin, o cıvıl cıvıl kuş? Nasıl, ne zaman geldi, nasıl gitti? 143 ![]() Her gün biri çıkar, başlar ben, ben demeğe, Altınları gümüşleriyle övünmeğe ![]() Tam işleri dilediği düzene girer: Ecel çıkıverir pusudan: Benim ben, diye ![]() 144 ![]() Can verinceyedek bu çorak yerde Dertten başka ne geçer ki eline? Ne mutlu çabuk gidene dünyadan; Hele bu dünyaya hiç gelmeyene! 145 ![]() Yerleri yapmış, gökleri kurmuşsun ama, Sensin bunca gönülleri yakıp yıkan da ![]() Ne kızıl dudakları, ne altın saçları Almışın süprüntüler gibi kara toprağa ![]() 146 ![]() Dostum, olan olmuş, vahlanma boşuna; Dünyayı kara zindan etme başına ![]() Yaşamana bak, elinden tek gelen bu: Olacakları danışan var mı sana? 147 ![]() Sevgilim, ömrü derdim gibi bitmeyesi, Bu sabah bütün cömertliği üstündeydi ![]() Bir göz atıverdi bana geçip giderken: İyilik et denize at mı demek istedi? 148 ![]() Gül de şarab da bilene güzel gelir; Sarhoş olmayan için sarhoşluk nedir? Cebi boş gönlü dolu olmayan kişi Her şeyden geçmenin tadını ne bilir? 149 ![]() Yapma diyorsun; yapmamak elimde mi? Sen al demişin; nasıl çekerim elimi? Hem yap hem yapma demek seninki bana İnsaf: Kadeh devrilir de dolu kalır mı? 150 ![]() Bu dünya iki kapılı bir han, Girdi mi dertlere düşer insan ![]() Tanınmadan yaşamak en iyisi: Elinde olsa da hiç doğmasan ![]() 151 ![]() Kim görmüş o cenneti, cehennemi? Kim gitmiş de getirmiş haberini? Kimselerin bilmediği bir dünya Özlenmeye, korkulmaya değer mi? 152 ![]() Ne mutlu adı sanı bilinmeyene; İpeklere, kürklere bürünmeyene; Anka gibi iki dünyadan da geçip Bu viranede baykuşa dönmeyene ![]() 153 ![]() Yok olmamış varlık var mı bir tek? Herşey bir gün, dağılıp gidecek ![]() Öyleyse vara yoğa ne bakarsın? En iyisi yoku var, varı yok bilmek ![]() 154 ![]() Sevgili, bir başka güzelsin bugün; Ay gibisin, pırıl pırıl gülüşün ![]() Güzeller bayram günleri süslenir: Seninse bayramları süsler yüzün ![]() 155 ![]() Öldük, dünyayı şaşkın bırakıp gittik; Yüzlerce incimiz vardı delinmedik ![]() Sersemliği yüzünden bilgisizlerin Renk renk düşünceler kaldı söylenmedik ![]() 156 ![]() Kendimden geçtikçe gelirim kendime, Alçalırım çıktıkça yüksek yerlere ![]() En garibi, içmeden sarhoşum da ben, Ayılırım her kadehi devirdikçe ![]() 157 ![]() Ben içerim, ama sarhoşluk etmem: Kadehten başka şeye el uzatmam ![]() Şaraba taparmışım, evet, taparım: Ama senin gibi kendime tapmam ![]() 158 ![]() Şeyh fahişeye demiş ki: - Utanmaz kadın; Her gün sarhoşsun, onun bunun kucağındasın ![]() Doğru, demiş fahişe, ben öyleyim; ya sen? Sen bakalım şu göründüğün adam mısın? 159 ![]() Dün gece usul boylu sevgilim ve ben, Bir kıyıda gül rengi şarap içerken; Sedefli bir kabuk açıldı karşımızda; Sabah müjdecisi çıkıverdi içinden ![]() 160 ![]() Dinle dinsizliğin arası bir tek soluk; Düşle gerçeğin arası bir tek soluk ![]() Aldığın her soluğun değerini bil Bütün yaşamak macerası bir tek soluk ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 10 |
![]() |
![]() |
#10 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 10161 ![]() Bir put demiş ki kendine tapana: Bilir misin niçin taparsın bana? Sen kendi güzelliğine vurgunsun: Ben ayna tutar gibiyim sana ![]() 162 ![]() Biz aşka tapanlarız, müslüman değil; Cılız karıncalarız, Süleyman değil; Biz eskiler giyen benzi soluklarız: Pazarda sırma satan bezirgan değil ![]() 163 ![]() Nerdesin? Sana baş kaldırmışım işte; Karanlık içindeyim, ışığın nerde? Cenneti ibadetle kazanacaksam Senin ne cömertliğin kalır bu işde? 164 ![]() Gerçek erenlere güzel çirkin, hepsi bir; Sevenler için cennet, cehennem, hepsi bir; Kendini veren ha ipekli giymiş, ha çul; Yastığı ha pamuk olmuş ha diken, hepsi bir ![]() 165 ![]() Yıllar günler gibi geçti gider; Nerde o eski dertler, sevinçler? Belaya aldırmaz aklı olan: Bu da her şey gibi geçer, der ![]() 166 ![]() Dünyayı allar pullar boyarlar gözünü; Aklı olan hor görür süsünü püsünü ![]() Kimler geldi gitti, kimler gelip gidecek: Al gitmeden alacağını, doyur gönlünü ![]() 167 ![]() Şarap mimarıdır yıkık gönüllerin Süzülmüş, tertemiz canı üzümlerin ![]() Neden şer demişler bu hayırlı suya? Siz bana bu şerden üç dört kase verin ![]() 168 ![]() Aşk bir beladır, ama Tanrıdan gelme; Halk neden karşı kor Tanrı emrine? Bize herşeyi yaptıran kendi madem, Kulu sorguya çekmenin alemi ne? 169 ![]() Dert de neymiş? O mu bizi ağlatacak? O mu sevinç bayrağımızı yırtacak? Gelin, atalım şunu gönül yurdundan: Yoksa içimizde fitne çıkartacak ![]() 170 ![]() Sensiz camide, namazda işim ne? Seninle buluşma yerim meyhane ![]() Benim sevmem de böyle, yüce Tanrı: İstersen kaldır at cehennemine ![]() 171 ![]() Hep bir çember, dolanıp durduğumuz! Ne önümüz belli, ne sonumuz ![]() Kim varsa bilen, çıksın söylesin: Nerden geldik? Nereye gidiyoruz? 172 ![]() Bizi bizden alan şaraba gönül verdik; Coşup taştık; yerden kopup göklere erdik ![]() Tenden bedenden soyunuverdik sonunda Topraktan gelmiştik, yine toprağa girdik ![]() 173 ![]() Tepemizde dönüp duran gökler Büyücünün fanusu gibidirler: Güneş bu fanus içinde lamba, Biz de gelip geçen görüntüler ![]() 174 ![]() Bir rint gördüm, binmiş dünya denen kır ata; Aldırmıyor dine, islama, şeriata; Ne hak dinliyor, ne hakikat, ne marifet: Gelmiş mi böylesi kahraman kainata? 175 ![]() Kimi gizlenir, kimselere görünmezsin; Kimi renk renk dünyalarda görünür yüzün Kendi kendinle sevişmek bu seninki: Çünkü seyreden sen, seyredilen de sensin ![]() 176 ![]() Yüzümde pırıl pırıl sevinç gördüğün gün, Nice konakları yıkılmıştır gönlümün ![]() Dalgıçsan dal gözlerimin denizine, bak: Dibinde mahzun bir deniz kızı görürsün ![]() 177 ![]() Seni kuru sofraların softası seni! Seni cehenneme kömür olası seni! Sen mi Hak' tan rahmet dileyeceksin bana? Hakka akıl öğretmek senin haddine mi? 178 ![]() Önce kendine gel, sonra meyhaneye; Kalender ol da gir kalenderhaneye ![]() Bu yol kendini yenmişlerin yoludur: Çiğsen başka bir yere git eğlenmeye ![]() 179 ![]() Şarap içip güzel sevmek mi daha iyi, İki yüzlü softaları dinlemek mi? Sarhoşla aşık cehenneme gidecekse, Kimselerin göreceği yoktur cenneti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 11 |
![]() |
![]() |
#11 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 11En büyük söz Kuran bile Arada bir okunur besmeleyle ![]() Kadehteyse öyle bir ayet var ki Okur insan her zaman, her yerde ![]() 181 ![]() Neylesem bu benim iç kavgalarımla? Pişmanlığım, kendime düşmanlığımla? Sen bağışlasan da ben yerim kendimi: Neylesem bu yüzkaram, bu utancımla? 182 ![]() Kalk sevinç dolduralım garip gönüle İçelim doğan güne karşı bülbülle Yırtalım biz de gömleği aşık gülle Verelim çiçekler gibi ömrü yele ![]() 183 ![]() Aklı olan paraya değer vermez, Ama parasız dünya da çekilmez; Eli boş menekşe boynunu büker, Gül altın kasede gülmezlik etmez ![]() 184 ![]() Bir damla şarap Tus saraylarına bedel, Keykubad' ın Keykavus'un tahtından güzel Sabaha karşı aşıkların iniltisi İki yüzlü softanın ezanından güzel ![]() 185 ![]() Bedenindeki et, kemik, sinir kaldıkça, Dünyadaki yerini bil, kendinden şaşma ![]() Düşman Zaloğlu Rüstem olsa ger göğsünü, Dostun Karun olsa iyilik altında kalma ![]() 186 ![]() Yerin dibinden yıldızlara dek Ermediğimiz sır kalmadı pek, Her düğümü çözmüş insanoğlu; Ecel düğümünü var mı çözecek? 187 ![]() Sevgiyle yuğrulmamışsa yüreğin Tekkede, manastırda eremezsin ![]() Bir kez gerçekten sevdin mi dünyada Cennetin, cehennemin üstündesin ![]() 188 ![]() Bu evren her gece ne gömlekler diker! Kimini gelen, kimini giden giyer ![]() Her gün nice sevinçlerle dolar dünya, Nice dertler toprağa karışır gider ![]() 189 ![]() Şarap benlik kaygusu bırakmaz sende Çözülmedik bir düğüm kalmaz beyninde İblis bir kadeh şarap içmiş olaydı, Secdeye yatardı Adem'in önünde 190 ![]() Biz hırkadan sonra küpe gelmişiz; Kıpkızıl şarapla abdest almışız ![]() Medresede kaybettiğimiz ömrü Meyhanede aramaktır işimiz ![]() 191 ![]() Şarabı götürüp döksen bir dağa Dağ sarhoş olur başlar oynamağa ![]() Ben ne diye tövbe edecekmişim İçimi tertemiz eden şaraba? 192 ![]() Ömür defterinden bir fal açtım gönlümce; Halden anlar bir dost gelip falı görünce: Ne mutlu sana, dedi; daha ne istersin: Ay gibi bir sevgili, yıl gibi bir gece ![]() 193 ![]() Bu gecenin son gece olması da var: Emret, gül rengi şarabı getirsinler ![]() Gafil, bir gittin mi bir daha gelmek yok: Altın değilsin ki gömüp çıkarsınlar ![]() 194 ![]() Medreseden hayır yok, dinle beni; Vakıf lokması karartır içini ![]() Git, bir yıkık yerde yoksulca yaşa: Orası bir padişah eder seni ![]() 195 ![]() Şarap iç, yıkansın, aydınlansın için; Bu dünya, öbür dünya silinip gitsin! Gel ömrün yele gitmeden tadına bak Cana can katan suyun, ıslak ateşisin ![]() 196 ![]() Kendiliğinden var olmuş sanma beni; Bu kanlı yola ben sokmadım kendimi; Bir gerçek varlık beni var etmiş olan; Yoksa kimdim ben, neredeydim, neydim ki ![]() 197 ![]() Dileğin Tanrı dileği değil ki senin; Muradına ermeyi nasıl beklersin? Doğru olan Tanrı' nın dilekleriyse Yanlış demek senin bütün dileklerin ![]() 198 ![]() Ehil insana canım feda olsun; Ayağı öpülse öperim onun ![]() Bir de git ehil olmayanla konuş: Cehennem ne imiş görmüş olursun ![]() 199 ![]() Evren kırıntısı bu güzelim yıldızlar Gelir giderler, dünyayı bezer dururlar; Göklerin eteğinde, toprağın koynunda Doğdukça doğacak daha neler neler var ![]() 200 ![]() Bir nakıştır varlığımız senin çizdiğin, Şaşılası neler nelerle bezediğin; Kendimi düzeltmek benim ne haddime: Beni potadan böyle döken sensin |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 12 |
![]() |
![]() |
#12 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 12201 ![]() Her gün kalkıp meyhaneye gitmedeyim; Kalenderlerle boş sözler etmedeyim; Senden bir şey gizlenemez nasıl olsa: Hoş gör de sana gönülden sesleneyim ![]() 202 ![]() Gökleri yarıp darma dağın ettiğin gün, Pırıl pırıl yıldızları kararttığın gün, Sen sorguya çekmeden ben soracağım sana: Ey Tanrı, hangi günahım için beni öldürdün? 203 ![]() Canların canı dost, gel etme, dinle beni ![]() Küsme Feleğe, değmez, yeme kendini; Çekil, otur gürültüsüz bir köşeye, Seyret bu hengamede olan biteni ![]() 204 ![]() Ne güzel gün! Hava ne sıcak, ne serin; Bir bulut, tozunu siliyor bahçenin; Bülbül coşmuş, sesleniyor sarı güle: Şarap iç şarap da yüzüne renk gelsin! 205 ![]() Bu yolun hoş bir yerinde durabilseydik; Ya da bu yolun ucunu görebilseydik: O umut da yok bu umut da; hiç değilse Otlar gibi kesilip yeniden sürebilseydik ![]() 206 ![]() Vefasız dünya diye yakınıp durma; Dünya elindeyken tadını çıkarsana! Herkese vefalı olsaydı dünya Sıra mı gelirdi senin yaşamana? 207 ![]() Dostlar, bir gün, sözleşip bir yerde birleşin; Oturup sofrasına dünya cennetinin; Saki doldururken kadehleri cömertçe, İçin bir kadeh de zavallı Hayyam için! 208 ![]() Daha nice büyük göreceksin kendini? Hep varlık yokluk mu düşündürecek seni? Şarap için şarap: Bu ölüm yolculuğunda Bulamazsın sarhoş uykulardan iyisini ![]() 209 ![]() Hayyam, günahım var diye tasalanma, Bunun için dertlere düşmek boşuna ![]() Günah olacak ki Tanrı bağışlasın: Rahmet neye yarar günah olmayınca ![]() 210 ![]() Gün doğarken sabah horozları niçin Acı acı bağrışırlar, bilir misin? Tan yerini gösterip derler ki sana: Bir gecen geçti gidiyor; sen nerdesin? 211 ![]() Ay yırttı kara giysilerini; Kalk, tam zamanıdır, doldur şarap kaseni ![]() Keyfine bak, çünkü bu ay, sonsuz yıllarca, Mezarda upuzun yatar görecek seni ![]() 212 ![]() Saki yüzün Cemşid'in kadehinden güzel; Uğrunda ölmek sonsuz yaşamaktan güzel; Işık saçıyor ayağını bastığın toprak, Bir zerresi yüz binlerce güneşten güzel ![]() 213 ![]() Tertemiz geldik yokluktan kirlendik; Sevinçle geldik dünyaya, dertlenik ![]() Ağladık, sızladık, yandık, yakındık: Yele verdik ömrü, toz olup gittik ![]() 214 ![]() Dostunu erkekçe seven kişi Pervane gibi özler ateşi: Sevip de yanmaktan kaçanların Masal anlatmaktır bütün işi ![]() 215 ![]() Bahar geldi mi başka şey dinler miyim; Hele aklın defterini hemen dürerim ![]() Şarap, sığınağım sensin bahar günü, Söğüt ağacı, senin de gölgendeyim ![]() 216 ![]() Seni aramaktan dünyanın başı dertte; Zengine de göründüğün yok, fakire de; Sen konuşursun da biz sağır mıyız yoksa, Hep kör müyüz, sen varsın da görünürde ![]() 217 ![]() Ey dörtle yedinin doğurduğu insan, Dörtle yedidir seni dertlere salan ![]() Boşuna mı şarap iç diyorum sana: Bir gittin mi bir gelme yok, inan ![]() 218 ![]() Tanrım, hayır şer kaygısından kurtar beni; Kendimden geçir, seninle doldur içimi Aklım ayıramıyor iyiyi kötüden Sarhoş et bari ne kötü kalsın, ne iyi ![]() 219 ![]() Medresenin sözü vardır, tekkenin hali, Sözden, halden öteye gider aşkın yolu ![]() Müftünün, vaizin en iyisini getirsen Aşkın mahkemesinde tutulur dili |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 13 |
![]() |
![]() |
#13 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 13220 ![]() Gerçek aydınlığa erince can gözüm, İki dünyayı birden silinmiş gördüm ![]() Eriyip gittim sanki engin denizlerde: Ter olup çıktı, denize döndü gönlüm ![]() 221 ![]() Gönül dedi: Ben neyim ki, bir damla sadece; Ben nerde, görmediğim koca deniz nerde! Böyle diyen gönül denize kavuşunca Baktı kendinden başka şey yok 222 ![]() Can o güzel yüzüne vurgun, neyleyim; Gönül tatlı diline tutkun, neyleyim; Can da, gönül de sır incileriyle dolu: Ama dile kilit vurmuşsun, neyleyim ![]() 223 ![]() En doğrusu, dosta düşmana iyilik etmen; İyilik seven kötülük edemez zaten ![]() Dostuna kötülük ettin mi düşmanın olur: Düşmanınsa dostun olur iyilik edersen ![]() 224 ![]() O kızıl yakutun madeni, başka maden; O eşsiz incinin sedefi, başka sedef; Aklın buldukları kuruntu, dedi kodu: Bizim aşk efsanemizin dili, başka dil ![]() 225 ![]() Meyhanede abdest şarapla alınır ancak; Mümkün mü kara yazıyı aka çevirmek? Perdemiz öyleysine yırtılmış ki bizim, Onarılmaz artık ne kadar yamasak ![]() 226 ![]() Hem sana el değdirmeğe elim varmaz, Hem sensiz aldığım nefes, nefes olmaz: Bir garip dert bu, kimseye de açılmaz: Bir zehir zakkum ki tadına da doyulmaz ![]() 227 ![]() Sır saklamasını bilirsen Hayyam söyler İnsanoğlu nedir, ne yapar, ne eder: Dert çamuruyla yuğrulup gelir dünyaya Yer içer, karın doyurur ve çeker gider ![]() 228 ![]() Putların, Kabenin istediği: Kölelik; Çanların, ezanın dilediği: Kölelik; Mihraptı, kiliseydi, tespihti, salipti Nedir hepsinin özlediği? Kölelik ![]() 229 ![]() Benim canım hep şarabın izindedir, Kulağım ney ve rubap sesindedir ![]() Toprağımdan desti yaparlarsa benim O desti şarap doldurulmak içindir ![]() 230 ![]() Sen nesin, varlık nedir, nerden bileceksin? Dünyan esen yel üstüne kurulmuş senin ![]() İki yokluk arasında bir varlık seninki: Hiçlik ne varsa çevrende, sen de bir hiçsin ![]() 231 ![]() Gül yanaklı sevgiliyi saramaz insan Yüreğine diken batmadan, vurulmadan ![]() Kim bir güzelin saçına dokunabilmiş Tarak gibi diş diş, didik didik olmadan? 232 ![]() Kadeh bir bedendir, içinde can var can; Candır kadehin bedeninde camlaşan ![]() Donmuş sudan ateş süzülür sanki: Erimiş yakut, gönül sırçasından 233 ![]() Kul olup o güzele birden, Koptuk her bağdan, her tövbeden: Herkes koyu müslüman döner Biz putperest döndük Kabeden ![]() 234 ![]() Meyhanede kendini bilenler bulunur; Bilmeyeni ayırmak da kolay olur ![]() Yıkılsın bilgisizlik yuvası medrese: Ordan kendini bilip de çıkan hiç yoktur ![]() 235 ![]() Uğrunda dertlere düştüğüm sevgili Bir başkasına tutulmuş, o da dertli; Derdimin dermanı kendi derdinde: Hekim hasta olunca kime gitmeli? 236 ![]() Gece, gül bahçesinde, ararken seni, Gülden gelen kokun sarhoş etti beni; Seni anlatmaya başlayınca güle Baktım kuşlar da dinliyor hikayemi ![]() 237 ![]() Güçlü olduğuna inandırdın beni; Bol bol da verdin bana vereceklerini ![]() Yüz yıl günah işleyip bilmek isterim: Günahlar mı sonsuz, senin rahmetin mi? 238 ![]() Hem aklın mutluluk peşinde senin, Hem söylerim, söylerim dinlemezsin; Aldığın her nefesin kadrini bil Ot değilsin ki kesildikçe bitesin ![]() 239 ![]() Sen içmiyorsan, içenleri kınama bari; Bırak aldatmacayı, iki yüzlülükleri; Şarap içmem diye övünüyorsun, ama, Yediğin haltlar yanında şarap nedir ki? 240 ![]() Ben bugün beden kafesinde mahpusum; Yol olma özlemiyle sarhoş olmuşum; Varlığın ayıbından kurtarırsa beni Yoksulluğun kulu, kölesi olurum ![]() 241 ![]() Benim yasam artık şarap, çalgı, eğlenti; Dinim dinsizlik, bıraktım her ibadeti; Nişanlım dünyaya: Ne çeyiz istersin, dedim: Çeyizim,senin gamsız yüreğindir, dedi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 14 |
![]() |
![]() |
#14 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 14242 ![]() Benden Muhammet Mustafa' ya saygı ve selam: Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam: Neden Yüce Efendimizin buyruklarında Ekşi ayran helal da güzelim şarap haram? 243 ![]() Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber; Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder: Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer ![]() 244 ![]() Yalnız bilgili olmak değil adam olmak; Vefalı mı değil mi insan, ona bak ![]() Yücelerin yücesine yükselirsin Halka verdiğin sözün eri olarak ![]() 245 ![]() Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam? Ben haramı helalı karıştırmam: Seninle içilen şarap helaldir, Sensiz içtiğimiz su bile haram ![]() 246 ![]() Dünya yıldıramazsın beni ne yapsan; Ölümden de korkmam, er geç ölür insan ![]() Ölmemek elimizde değil ki bizim: İyi yaşamamak beni korkutan ![]() 247 ![]() Yerin üstüne baktım, uykuya dalmışlar; Altına baktım, çürüyüp toprak olmuşlar ![]() Yokluk ovasında başka ne var ki zaten: Daha gelmemişler var, gelip gitmişler var ![]() 248 ![]() Bilge, yüce varlığın seyrine dalar; Gafil ise onda dostluk düşmanlık arar ![]() Deniz, deniz olduğu için dalgalanır, Çöpe sor, hep onun içindir dalgalar ![]() 249 ![]() Ben kendimden geçtikçe kendime gelirim; Yücelere çıkar, alçalmayı bilirim ![]() Daha da garibi, varlığın şarabıyla Ne kadar ayık da olsam, sarhoş gibiyim ![]() 250 ![]() Yüreğinde sıkıntı varsa esrar iç, Ya da birkaç kadeh gül renkli şarap iç ![]() Onu içmem, bunu içmem der durursun: Ahmak herif, git zıkkımın pekini iç ![]() 251 ![]() Adım kötüye çıkarsa çıksın, ben böyleyim; Bir kerpiçim de olsa, satar şarap içerim ![]() O da gidince ne yaparsın diyecekler: Cübbemle sarığım ne güne duruyor, derim ![]() 252 ![]() Kalk, kalk, çalgılara çalgı katalım gitsin; Adımızı kötüye çıkartalım gitsin ![]() Sofuluk şişesini çalalım taşa, Seccadeyi bir kadehe satalım gitsin ![]() 253 ![]() Şarabın adı kötüye çıkmış, kendi hoş, Hele bir güzelle içersen daha bir hoş; Harammış şarap, olsun, bana göre hava hoş: Hem, bana sorarsan, haram olan herşey hoş ![]() 254 ![]() Zaman büktü belimi, ne el tutar ne ayak; Oysa ne güzel işlerim var yapılacak ![]() Can kalktı gitmeye; aman dur, diyorum: Ne yapayım diyor, evin yıkıldı yıkılacak ![]() 255 ![]() Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten Daha güzeldir bir insanı sevindirmen ![]() Bin kulu azat edenden daha büyüktür Bir hür insanı iyilikle kul edebilen ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 15 |
![]() |
![]() |
#15 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam'dan-Rubailer 15255 ![]() Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten Daha güzeldir bir insanı sevindirmen ![]() Bin kulu azat edenden daha büyüktür Bir hür insanı iyilikle kul edebilen ![]() 256 ![]() Can bir şaraptır, insan onun destisi; Beden bir ney gibidir, kan o neyin sesi ![]() Hayyam, bilir misin nedir bu ölümlü varlık: Hayal fenerinde bir ışık pırıltısı ![]() 257 ![]() Ah, Tanrı dünyayı yeniden yarataydı, Yaratırken de beni yanında tutaydı; Derdim: Ya benim adımı sil defterinden, Ya da benim dilediğimce yarat dünyayı ![]() 258 ![]() Uyumuşum; rüyamda akıllı bir insan Dedi: Sevinç gülü açmaz uykuda, uyan; Ne işin var bu ölüme benzer ülkede? Kalk, şarap iç, sonsuz uykulara dalmadan ![]() 259 ![]() Tekkede, medresede, manastırda, kilisede, Bir cennet cehennem kaygısıdır sürüp gitmede ![]() Oysa yüce varlığın sırlarına eren kişi Bunların tohumunu uğratmaz düşüncesine 260 ![]() Zaman başımıza bir çorap örmeden, Gelin dostlar, içelim içebilirken ![]() O ecel çavuşu dikildi mi tepene Bir yudum su iç bakalım, içebilirsen ![]() 261 ![]() Ben şarap içiyorum, doğrudur; Aklı olan da beni haklı bulur: İçeceğimi biliyordu Tanrı, İçmezsem Tanrı yanılmış olur ![]() 262 ![]() Dünya hangi gülü bitirdiyse yerden Kırıp atmış, toprağa gömmüş yeniden ![]() Su yerine toprağı çekseydi bulut Sevgili kanları yağardı göklerden ![]() 263 ![]() Gerçeği bilemeyiz madem, ne yapsak boş; Ömür boyu kuşku içinde kalmak mı hoş? Aklın varsa kadehi bırakma elden Bu karanlıkta ha ayık olmuşsun, ha sarhoş ![]() 264 ![]() İnsan yiyeceksiz, giyeceksiz edemez: Bunlar için didinmene bir şey denmez ![]() Ondan ötesi ha olmuş, ha olmamış: Bu güzelim ömrünü satmaya değmez ![]() 265 ![]() Okunu attı mı ölüm, siperler boşuna; O şatafatlar, altınlar, gümüşler boşuna; Gördük bütün insan işlerinin iç yüzünü: Tek güzel şey iyilik, başka düşler boşuna ![]() 266 ![]() Saki, gökler, denizlerce dolgunum; İçime sığmaz oldu coşkunluğum; Ak saçlarımla sarhoş ettin beni, Kış ortasında bahar bulutuyum! 267 ![]() Dün gece şarap arıyordum şehirde; Soluk bir gül gördüm bir ocak önünde; Dedim: Ne yaptın da yakıyorlar seni? Dedi: Bir kez güleyim dedim çimende ![]() 268 ![]() Bir yürek ki yanmaz, yürek denir mi ona? Sevmek haram, yüreğinde ateş olmayana ![]() Bir gününü sevgisiz geçirdinse, yazık: En boş geçen günün o gündür, inan bana ![]() 269 ![]() Düşünce göklerinin baş konağı sevgidir sevgi; Gençlik destanının baş yaprağı sevgidir sevgi; Ey sevginin sırlarından habersiz yaşayanlar, Bilin ki tüm varlığın baş kaynağı sevgidir sevgi ![]() 270 ![]() Barış istemiyorsa Felek, işte savaş; İster serseri deyin bana, ister ayyaş; İşte şarap, duruyor ortada, kıpkızıl; İçmeyen taşa çalsın başını, işte taş! 271 ![]() Şarabım, kasem, sevgilim, bir de çimen; Bırak bana bunları, al cenneti sen ![]() Cehennemmiş, kuru laf bunlar: Kim gitmiş cehenneme, kim dönmüş cennetten? 272 ![]() Çekmeyiz aşağılık dünyanın gamını; Özleriz gül rengi şarabın canını; Şarap dünyanın kanı, dünya ise kanlımız: Niçin içmeyelim kanlımızın kanını? 273 ![]() Seccadeye tapanlar eşek değil de nedirler? Küfelerle riya çamuru yüklenirler gezerler ![]() İşin kötüsü, din perdesi arkasında bunlar, Müslüman geçinirken gavurdan beterdirler ![]() 274 ![]() Bu çürük temelli kubbede neyiz ki biz? Tasta delik arayan karıncalar gibiyiz ![]() Ne korku, ne umut kapılarını bilen Şaşkın, gözü bağlı, avanak öküzleriz ![]() 275 ![]() Yıkık bir saray bu dünya dedikleri; Gece ve gündüz atlarının durak yeri; Yüz Cemşit' den arda kalmış bir dünya bu: Yüz Behram kendinin sanmış bu gökleri ![]() 276 ![]() Gelip de eskiyenler, yeni gelenler, Hepsi gider bugün yarın, birer birer; Kimselere kalmamış bu eski dünya: Kimi gitti gider, kimi geldi gider ![]() |
![]() |
![]() |
|