![]() |
4. Sınıf Yapım Ekleri Etkinliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 4. Sınıf Yapım Ekleri Etkinliği4 ![]() 4 ![]() A) İSİM ÇEKİM EKLERİ: 1) Çokluk Eki: İsimlerin sayı bakımından çokluğunu bildirirler ![]() Örnek: elmalar,çocuklar ,öğrenciler ![]() 2)Hal Ekleri:- i,-e,-den,-de ekleridir ![]() Örnekler: Kitabı ver (belirtme hali) Yola bak (Yönelme hali) Evden geliyorum (Çıkma hali) Sende kaldı (Bulunma hali) Sıradan insanlarla işim olmaz ![]() Bunlar gözde çocuklardır ![]() Sudan sebeplerle yanıma gelme (Sıfat yapmıştır ve bu yüzden yapım eki olmuştur) 3)İyelik ekleri: Eklendiği isimlerin kime ait olduğunu ifade eder ![]() Örnek: Kitabım,kitabın, kitabı, kitabımız, kitabınız, kitapları iyelik eklerini, ismin başına benim, onun, bizim, sizin, onların zamirlerini getirerek bulabiliriz ![]() 4) İlgi ekleri (Tamlama Ekleri): “ın, in, un, ün” biçimindedir ![]() ![]() Örnek: kapı-n-ın kol-u , müdür-ün oda-sı 5)Eşitlik Eki: “-ca,-ce” biçimindedir ![]() Örnek: Sence bu doğru mu? Çocukça davranma 6)Ek eylem Ekleri: İsim soylu sözcükler yüklem yapma göreviyle kullanılan eklerdir ![]() Örnek: iyi-y-im, iyi-sin, iyi-dir, iyi-y-iz, iyi-siniz, iyi-dirler B)FİİL ÇEKİM EKLERİ 1)Zaman ekleri (Bildirme Kipleri): Fiillerde hareketin yapıldığı zamanı bildirir ![]() Örnek: gel-miş (Duyulan geçmiş zaman) oku-du (görülen geçmiş zaman) gid-i-yor (Şimdi geçmiş zaman ) yat-acak (Gelecek geçmiş zaman) Şimdi gelir (Geniş geçmiş zaman) 2)Dilek kipleri: Fiillerde dilek, şart, istek, gereklilik… gibi anlamları karşılayabilmek için getirilen kip ekleridir ![]() Örnek: Gider-se-m gelmem (Dilek-şart kipi) Biraz daha oturayım (istek kipi) Ders çalışalım (istek eki) Artık git-meli-y-im (Gereklilik kipi) Bunları da oku-sun (Emir eki) Dışarı çıkın (Emir eki) 3)Şahıs Ekleri: Fiildeki eylemi gerçekleştiren şahsı belirtmek için getirilen eklerdir ![]() ![]() Örnek: Geliyor-um, çalışmalı-sın, yaptı- okusak-k , üzülür-üz koşacak-sınız yürüdü-ler YAPIM EKLERİ: İsim ya da fiil kök veya gövdelerine gelerek onlardan başka isim ya da fiil türeten eklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() 1)İsimden İsim Yapım Ekleri: İsim kök veya gövdelerine eklenerek, yeni bir isim gövdesi oluşturan eklerdir ![]() Lık: kömür-lük, göz-lük , kulak-lık … lı: Şehir-li , para-lı , ağaç-lı , baş-lı … sız: su-suz, para-sız, ev-siz, cü: göz-cü, sanat-çı, yol-cu, simit-çi, ce: Türk-çe İngiliz-ce daş:Çağ-daş, arka-daş, yol-daş üncü: üç-üncü beş-inci msı: acı-msı ekşi-msi cil: et-cil ben-cil insan-cıl şın: sarı-şın sal: kum-sal kadın-sal ıt: yaş-ıt cağız: kız-cağız çocuk-cağız cık: az-ı-cık küçük-cük tı: horul-tı cıvıl-tı 2)İsimden Fiil Yapan Ekler: İsim köklerine veya gövdelerine gelerek onlardan fiil türetir ![]() la: su-la, taş-la, uğur-la al: çok-al, az-al, dar-al l: doğru-l, sivri-l a: kan-a, yaş-a, tür-e, boş-a ar: yaş-ar, mor-ar, sarı-ar da: fısıl-da, horul-da, gürül-de at: yön-et, göz-et ık: geç-ik, bir-ik ımsa: az-ımsa, benim-se,küçü(k)-mse kır: fış-kır, hay-kır lan: ev-len, rahat-la laş: şaka-laş, der-leş, çocuk-laş sa: su-sa, garip-se önem-se 3)Fiilden İsim Yapan Ekler: Fiil kök veya gövdelerine gelerek isim yapan eklere denir ![]() ca: düşün-ce, eğlen-ce ocak-ecek: giyecek, yok-ocak, aç-ocak ak: yat-ak, kaç-ak, dur-ak, ga: böl-ge, bil-ge, süpür-ge, gan: çalış-kan, unut-kan, kay-gan gı: sev-gi, çal-gı, as-kı gıç: bil-giç, dal-gıç, başlan-gıç gın: yor-gun, bil-gin, bez-gin, bit-gin ı,-i: yaz-ı, öl-ü, yap-ı, çat-ı, kok-u, doğ-u ıcı-ici: yap-ıcı, gör-ücü, al-ıcı, sat-ıcı, ık-ik: kes-ik, aç-ık, göç-ük, ım-im: say-ım, seç-im, öl-üm, ölç-üm ın-in: yığ-ın, ak-ın, tüt-ün, ek-in, nç: gül-ünç, sev-inç ıntı: es-inti, çık-ıntı, dök-üntü, ır-er: gel-ir, gid-er, ok-ur, ış: otur-uş, yürü-y-üş, ıt: geç-it, yak-ıt, ölç-üt, ma: gülmeyi severim , konuşmayı bil ![]() mak: gelmek, gitmek tı: belir-ti, kızar-tı, Fiilden Fiil Yapan Ekler: Fiil soylu kelimelerden yeniden fiil yapan eklere denir ![]() dır: gül-dür, yap-tır, koş-tur, ala: kov-ala, silk-ele, er: gider, çık-ar, imsa: gül-ümse, an-ımsa, ın: gez-in, gör-ün, sev-in, taşı-n, r: kaç-ır, bat-ır, iç-ir, ş: gör-üş, uç-uş, gül-üş, t: uza-t, sap-ıt, korku-t, üşü-t, ı: sev-il, kır-ıl, sat-ıl EKLERLE İLGİLİ GENEL UYARILAR 1) “-i” 1 ![]() ![]() Örnek: Evi yandı ![]() ![]() ![]() ![]() Evi yaktı ![]() Bu yapı Osmanlılardan kalmadır ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: Okuldan geliyorum ![]() Senin gibi bir candan arkadaşım yok ![]() ![]() Yalandan bir kavga çıkardılar ![]() Sıradan insanlarla işim olmaz ![]() Sende bir şeylerim kaldı ![]() Bunlar,gözde öğrencilerdir ![]() ![]() ![]() Örnek: Seçimi kim kazandı? (F ![]() ![]() Bir dilim ekmek verir misin? (F ![]() ![]() ![]() Bu işten dilim çok yandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana saçımı süpürge ettim ![]() Ama ben daha çok küçüğüm ![]() O benim kalemim ![]() Beni bırakıp gitme küçüğüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: Aklın neredeydi? (2 ![]() ![]() Bu yıl ekin ekmeyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya gelin ![]() ![]() ![]() Yurdun soruları bitmiyor ![]() Turistler,bu yıl Türkiye’ye akın edecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5) İsim-fiil eki olan -ma,-me ile f ![]() ![]() ![]() Örnek: Yürümeyi severim ![]() Onunla biraz konuşmayı dene ![]() Artık benimle konuşma ![]() ![]() ![]() Peşimden gelme ![]() ![]() ![]() 6) “L” fiilden fiil yapım ekiyle “L” isimden fiil yapım eki birbirine karıştırılmamalıdır ![]() Örnek: Artık günler kısaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardak kırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7) “Ş”filden fiil yapım ekiyle (işteşlik eki), “ş” fiilden isim yapım eki (isim-fiil) birbiriyle karıştırılmamalıdır ![]() Örnek: Hep birlikte gülüştüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakışların beni heyecanlandırıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gülüşü,bu bakışı hiç unutmam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre öylece bakıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: “-ş” karşılıklı ya da birlikte yapılma anlamı veriyorsa f ![]() ![]() ![]() 8) İsimden isim yapım eki olan “-cı” ile fiilden isim yapım eki ici birbiriyle karıştırılmamalıdır ![]() Örnek: Yolcu var mı?(i ![]() ![]() ![]() ![]() Kalıcı bir işin yok mu?(f ![]() ![]() ![]() ![]() 9) Fiilden isim yapım eki olan “-sal” ile isimden isim yapım eki olan “-sal” birbiriyle karıştırılmamalıdır ![]() Örnek: Kumsal (i ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evren-sel (i ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10) İsimden fiil yapan “-imse” ile F ![]() ![]() ![]() Örnek: Ben-imse (i ![]() ![]() Öz-ümse (i ![]() ![]() 11) Türkçede önce yapım eki sonra çekim eki gelir ![]() Örnek: Kork-u-yor-um taşlıklar Bunun istisnaları da olabilir ![]() Annemsiz gitmem ![]() 12) Bir sözcük birden çok yapım eki alabilir ![]() Örnek: Gözcülük, korkulu, dalgalı, ışıksız, örtülü… |
![]() |
![]() |
|