Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ukraynanın, yönetim, şekli

Ukraynanın Yönetim Şekli Nedir

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ukraynanın Yönetim Şekli

Ukrayna'nın yönetim biçimi başkanlık tipi cumhuriyettir Ülkede, beş yılda bir halk oylarıyla devlet başkanı seçilmektedir

Mevcut anayasa, 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Yüce Meclisi tarafından onaylanmıştır Bu anayasaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı'nın yetkilerinin bir kısmı başbakan ve parlamentoya verilmiştir Bu gelişmelerle Ukrayna Cumhuriyeti Parlamenter-Başkanlık yönetim sistemine geçmiştir Devletin başı olan Devlet Başkanı daha çok temsil görevinde bulunmaktadır Şu anki Devlet Başkanı Viktor Yuşenko'dur Yuşenko, 21 Mart 2004 döneminde Ukrayna'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda 46,69, diğer aday Viktor Yanukoviç, 49,42 oy almıştır Yuşenko bunun üzerine bazı bölgelerde seçime hile karıştırıldığını söyleyerek protesto gösterileri başlatmıştır Bunun üzerine Ukrayna Parlamentosu seçimi iptal etmiş ve yinelenen seçim sonucunda Yuşenko, 23 Ocak 2005'de 51,99 oy oranıyla, görevine başlamıştır Bu dönemin adı tarihe "Turuncu Devrim" olarak geçmiştir Devrimin turuncu diye adlandırılmasının sebebi ise, Yuşenko'nun seçim kampanyasında turuncu rengini kullanmasıdır

Devlet başkanı 5 yıl boyunca görevde kalmakta, seçimden başarı ile çıkarsa ikinci dönemde başkanlığa devam edebilmektedir

Ukrayna'da yasa yapma gücünü elinde bulunduran organ 450 milletvekilinden oluşan Verhoyniy Rada adlı meclistir Seçimler 4 yılda bir yapılırken parlamento ülkenin bütçesini planlar, ülke yönetim programları için kararlar alır

Ülkenin yürütme erki ise bakanlar kuruludur Ukrayna bakanlar kurulunun belirlenmesi için Devlet Başkanı, Başbakanı görevlendirmektedir Hükümet, 450 sandalyelik meclisin 226'sının evet oyunu aldığı takdirde göreve gelmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com