![]() |
Nasrettin Hocanın Bilinmeyen Fıkraları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nasrettin Hocanın Bilinmeyen FıkralarıNasrettin Hocanın Az Bilinen Fıkraları Nasrettin Hocanın Az Bilinen Fıkralarından Örnekler Ağzına Ot Tıkmışlar Bir gun Hoca'nin bir koye gidecegi tutmus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevekkeli degil, boyle deli deli aktigin icindir ki, agzina ot tikamislar ya senin! demis ![]() Bal Ekmek Nasreddin Hoca bir cimri tanidiginin evine gittiginde tanidigi ona bayat ekmek ile bir tabak bal ikram etmis ![]() ![]() -Aman efendim, bal ekmekle yenmez ise, insanin içini siyirir, demis ![]() Nasreddin Hoca hiç ses çikarmadan bali bitirmis ve : -Kimin içinin siyrildigini Allah biliyor, demis ![]() Çömlek Hesabı Eskiden takvim bugünkü kadar yaygın değildi ![]() zaman belirlenirdi ![]() ![]() On bir ayın sultanı Ramazan ayı daha gelir ![]() alır bir yığın ufak taş toplar ![]() Akşam olduğu zaman bu taşlardan bir tanesini çömleğe atardı ![]() öğrenmek isteyince çömlekteki taşları sayardı ![]() Hoca'nın bu usulünü bilen bir arkadaşı Hoca'ya küçük bir şaka yapmak ister ![]() Bir gün gizlice Hoca'nın taşları büyüklüğünde bir kucak taşı çömleğe boşaltır ![]() Sonra doğruca Hoca'nın yanına gider ve sorar: -- Hocam, bugün Ramazan'ın yirmi dördü mü, yirmi beşi mi? Arkadaşlarla bir karara varamadık ![]() Bana Hoca'ya gir danış ![]() ![]() Hoca: -- Olur, şu bizim çömleğe bir bakalım, der ![]() ![]() ![]() saymak için boşaltır ![]() ![]() ![]() -- Allah Allah! Hiç böyle şey olmaz! diye söylenir ![]() Soru soran adamın yanına geri gelir: -- Bugün Ramazan'ın altmış ikisi der ![]() -- Aman Hocam! Hiç böyle şey olur mu? Hiç ay altmış iki çeker mi? Hoca: -- Sen gene şükret, ben insaflı davrandım da yarısını söyledim ![]() Benim çömleğin hesabına kalsaydı bugün Ramazan'ın yüz yirmi dördü idi ![]() Beş Kuruş Bir gun Hoca sallana sallana yolda yururken, biri arkadan ensesine kuvvetli bir tokat atar ![]() ![]() -Ne curetle vuruyorsun! Genc adam, biraz ukala bir tavirla, kisaca ozur diler ![]() ![]() ![]() Bunun uzerine, Hoca'yi mahkemeye gitmekten baska hicbir sey tatmin etmez ![]() ![]() ![]() Kadi her iki tarafida dinler ![]() ![]() -Hoca, hislerini anliyorum ![]() ![]() ![]() Hoca bununla tatmin olmaz, israr eder mahkeme yapilsin der ![]() Bunun uzerine kadi, genc adama 5 kurus ceza verir ve gidip getirmesini soyleyip kursuden iner ![]() Hoca, genc adamin donmesini bekler ![]() ![]() -Kusura bakma kadi efendi, daha fazla bekleyemecegim ![]() Gelirse soyle one, 5 kurusu sana versin Kör Döğüşü Nasreddin Hoca, gençliğinde dilenen bazı insanlar görür ![]() ![]() Dilenciler kör oldukları için çevredeki insanlar onlara pek çok yardım verirler ![]() Fakat dilenciler bir türlü doymak bilmezler ![]() Hoca, dilencilerin yanlarına yaklaşır ![]() ![]() -- Alın bu paraları da aranızda bölüşün, diyerek yanlarından uzaklaşır ![]() Adamları tekrar gözlemeye başlar ![]() Kör dilenciler, para kesesinin içlerinden birine verildiğini sanarak parayı kapmak için birbirlerine girerler: -- Kese sende! -- Ben de yok sende! --Çabuk benim payımı verin, yoksa ben size yapacağımı bilirim! gibi sözlerle açgözlü dilenciler, birbirlerine vurmaya, küfretmeye başlarlar ama keseyi de bir türlü ele geçiremezler ![]() Hoca bunları gözlerken: -- Hey gidi açgözlü iki dünya körleri hey! diye söylenirken biri: -- Ne oluyor Hoca? diye soru sorar ![]() -- Ne olacak, kör döğüşü nedir bilmiyorsan öğren, der ![]() Dünya Kaç Metre Arkadaslarindan biri Hoca'ya sorar: -Hoca, dunya kac metre? Tam o sirada bir cenaze geciyormus yanlarindan ![]() -Ona sor! Bak, ölçmus bicmis, gidiyor! ![]() ![]() Hatim İndiririm Nasreddin Hoca ve karisi konusuyorlardi ![]() - Benim yüzüme bakarken besmele çekiyorsun ![]() - Ne olmus yani? - Imam efendi, karisinin yüzüne bakarak yasin okuyormus ![]() Hoca güldü : - Ben o kadini görsem, hatim bile indiririm! ![]() ![]() ![]() Bu Perdeyi Ben Buldum Bir ahbap topluluğunda Hoca'nın eline iş olsun diye, bir saz tutturmuşlar : -Hadi bize güzel bir şeyler çal da dinleyelim! demişler ![]() Hoca, sazı eline alınca mızrabı bir aşağı bir yukarı teller üzerinde rastgele dolaştırmaya ve böylece tuhaf tuhaf sesler, gıcırtılar çıkarmaya başlamış : -Ama Hoca demişler, saz dediğin böyle mi çalınır?Perdeler üzerinde usuliyle gezinmek gerek ![]() ![]() ![]() Hoca, elindeki sazı dımbırdatmayı sürdürürken : -Onlar perdeyi bulamazlar, aramak için gezinip dururlar ![]() ![]() Kadının Adabı Bir gün Nasreddin Hoca eşeği ile giderken kadıya rastlamış ![]() -Hocam, iki kardeş nereye gidiyorsunuz? diye sormuş ![]() -Evet efendim, kardeşiniz "canım sıkıldı bir ahbabın evine götürün" dedi de onu sizin eve götürüyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|