Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sebzeleri, teze, tutarız

Sebzeleri Nasıl Teze Tutarız

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sebzeleri Nasıl Teze Tutarız



Sebzeleri nasıl teze tutarız

Sebzeleri nasıl teze tutarız?

Pazardan aldığınız Sebzeleri taze tutmak için 5 öneri

Taze sebze ve meyvelerin nasıl saklanması gerektiğini bilmemek birçok gıdanın çöpe atılmasına sebep oluyor Tabi paramızın da

2002'de yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'da yaşayan her aile, bir yıl içinde yaklaşık 213 kg gıdayı çöpe atıyor

1 Dondurmak:Taze sebzeleri dondurarak tadından, şeklinden ya da besin değerlerinden bir şey kaybetmeden uzun süre saklayabilirsiniz

Sebzeleri dondurucuya taze olarak demet demet koymamalısınız Öncelikle, besin değerlerini ve lezzetini koruması için onları sarartmalısınız Sebzeleri sarartmak için, yarım kilogram sebze için yaklaşık 4 litre su kaynatın Telden sepet kullanarak, sebzeleri birkaç dakika sıcak suya batırın Sonra, bir tepsiye tek kat olarak serip, suları süzülüp kurutmadan önce bir dakika buzlu suda tutun Tepsiyi dondurucuya koyun ve sebzeleri dondurun Plastik bir poşete bağlayın ya da hava geçirmez bir kaba koyun Pişireceğiniz zaman ise her zamanki pişirme süresinin yarısı kadar pişirin Dondurucuda uzun süre taze kalan sebzeler arasında kuşkonmaz, brokoli, biberler, ıspanak, taze mısır ve helvacı kabağı bulunuyor Salatalık ya da marul gibi sebzeler fazla su içerdiğinden dondurucuya koymak uygun değil

2 Yeraltına saklayın:Patates, soğan, helvacı kabağı ve sarımsak gibi sebzeleri buzdolabında saklayamazsınız Bunun yerine, bu sebzeleri mutfak dolapları ve kiler gibi serin, kuru ve karanlık yerlerde saklayın Patates karanlık bölgeyi sever, ışığa maruz kalırsa yeşillenecektir Kök sebzeler uygun şekilde saklandığında aylarca taze kalır Sebzelerinizi kilere koyarsanız, fare gibi kemirici hayvanların içine giremeyeceğinden emin olun

3 Buzdolabınızı tanıyın:Sebzeler soğuğu sever Sebzeleri buzdolabına koymak onları komaya sokmaya benzer Çünkü sebzeler, yaşayan ve nefes alan organizmalardır Soğuk hava bu nefes alma sürecini yavaşlatır, daha uzun süre taze kalmasını sağlar Birçok buzdolabı gıdaları taze tutup, dondurmamak için 2-3 derece arasında ayarlanmıştırSebzeler soğuğu sever, ancak kutup soğuğu değil! Bu nedenle sebzeleri dolabınızın arka duvarından uzak tutunSebze ve meyve çekmecesi en güvenli yerdir

Sebzeleri buzdolabına koymadan önce, kalın bir plastik poşete sıkıca bağlamak, onları boğarak öldürmek gibidirSebzelerin taze kalması için biraz havaya ihtiyacı var Bu nedenle, poşette birkaç delik açabilir ya da hava giren bir çantada saklayabilirsiniz Mantarlar plastik poşette daha hızlı çürüyeceği için, mantarları kese kâğıdında saklamalıyızSebzeleri temizlerseniz ya da kabuklarını soyarsanız çürüme sürecini hızlandırırsınız Çünkü bu hareketler sebzelerin içinde hücresel değişime neden olur Aşırı rutubet sebzelerinizi ıslatır, bu nedenle kullanana kadar yıkamadan ve bütün olarak saklayın Yıkarsanız da güzelce kurulayın

4 Etilene dikkat edin:Toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden meyve, sebze ve çiçekler etilen gazı açığa çıkarıyor Etilen gazı, olgunlaşma, yaşlanma ve çürümeyi hızlandırıyor Bu nedenle, aldığınız tüm ürünleri birlikte dolaba koyarsanız, hassas sebzelerin ölümüne sebep olursunuz Bazı etilen üreten meyveler: Kayısı, muz, nektarin, kavun, armut, domates ve erik Buna karşılık etilen gazına karşı hassas olan bazı sebzeler ise şöyle: Kuşkonmaz, brokoli, havuç, salatalık, lahana, taze fasulye, marul, biber ve kabak

5 Akıllı alışveriş:Sebzelerinizi çürümeden taze tutmanın en kolay yolu, akşam yemeğinde kullanmadan en fazla birkaç gün önce satın almaktır Alışverişe pazar günü öğleden sonra çıkarsanız, haftanın sonuna kadar aldığınız ürünler bozulur En taze sebzeleri aldığınızdan emin olun ve kullanmadan sadece birkaç gün önce gidip alışveriş yapın Fazla sebze aldığınızda, alışverişinizde, eve getirirken ve yerken stratejik olmalısınız En iyisi sebzeleri alıp eve getirdikten hemen sonra, onları uygun şekillerde saklamak Haftalık menü planladığınızda öncelikle çabuk bozulabilen gıdaları pişirin Hızlı bozulan sebzeler içinde kuşkonmaz, brokoli, mısır ve mantar yer alıyor Havuç, soğan ve pancar daha uzun süre dayanabiliyor Salatalık, biber, ıspanak ve kabak gibi sebzeler de çok uzun süre bekleyen gıdalar arasındadır ZAMAN

VASFİYE ÖZCANBAZ

29 Kasım 2009, Pazar


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.