Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dindar, gençlik, yetiştirmek

Dindar Gençlik Yetiştirmek

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dindar Gençlik Yetiştirmek

Dindar nesil yetiştirmek

Dindar bir Toplum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz" açıklamasına yönelik

Resul Tosun yazısı:

Komünizm ideolojisinin hakim olduğu birkaç ülkeyi ve dini vicdanlara hapseden aşırı laikçi düşünceyi dışarıda tutarsak, dindarlığın bütün dünyada makbul ve teşvik edilen bir olgu olduğunu görürüz

Çağdaş demokratik, laik/seküler ülkelerde de dinin dışlanmadığını aksine özgürlük alanının son derece geniş olduğunu dolayısıyla da etkin olduğunu müşahede ederiz

Öyle ki inançsız olanlar bile toplumdan dışlanmamak için kiliseye kayıt yaptırıp aidat ödeme ihtiyacı hissederler

Devlet dine ne eğitim ne de ibadet alanlarında müdahale etmez Aksine özgürlük alanını genişletir ve dini müesseselere kolaylık sağlar

Siyasetçiler de din ve dini müesseselere düşmanlık yapmak yerine onlara saygılı davranmaya özen gösterirler Muhafazakarlar ve sağcıların yanı sıra artık sosyal demokratlar da dine saygılı olmaya başlamışlar hatta dindar görünme ihtiyacı bile hissetmişlerdir

Yanlış hatırlamıyorsam on sene kadar önceydi ABD'de yönetim devlet memurlarını dindar olmaya teşvik eden bir broşür bastırıp dağıtmıştı

Dolayısıyla Başbakan'ın dindar nesil söylemi normal demokratik bir ülkede yadırganmaz aksine takdir edilir Asıl yadırganacak taraf dindar nesil yetiştirilmesine gösterilen tepkidir

Türkiye'ye gelince, kabul etmek gerekir ki toplumumuz inançlıdır Kimileri dinin gereklerini yerine getirmiyor olsa da, yaşanmasına karşı çıkmayan aksine gıpta eden bu itibarla da dindarlığı benimseyen dolayısıyla da özünde dindar olan bir toplumdur

Toplumun dindarlığı devlete rağmen bir dindarlıktır Çünkü devlet cumhuriyetten bu yana toplumu dinden mümkün mertebe uzak tutmaya hatta irtica yaftasıyla dine karşı çıkmaya yönelik bir politika izlemiştir Engel olmaya çalışmıştır

Toplum buna rağmen dinine sahip çıkmış ve dindarlığı benimsemiştir

Toplumun dindarlaşmasının arkasındaki asıl güç sivil toplum örgütleridir Dini cemaatler ve topluma sundukları hizmetlerdir Aslına bakarsanız dini cemaatlerin kurumları halen kanunen yasaktır Ama bu yasağa rağmen toplum onlara sahip çıkmakta ve hizmetlerini takdir etmekte, devamı için de her türlü desteği vermektedir

İşte ben bu bağlamda Başbakan'ın dindar nesil yetiştirme söylemini devletin bizzat nesil yetiştirmeye soyunması olarak değil, özgürlük alanını genişletmesi olarak yorumluyorum

Demokrasiden yola çıkarak söyleyeceksek, demokratik devlet vatandaşlarına hangi dine inanacaklarını, nasıl inanacaklarını, nasıl ibadet edeceklerini hangi mezhebe iltifat edeceklerini empoze de etmemelidir yasak ve engel de koymamalıdır

Devlet özgürlük alanlarını genişletmeli, inanç ve inancını yaşamanın önündeki engelleri kaldırmalıdır

Yeter başka bir şey yapması gerekmez

Bunca baskılara ve yasaklara rağmen İslam bugün toplumumuzun en belirleyici faktörü haline gelmişse, bu ucundan kenarından verilen özgürlükler sayesindedir

İslam hak dindir ve önündeki yasaklar kaldırıldığı zaman neşvünema bulur

Demokrasiden beklenen de bir dini empoze etmesi değil bütün dinler için özgürlük alanını açması ve genişletmesidir

Özgürlük alanı genişlediğinde Türkiye toplumunun daha da dindarlaşacağından benim zerre kadar kuşkum yok Eksik olan devletin din eğitimi vermesi değil eksik olan özgürlüktür Din eğitimi alanında sağlanacak özgürlüğün getireceği rekabet ortamında din eğitiminin de kalitesi yükselecektir buna inanıyorum

Devlet sadece dindarların önündeki engelleri kaldırsın yeter

Mesela kamudaki kılık kıyafet sınırlamalarını dindarları kucaklayacak şekilde genişletsin, ve mesela başörtülü hanımlar kamuda rahatlıkla çalışabilsin

Devlet bunu yapsın yeter

Benim dindar nesil yetiştirmekten anladığım, devletin dini eğitim vermesi değil fertlere dinlerini öğrenme ve yaşama özgürlüğü sağlaması, özgürlük alanını çağdaş ülkelerde olduğu gibi genişletmesidir Gerisi sivil toplum örgütlerinin işidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com