![]() |
Dindar Gençlik Yetiştirmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dindar Gençlik YetiştirmekDindar nesil yetiştirmek Dindar bir Toplum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz" açıklamasına yönelik Resul Tosun yazısı: Komünizm ideolojisinin hakim olduğu birkaç ülkeyi ve dini vicdanlara hapseden aşırı laikçi düşünceyi dışarıda tutarsak, dindarlığın bütün dünyada makbul ve teşvik edilen bir olgu olduğunu görürüz ![]() Çağdaş demokratik, laik/seküler ülkelerde de dinin dışlanmadığını aksine özgürlük alanının son derece geniş olduğunu dolayısıyla da etkin olduğunu müşahede ederiz ![]() Öyle ki inançsız olanlar bile toplumdan dışlanmamak için kiliseye kayıt yaptırıp aidat ödeme ihtiyacı hissederler ![]() Devlet dine ne eğitim ne de ibadet alanlarında müdahale etmez ![]() ![]() Siyasetçiler de din ve dini müesseselere düşmanlık yapmak yerine onlara saygılı davranmaya özen gösterirler ![]() ![]() Yanlış hatırlamıyorsam on sene kadar önceydi ABD'de yönetim devlet memurlarını dindar olmaya teşvik eden bir broşür bastırıp dağıtmıştı ![]() Dolayısıyla Başbakan'ın dindar nesil söylemi normal demokratik bir ülkede yadırganmaz aksine takdir edilir ![]() ![]() Türkiye'ye gelince, kabul etmek gerekir ki toplumumuz inançlıdır ![]() ![]() Toplumun dindarlığı devlete rağmen bir dindarlıktır ![]() ![]() ![]() Toplum buna rağmen dinine sahip çıkmış ve dindarlığı benimsemiştir ![]() Toplumun dindarlaşmasının arkasındaki asıl güç sivil toplum örgütleridir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ben bu bağlamda Başbakan'ın dindar nesil yetiştirme söylemini devletin bizzat nesil yetiştirmeye soyunması olarak değil, özgürlük alanını genişletmesi olarak yorumluyorum ![]() Demokrasiden yola çıkarak söyleyeceksek, demokratik devlet vatandaşlarına hangi dine inanacaklarını, nasıl inanacaklarını, nasıl ibadet edeceklerini hangi mezhebe iltifat edeceklerini empoze de etmemelidir yasak ve engel de koymamalıdır ![]() Devlet özgürlük alanlarını genişletmeli, inanç ve inancını yaşamanın önündeki engelleri kaldırmalıdır ![]() Yeter başka bir şey yapması gerekmez ![]() Bunca baskılara ve yasaklara rağmen İslam bugün toplumumuzun en belirleyici faktörü haline gelmişse, bu ucundan kenarından verilen özgürlükler sayesindedir ![]() İslam hak dindir ve önündeki yasaklar kaldırıldığı zaman neşvünema bulur ![]() Demokrasiden beklenen de bir dini empoze etmesi değil bütün dinler için özgürlük alanını açması ve genişletmesidir ![]() Özgürlük alanı genişlediğinde Türkiye toplumunun daha da dindarlaşacağından benim zerre kadar kuşkum yok ![]() ![]() ![]() Devlet sadece dindarların önündeki engelleri kaldırsın yeter ![]() Mesela kamudaki kılık kıyafet sınırlamalarını dindarları kucaklayacak şekilde genişletsin, ve mesela başörtülü hanımlar kamuda rahatlıkla çalışabilsin ![]() Devlet bunu yapsın yeter ![]() Benim dindar nesil yetiştirmekten anladığım, devletin dini eğitim vermesi değil fertlere dinlerini öğrenme ve yaşama özgürlüğü sağlaması, özgürlük alanını çağdaş ülkelerde olduğu gibi genişletmesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|