![]() |
Yemekte Uyulması Gereken Kuralları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemekte Uyulması Gereken KurallarıYemekte Uyulması Gereken Görgü Kuralları Yemekte ilgili Görgü Kuralları Salata yerken bıçak kullanılmamalı ![]() Tabak fazla doldurulmamalı ![]() Kesilerek yenmesi gereken yiyecekler çok ses çıkartılarak kesilmemeli ![]() Çatala bir lokmadan fazla yemek alınmamalı ![]() Ağza giren yiyecek maddesi kurala göre ne ile girdi ise onunla çıkarılmalı ancak bir balık kılçığını ağızdan çıkartma işlemi parmakla yapılır ![]() Konuklardan birinin bir kez kullandığı servis parçası herkesin kullanacağı gıda maddesine sokulmaz ![]() Hardal, ketçap, reçel, terayağ gibi yiyecekler önce tabağın kenarına alınmalı; soslar ise doğrudan yemek üzerine dökülebilir ![]() Servis tabağının içindekiler kişinin kendi kullandığı çatalla alınmamalı, tadına bakılacak bile olunsa önce kişinin tabağına konmalı ![]() Konuklara porsiyon şeklinde sunulan istiridye, çorba gibi yiyecekler hiçbir zaman reddedilmemeli, ancak yemek istenmediğinde bu yiyeceklerden bir-iki lokma alarak tabakta bırakılmalı ![]() Yemekten istenmeyen maddeler (kıl, sinek gibi) çıktığında hiç kimseye belli etmeden üstü yemekle kapatılarak, eğer yemeğe devam edilebiliyorsa kalanı yemeğe devam etmeli veya devam ediyor gibi davranılmalı ![]() Alışılmamış ve yemesi zor olan yiyecekleri denemek amacıyla almamalı, ancak almak zorunda kalındığında açıkça nasıl yeneceği sorulmalı, gerekirse bunu yemesini bilen kişi sessizce taklit edilmeli ![]() Sofrada çok gerekmedikçe okumak, yazmak ve not almaktan kaçınmalı Yemek odasına yanan sigara ile girilmemeli ![]() Sofrada sigara içiliyorsa yemek tabağı, çay veya kahve fincanı ya da tabakları kül tablası olarak kullanılmamalı ![]() Geçici olarak masadan kalkıldığında sandalye biraz içeri itilmeli ![]() |
![]() |
![]() |
|