|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
allah, arasındaki, fark, kelimeleri, tanrı |
![]() |
'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Mehmet Paksu'nun köşe yazısını sizlerle paylaşmak istedim Kafama takılan birtakım sorular var, izninizle onları sizinle paylaşayım, 1 ![]() ![]() ![]() Eğer öyle ise, şimdi neden ehl-i kitap sahipleri Allah demiyor? Hristiyanlar, Museviler neden Allah diye hitap etmiyor? Ayrıca birçok rivayette diğer bütün peygamberlerin Allah sözünü kullandığı görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela, Tanrı, Huda, Rab, İlah birer cins isimdir, bunların Tanrılar, hudayan, erbab ve âlihe gibi çoğulları olur ama “Allah” lafzı için “Allahlar” gibi bir şey söylenmez ve söylenmemiştir ![]() ![]() ![]() Bu arada Arapça dil bilginleri arasında çok farklı açıklamaları ve yorumları verir ![]() ![]() Allah’ın zatı bütün isimlerden ve sıfatlardan öncelikli olduğu gibi, ismi de öyledir ![]() ![]() ![]() Bu açıdan “Allah” lafzı başka bir dilden alınmış ve türetilmiş değildir; dil açısından ismi de zatı gibi ezeliyet perdesi/peçesi içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizin de soruda söz ettiğiniz gibi Tirmizi’de yer alan ve Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimizin “Allah Teala, Hz ![]() ![]() ![]() Demek ki, Hz ![]() ![]() ![]() Yahudiler’in ve Hristiyanlar’ın “Allah” lafzını kullanmamalarının temelinde, onların birinci derecede tevhid inancından uzak düşmeleri; birisinin Allah’ı kendi milletlerinin özel bir mabudu olarak görmeleri, diğerinin de teslis/üçlü ilah inancına düşmeleri gibi etkenler sebep olmuştur ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() --------------------------------------------------------------------- "ALLAH" İLE "TANRI" KELİMESİ ARASINDAKİ FARK Bizim atalarımız Müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inaniyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkin bütün Esma-i Hüsnasını cami, ism-i zat olan "Allah" kelimesinin karşılığı değildir ![]() "Allah" dendiği an, bütün kainatta tecelli eden isimleriyle bir zat-i ecell-i A-la akla gelir "Allah" kelimesiyle anlaşılan budur ![]() ![]() Esma-ül Hüsnayı cami, "Allah" kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır, ve bu itibarla da Allah celle celaluhu 'nun ism-i hassdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Tanrı" ilah kelimesi yerinde, huda, diyo ve god yerinde kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah" Cenab-ı Hakkın Zatının has ismidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
![]() |
![]() |
#2 |
dejavu2009
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Öncelikle bilgi için teşekkür ediyorum ![]() ![]() ![]() "Tengri" -> "tanrı" türkçe bir kelime ![]() ![]() ![]() Yabancılar "Tanrı" kelimesini kullanmıyorlar değil mi? sadece Türkçe konuşanlar bu kelimeyi kullanıyorlar ![]() Mesela ben başka dilleri konuştuğum zaman "Tanrı" Kelimesini hiç kullanmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaç dilde de örnek verirsek Arapça : Allah, rab (Kur'an-ı Kerim'de 99 isim var) Türkçe: Tanrı İngilizce: God Yunanca: θεός vietnamca: chúa ispanyolca: dios portekizce: Deus vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bu Yüce Yaratıcıya verilen isimler kültürel farklılıklardan dolayı değişik anlamlar yüklenmiş olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bence; İnsanlarımızın televizyonda ki yabancı öğe ve kültür unsurlarını çok fazla olması nedeniyle bazı konularda hassaslaşmış olabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hal böyle olunca "Tanrı" kelimesi günah keçisi gibi suçlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ana yazıda yazılanlara göre; Hristiyanlar, museviler ve diğer dindekiler başka bir yaratıcıya ibadet ettikleri orataya çıkıyor ![]() Yani Atalarımız başka bir yaratıcıya mı inanıyorlardı? Kelime anlamı olarak değil! İnanç anlamı olarak soruyorum ![]() Daha açık bir ifadeyle inandığım "ALLAH"a inanmıyorlar mıydı? Niye bu soruyu sordum diyorsanız; yazı bunu anlatıyor ![]() ![]() ![]() Eğer bu yazılanlar gerçek değilse; Bunu yazmak ne kadar doğru? Ya da yazılanlar doğru O zaman Birileri diğer dindeki inananlara bu yaptıkları yanlışı anlatmalı, değil mi?
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
dejavu2009
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Yazıma cevap veren yok mu? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
1907merve
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Arkadaşım,atalarımızın başka bir yaratıcıya inanıp inanmadıklarını bilemeyiz ama Allah kelimesi tanrı kelimesinin karşılığı olamaz asla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani fazla uzattım ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
1907merve
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
delishhhh
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..bence kelimelere takılıp kalmak çok yanlış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..İslam dini Hıristiyan Yahudi vs ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
_filiz_
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Alıntı:
teşekkür ederim arkadaşım ALLAH RAZI OLSUN gerçekten çok güzel bir açıklama tabiki anlayana ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
delishhhh
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..önemli olan başkalarının anladığı değil benim yüreğimdeki olandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
_filiz_
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..PEygamber Efendimiz zamanında namaz vakitlerini bildirmek için, nasara gibi, nakus yani çan çalalım; kimisi, Yahudiler gibi boru çalınsın dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
delishhhh
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..evet tanrı diye bir kelime yoktur çünkü hepsi arapça kelimelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
delishhhh
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..sevgili karadeniz illa ben Allah kelimesini kullanmayacağım inatla Tanrı diyeceğim demiyorum tansiyon yükselmesin sebepsiz yere benim demek istediğim şu sadece benim neden yüreğimdeki imana bakılmıyorda kelimelere takılınıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
delishhhh
|
![]() Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..bırakın herkes istediği tabiri kullansın kimseye bir zararı olduğunuda düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|