![]() |
Söz Söyleme Sanatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Söz Söyleme SanatıDüşünmek ile konuşmak arasında çok fark vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hepimizin başına zaman zaman gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama öylesine bir eleştiri yaparız ki karşımızdakini ne kadar üzdüğümüzü farkına bile varmayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kral bir sabah uykudan uyandığında bir rüya gördüğünü hatırlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kralım sizin bütün sevdikleriniz en yakın zamanda ölecekler ![]() Kral inanılmaz sinirlenmiş ve bağırmaya başlamış: - Atın bu adamı dışarı ![]() ![]() Ülkeyi aramışlar taramışlar başka bir rüya yorumcusunu bulmuşlar ![]() ![]() ![]() -Kralım, sizin rüyanızın yorumu şöyledir ![]() ![]() Kral buna çok sevinmiş ![]() ![]() Bakın aynı şeyi değişik şekillerde ifade ediş biçimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Üniversite yemekhanesine giren bir öğrenci tüm yerler dolu olduğundan gidip üniversite profesörünün oturduğu masaya oturmuş ![]() - Öküzler ve kuşlar aynı masada oturamazlar! Öğrenci: - O zaman uçuyorum ![]() Profesör cevaba çok sinirlenmiş, sınavda öğrenciye takmış ve sınavının başarısız geçmesi için elinden geleni yapmış ![]() ![]() - Yolda yürürken iki torba bulduğunu hayal et, birinde akıl var, diğerinde ise para var ![]() Öğrenci: - Para olan çuvalı seçerdim ![]() Profesör: - Ben akıl olan çuvalı seçerdim ![]() Öğrenci: - Normal! Kimde ne eksikse onu seçer ![]() Profesör çok sinirlenmiş, öğrencinin not defterini alıp içine ‘Öküz’ yazmış ![]() ![]() - Sayın profesör, imzanızı atmışsınız, fakat notumu yazmayı unutmuşsunuz ![]() İyi konuşmak ayrıca konuştuğunuzu yerinde ve zamanında ifade etmek muhteşem bir beceridir ![]() ![]() ![]() ![]() Tülay Bilin |
![]() |
![]() |
![]() |
Söz Söyleme Sanatı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Söz Söyleme SanatıÖzet Etkili, güzel söz söyleme sanatı olan edebiyatta, dilin gerçek ve sembolik anlamlarına başvur-mak, az sözle çok şey ifade etmek, anlam ilgisi kurmak yoluyla yapılan sanatların büyük bir yeri vardır ![]() ![]() İnce duyguların, estetik duyarlığın ürünü olan edebî sanatlar ,Türk edebiyatında geniş yer tutar ![]() ![]() Edebî sanatlar mecazlar, anlam sanatları ve söz sanatları olmak üzere üç kümede ele alınabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|