![]() |
Gelişimi Etkileyen Faktörler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gelişimi Etkileyen FaktörlerGelişimi Etkileyen Faktörler Kalıtım Nedir? Kalıtımı etkileyen faktörler nelerdir? Genotip Nedir? Kalıtım: Bireye anne ve babadan genetik yollarla (genotip) geçen özel yetenek ve özelliklerdir ![]() -Cinsiyet, -Göz rengi, -Zeka kapasitesi, -Fiziksel özellikler, -Yaratıcılık ve düşünme kapasitesi, -Bazı kişilik özellikleri ![]() Annenin yumurta hücresi ile babanın sperm hücresi birleşerek Zigot’u oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Anne-Babadan çocuğa kalıtım yolu ile geçen yapıya “Genotip” denir ![]() Bu yapının dışarıdan gözlenebilen şekline ise “Fenotip” denir ![]() ![]() Örneğin, Bireyin boy uzunluk geni Genotip’tir ![]() ![]() ÇEVRE: Döllenmeden itibaren, insanın içinde yaşadığı ve etkilendiği tüm dış uyarıcılar çevreyi meydana getirir ![]() ![]() Çevre ile kazanılan bazı özellikler şunlardır: -Bazı fiziksel görünüm özellikleri, -Zekanın kullanım oranı, -Dil gelişimi, -Yetişme tarzı, -Eğitim düzeyi, -Alışkanlıklar, tavırlar ve sosyal davranışlar, -Bazı kişilik ve karakter özellikleri ![]() Çevresel faktörlerin Üç temel kaynağı vardır: Doğum Öncesi Faktörler: Annenin yaşı, beslenmesi, kan grubu, zararlı alışkanlıkları, hamilelikte geçirdiği hastalıklar, radyasyon ![]() Doğum Sırası Faktörleri: Erken-Geç doğum, Sağlıksız ortam, Doğum sırasındaki olaylar ![]() Doğum Sonrası Faktörler: Bebeğin ve Annenin beslenmesi, Bebeklik hastalıkları, iklim, Kardeş sayısı, Kazalar, aldığı Eğitim, Anne-Babanın çocuk yetiştirme tarzı, Kitle iletişim araçları, Ailesel ve sosyal koşullar, Ekonomik ve kültürel koşullar… KRİTİK DÖNEM: Belirli zaman dilimlerinde, belirli özellikler ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Burada en önemli nokta “Zamanlama”dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin, bireyin Okuma-Yazma öğrenmesindeki kritik dönem 6 yaş civarıdır ![]() ![]() Mesela, doğumunun ilk 6 ayında kendisine sevecen, sıcak ve ilgili davranılmayan bebekler, okul yıllarında sosyal ilişkilerinde zayıf olmaktadır ![]() ![]() Zaman (Tarihsel Zaman): Gelişim döneminde kalıtım ve çevrenin özellikleri ile birlikte yeniliklerin ve değişimlerin oluşturduğu zaman bölümüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişim: Organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal, sosyal yönden, belli koşulları olan en son aşamasına ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir ![]() Organizmanın; Büyüme, Olgunlaşma, Öğrenme etkileşimleri ile sürekli olarak ilerleme kaydetmesidir ![]() Gelişme bir "Ürün"dür ve buna bağlı olarak "Olgunlaşma" bir "Süreç" olmaktadır ![]() ![]() Bir çocuğun Bisiklet sürmesi Devinimsel bir gelişmedir ![]() ![]() ![]() Başka bir tanım olarak Gelişim: Organizmanın Bedensel, Zihinsel, Duygusal ve Sosyal yönlerden sistemli olarak büyümesi,, değişmesi ve istenilen görevleri yerine getirebilecek düzeye gelmesidir ![]() ![]() Değişme: Gelişim organizmanın belli bir düzen içersinde ve kalıcı olarak gösterdiği değişimi kapsar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişim: 1- Büyüme 2- Olgunlaşma: Yaş, Zeka, Sinir Sistemi ve Kas Uyumu 3- Hazır Bulunuşluluk: Olgunlaşma, Ön Öğrenmeler (Ön bilgiler, istek, tutum) 4- Öğrenme: Yaşantı ürünü, kalıcı izli davranış değişikliği ![]() 1- BÜYÜME rganizmanın biçim, hacim, ağırlıkla ilgili yapısal artışı, bedensel değişimleridir ![]() Vücudun boy, kilo ve hacim olarak artmasıdır ve Fiziksel özelliklerdeki değişimlerdir ![]() 2- OLGUNLAŞMA Vücut organlarının, işlevlerini yerine getirmeleri ile ilgili olarak, Öğrenme yaşantılarından bağımsız ve kalıtımın etkisiyle meydana gelen Biyolojik "Değişmeler"dir ![]() ![]() ![]() Çocukların ancak belli bir aydan sonra yürüyebilmesi, Dışkılarını tutabilmeleri, Konuşabilme yeteneklerinin ortaya çıkması (konuşmaları değil) ![]() ![]() ![]() Olgunlaşma: Büyüme sürecinde, genetik yapının yönlendirilmesi ile oluşan biyoljik boyutta gözlenebilir fonksiyonel değişikliklerdir ![]() ![]() Organizmanın Türe Özgü genetik yapı tarafından önceden belirlenmiş bir yapı dahilindeyaşantılarından bağımsız olarak ortaya çıkardığı biyolojik değişmelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Olgunlaşmanın: Yaş, Zeka ve Sinir Sistemi Koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramları vardır ![]() 3- HAZIR BULUNUŞLULUK Bireyin (organizmanın) bir konuyu öğrenebilmesi için gerekli gelişme düzeyine ön bilgilere ve güdülenme düzeyine erişmesidir ![]() Önceki öğrenmelerin, tutumların, güdülenmişlik düzeyinin bir parçasıdır ![]() ![]() Bir çocuğun bisikleti sürebilmesi için; Gerekli kas yapısına (olgunlaşma), bisikleti sürmeyi öğrenebileceği deneyimlere, ön bilgilere (dengeyi sağlayabilme), ve bisikleti sürmeyi öğrenmeye istekli olma (güdü) vs ![]() ![]() ![]() 4- ÖĞRENME Bireyin çevresiyle belli bir düzeydeki etkileşimleri sonucunda meydana gelen, nispeten kalıcı izli davranış değişmesidir ![]() Tik'ler veya Uyuşturucu madde alımında sonra ortaya çıkan geçici davranış değişmeleri Öğrenme değildirler ![]() ![]() Murat, 5 yaşına gelince sokağa çıkmaya başlamış ve çevresindekilere bakarak Küfür etmeyi öğrenmiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|