![]() |
Organ Nakli Haftası Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Organ Nakli Haftası Hakkında BilgiOrgan Nakli Haftası Organ Nakli Haftası ne zaman Organ Nakli Haftası hakkında yazı Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanır ![]() Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlaması işlemi ![]() Bir bakış açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur ![]() ![]() On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalpkapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte, ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir ![]() Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir ![]() ![]() Ayrıca yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (yazı:Ahmet Yıldız) Organ bağışı ile ilgili şiir Organ Nakli Bir insan ölürken Digeri hayata baglaniyor, Birinin son nefesi Digerine yasam sagliyor ![]() Bencillik neyine, Toprakta ne kazandirir? Esirgemekle yardimi Insan kendini kandirir ![]() Koy elini vijdanina Ve sessizce düsün, Kiyma baskasinin canina, Yasatma ailesine hüzün! Onun hayati senin elinde, Hersey bir organa bakar, Olsaydin onun yerinde, Isterdin onun kadar! Organ Nakli Al kalemi bas yarama Kanım şiirine mürekkep olsun ![]() Al kes yüreğimi senin olsun ![]() Gül şiirlerinde atmaya dursun ![]() Gözlerim zaten sensiz bir kör ![]() Al gözlerimi kendini gör ![]() Yaşın kırkı geçti belki yorulursun ![]() Al ayaklarımı senin olsun ![]() Kulakların duymuyorsa sakın korkma ![]() Kulaklarımı artık seninle duysun ![]() Aklım seni düşünürken durmuş ![]() Onu da al, senin olsun ![]() Haksızlığa hep karşı çıktım ![]() Dünya biraz olsun düzelir sandım ![]() Bilincimi al, ortada kalmasın ![]() Sevgilim bilincim senin olsun ![]() Geliyorum yanına bir cerrahla ![]() Neremi istersen parça parça ![]() Kes, at, ayır, parçala ![]() Ne olur bu gün organ nakli yaptır ![]() |
![]() |
![]() |
|