![]() |
Biyoloji Cinsiyete Bağlı Kalıtım Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biyoloji Cinsiyete Bağlı Kalıtım Konu AnlatımıCinsiyete Bağlı Kalıtım nedir Cinsiyete Bağlı Kalıtım Ders Notları Cinsiyete Bağlı Kalıtım nedir? A) CİNSİYETİN BELİRLENMESİ 1- Eşeyin Modifikasyonla Belirlenmesi Bonellia isimli hortumlu hayvan, denizlerde yaşamakta ve döllenmiş yumurtalarını suya bırakmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir halkalı solucan türünde, bireyler genç evrede iken (vücut az segmentli olduğu için) erkek olmakta, daha ileri yaşlarda ise (15 – 20 segmente ulaşınca) dişi olarak farklılaşmaktadır ![]() ![]() 2- Eşeyin Kromozomlarla Belirlenmesi Bazı kromozomlar cinsiyeti belirleyen genleri taşırlar, bunlara gonozom denir ![]() ![]() Bunlara ise otozom denir ![]() ![]() B) İNSANDA EŞEYE BAĞLI KALITIM İnsanlarda bazı karakterler sadece X kromozomu üzerinde, bazıları sadece Y kromozomu üzerinde, bazıları ise hem X hem de Y kromozomunda aktarılmaktadır ![]() ![]() a ![]() ![]() ![]() X kromozomu ile aktarılan karakterlerle ilgili olarak, -Bir dişinin hasta olabilmesi için hem annesinden, hem de babasından hastalık genini alması gerekir ![]() -Hasta dişinin babası mutlaka hastadır ![]() -Hasta bir kadının bütün erkek çocukları mutlaka hasta olur ![]() b ![]() ![]() Y kromozomu ile aktarılan karakterler; -Sadece erkeklerde görülür ![]() -Hasta babanın sadece bütün erkek çocukları hastadır ![]() -Genlerin baskınlığı veya çekinikliği önemli değildir ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|