![]() |
Oruç Hakkında Bilinmeyen Soru Ve Cevaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç Hakkında Bilinmeyen Soru Ve CevaplarOruç hakkında bilinmeyen soru ve cevaplar Oruç hakkında bilinmeyen soru ve cevaplar Soru : Günaha şeytanlar sebep olduğuna göre, Ramazanda şeytanlar nasıl günah işletiyor? Cevap : Günah işlememize yalnız şeytanlar değil, kendi nefsimiz de sebep olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Bazı imsakiyeler, Türkiye gazetesi takviminden farklıdır ![]() Cevap : İhtiyata riayet etmek tedbirli ve temkinli hareket etmek elbette iyi olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Bazıları diyor ki, Ramazanda orucun ilk gününü tutmazsak diğerlerini de tuttuğumuz zaman gerektiği zaman bozabilirmişiz ![]() Cevap : Öyle bir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Böyle hurafelere inanmamak için dinimizi öğrenmemiz lazım ![]() ![]() Soru : Kalb hastasının göğsüne sürdüğü ilaç orucu bozar mı? Cevap : Orucu bozmaz ![]() ![]() Soru : İstemeyerek ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Cevap : Bozmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Tıraş olurken kanayan yere, kanın durması için kantaşı sürmek orucu bozar mı? Cevap : Hayır, bozmaz ![]() Soru : Bir hastalık sebebiyle de iğne [enjeksiyon] yapılınca oruç bozulur mu? Cevap : Evet bozulur, kaza gerekir ![]() ![]() Soru : Gündüz uyurken ihtilam olunca oruç bozulur mu? Cevap : Hayır, bozulmaz ![]() ![]() ![]() Gusletmekle de oruç bozulmaz ![]() ![]() Soru : Bir hasta, ilaç alarak orucunu bozsa, kefaret gerekir mi? Cevap : Gerekmez ![]() ![]() ![]() Soru : Ağızdaki yara için oruçlu iken ilaçla gargara uygun mu? Cevap : Ağızdaki yara, namazda okumaya mani değilse, ilaçla gargara mekruh olur ![]() ![]() ![]() Soru : İşyerinde iş gereği toz oluyor, ayrıca sigara içen de oluyor ![]() Cevap : Tozlu, dumanlı şey koklamak, başkasının içtiği sigara dumanı yahut tütsülerin dumanını çekmek orucu bozar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Ramazanda oruç tutarken ağır hastalanan kimseye su vermek caiz midir? Cevap : Caizdir ![]() (Oruçlu iken vefat edene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır ![]() Ramazan-ı şerif haricinde ölüm halindeki oruçlu hastalara, su vermek müstehaptır ![]() Soru : Depresyon halinden şuursuz olarak oruç bozunca kefaret gerekir mi? Cevap : İmsaktan sonra, ezan okunurken, ne yaptığınızı bilmeden orucu bozmuşsanız kaza gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Morfinle dişini çektirdikten sonra, "orucum bozuldu" diye yiyip içene kefaret mi gerekir? Cevap : Kefaret gerekmez, kaza gerekir ![]() ![]() ![]() Soru : Abdest alırken hata ile boğazına su kaçan, orucu bozulduğu için yiyip içse, kefaret mi gerekir? Cevap : Orucu kasten bozmadığı için, yalnız kaza gerekir ![]() Soru : Nisaiyeci bir kadın doktora muayene olanın, orucu bozulur mu? Bozulursa, kefaret mi gerekir? Cevap : Doktor, eldivene herhangi bir ilaç, yağ sürerse, oruç bozulur, sadece kaza gerekir ![]() Soru : Oruçlu olduğunu unutarak yiyen, sonra bilerek yiyip içmeye devam ederse, kefaret gerekir mi? Cevap : Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kimse, orucunun bozulduğunu zannederek yiyip içmeye devam ederse kaza lazım olur, kefaret lazım olmaz ![]() ![]() Soru : Ramazanda birkaç gün oruç tutmadım ![]() Cevap : Ramazanda mazeretsiz oruç tutmamak büyük günahtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Omuzlarımda ağrılar için doktor iğne yapılması gerektiğini söyledi ![]() Cevap : İğne olmak (enjeksiyon) orucu bozar, kaza gerekir ![]() ![]() Soru : Abdest alırken diş etlerinden kan gelirse abdest bozulur, oruç bozulur mu? Cevap : Kan ağızdan dışarı çıkarsa abdest bozulur ![]() ![]() ![]() Soru : ***** film seyrederken, sadece bakarken cünüp oldum, orucum bozuldu mu? Cevap : Sadece bakarak cünüp olunca oruç bozulmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Bel gevşekliği sebebiyle meni gelse, oruç bozulur mu? Cevap : Bozulmaz ![]() Soru : Nezle olduğum için burnumun içine gelen akıntıyı geri çekip yuttum, orucum bozuldu mu? Cevap : Bozulmadı ![]() Soru : Ağzıma balgam geliyor, yutuyorum, oruç bozuluyor mu? Cevap : Balgamı yutmakla oruç bozulmaz Soru : İmsak vakti çok yemek yiyorum ![]() ![]() Cevap : Bozulmaz ![]() ![]() Soru : Oruçlu iken burna çekilen su ağzımızdan çıksa oruç bozulur mu? Cevap : Bozulur ![]() ![]() Soru : Tükürüğümüz, dudağımızdan aşağı doğru sarksa, onu yalayıp yutsak oruç bozulur mu? Cevap : Tükürüp tükürüğümüzü yalarsak oruç bozulur, kaza gerekir ![]() ![]() ![]() Soru : Erkeklerin idrar damlası gelmesin diye idrar yoluna koydukları pamuk orucu bozar mı? Cevap : Orucu bozmaz ![]() ![]() ![]() Soru : Banyo yapınca, banyoda oluşan buharı teneffüs etmek oruca zarar verir mi? Cevap : Normal su buharı zarar vermez ![]() Soru : Ramazanda bir insan yatsıdan sonra hanımıyla beraber olsa daha sonra geç vakitte uyuyup biraz sonra guslederiz deseler uyandıklarında da güneş doğmuş olsa kefaret mi gerekir? Cevap : Kaza da gerekmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Göz damlası orucu bozar mı? Lens ıslakken göze takılırsa oruç bozulur mu? Cevap : İkisi de bozmaz ![]() Soru : Ramazanda sahurda yatmadan önce dişlerimizi fırçalıyoruz ![]() Cevap : Hayır bozmaz ![]() Soru : Hanefi mezhebine göre "tükürdüğümüz zaman tükürükte tükürükten az miktarda kan olursa" abdest bozulur mu, yutunca oruç bozulur mu? Cevap : Kan tükürükten az ise dışarı çıkmakla abdest bozulmaz, yutulunca da oruç bozulmaz ![]() Soru : Sigara tiryakisiyim, sigara içmezsem oruç tutmam çok zor ![]() ![]() ![]() Cevap : Sağlam deriye konan hiç bir yakı, ilaç, krem orucu bozmaz ![]() ![]() Soru : Oruçluyken kulaktan iltihap akması orucu bozar mı? Cevap : Bozmaz ![]() Soru : Kan aldırınca oruç bozulur mu? Cevap : Bozulmaz ![]() Soru : Oruçlu iken kulağa pamuklu çubuk sokmakta mahzur var mı? Cevap : Şafii’de bozar, Hanefi’de bozmaz ![]() Soru : Buruna ilaç sürmek orucu bozar mı? Cevap : Katı ilaç bozmaz, sıvı ilaç bozar ![]() Soru : Jöle, krem, deodorant orucu bozar mı? Cevap : Hiç birisi bozmaz ![]() Soru : Oksijen gazı tüpü ile suni hava verilince oruç bozulur mu? Cevap : Teneffüs ettiğimiz hava orucu bozmaz ![]() ![]() ![]() Soru : Hanımını öpenin orucu bozulur mu? Cevap : Öpmekle orucu bozulmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Yıkanırken kulağa sabunlu su kaçsa, oruç bozulur mu? Cevap : Bozulmaz ![]() Soru : Denize girmek orucu bozar mı? Cevap : Denize girdiği için değil, su girecek deliklerden içine su kaçtığı için oruç bozulur ![]() ![]() Soru : Bacağına ameliyatla protez takılan bir hastanın Ramazan ayı içerisinde göründüğü kadarı ile bir ağrısı ve sızısı olmadığı takdirde namaz kılıp oruç tutmasına engel teşkil eder mi? Cevap : Teşkil etmez ![]() ![]() Soru : Sabah yatarken susadığımı hissettim ve saatime baktım saati 05 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap : Evet bozuldu ![]() ![]() Soru : Astım hastası, mecburiyet halinde ilaç kullanınca oruç bozulur mu? Cevap : Evet bozulur ![]() ![]() Soru : Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen astım ilaçları orucu bozar mı? Cevap : Bahsettiğiniz ilaçları kullanınca oruç bozulur ![]() ![]() ![]() Soru : Astım tabletinin gazını teneffüs etmek orucu bozar mı? Cevap : Sigara dumanı gibi orucu bozar ![]() Soru : Evi haşere için ilaçladım ![]() Cevap : Az olursa bozmaz ![]() Soru : Kadın hastalıklarında bir çubukla hap ve fitil veriliyor ![]() Cevap : Genelde zevk alınmadığı için guslü gerektirmez ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Gündüz taharette basuru yıkayıp içeri sokuyorum ![]() Cevap : Dışarıdan içeri su veya herhangi bir şey girerse oruç bozulur ![]() ![]() Soru : Karşı tarafın ağız salgısını yutmak orucu bozuyor mu? Cevap : Karşı tarafın tükürüğünü, salgısını yutunca oruç bozulur ![]() ![]() Soru : Oruçlu iken alışkanlıktan dolayı rujumu yalıyorum, oruç bozuluyor mu? Cevap : Rujun oruca zararı olmaz ![]() ![]() ![]() Soru : Oruçlu olduğunu unutup taharette mübalağa ederek içeriye su kaçsa oruca zarar verir mi? Cevap : Unutulunca mahzuru olmaz ![]() ![]() ![]() Soru : Balıkların suyunu temizlerken boğazıma ister istemez su kaçtı orucum bozuldu mu? Cevap : Ağza kaçtı ise bozulmaz, boğazdan içeri girmişse oruç bozulur, kaza gerekir Soru : Oruçluyken misvak kullanmak mekruh mudur? Cevap : Mekruh değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Soru : Ayak tırnağımda yara var ve bu yaradan gün içerisinde sarı su, irin ve bazen de kan geliyor ve tırnak arasında birikiyor, bunlar tekrar içeri girip orucu bozar mı? Cevap : Orucu bozmaz ![]() Soru : İstemeyerek yağmur suyu ağzımıza kaçsa orucu bozar mı? Cevap : Bozar ![]() Soru : Ben diabet hastasıyım ![]() Cevap : Kan aldırmak orucu bozmaz ![]() Soru : Arı soksa oruç bozulur mu? Cevap : Bozulmaz ![]() Soru : Bir arkadaşın migren ağrısı olduğu için ramazan orucunu tutmuyor ![]() Cevap : Çok yaşlanıp, ölünceye kadar Ramazan orucunu veya kaza oruçlarını tutamayacak ihtiyar ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, gizli yiyip içmelidir! Hadis-i şerifte (Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta fidye verir) buyuruluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|