![]() |
Devlet, Siyaset Ve Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Devlet, Siyaset Ve Yardım1950 öncesi CHP iktidarından kalma bir hikâyeyi bugün sizinle paylaşmak istiyorum… Bu hikâyeyi rahmetli Asiye Teyze’den defalarca dinlemiştim ![]() Asiye Teyze, bizim köylü bir garibandı ![]() ![]() Hiçbir geliri yoktu ![]() ![]() Gün geldi, Asiye Teyze’nin unu da bitti… Devir yokluk devri, kıtlık devri, hicran ve zindan devriydi ![]() Bakkallar da artık veresiye vermez olunca, çaresiz Belediye Başkanı İsmail Efendi’ye başvurdu ![]() Öksüzleriyle ortada kaldığını anlattı ve yardım istedi ![]() Aldığı cevap tek kelimelikti: “Geberin!” Arkasından ikinci yakıcı kelime geldi: “Defolun!” Asiye Teyze, Başkanlıktan korka korka, ürke ürke, çaresizlikten ve öfkeden titreye titreye çıktı… Bir daha da resmi hüviyeti olan hiç kimseden yardım istemedi ![]() Günlerce aç kaldı… Aç uyudu… Geceler boyu ağladı çaresizlikten ![]() Köylüler yardım ediyordu, ama yokluk herkesi öylesine sarmış sarmalamıştı ki; verilenler yetmiyordu ![]() Bereket versin, CHP iktidarı fazla sürmedi ![]() 1950’nin 14 Mayıs'ında devrilip gitti ![]() İsmail Efendi’nin koltuğuna başka belediye başkanları oturdu ![]() ![]() En azından “geber” demiyorlardı ![]() Ayrıca işler birkaç yıl içinde düzelmiş, ölümcül fakirlik ve açlık bile nefes aldırmaya başlamıştı ![]() ![]() Karakol-Jandarma korkusu, tahsildar ürküntüsü de kalmamıştı ![]() “Bunlar Demokratlar” diyordu Asiye Teyze, “bunlar bizimkiler! ![]() ![]() “Bizimkiler” bazı darbe şaşırtmalarına rağmen, yıllar boyu iktidarda kaldılar ![]() ![]() Yerleşik kurallara göre Cumhurbaşkanı seçtirmiyordu… Anayasa'yı değiştirtmiyordu… Kıyafet özgürlüğünün önünü kapatıyordu… Kimi mahkemeleri harekete geçirip, kimi medyanın kızılca kıyamet koparmasını sağlayarak, hatta Ergenekon avukatlığına soyunarak topluma korku salıyordu ![]() Öğrenci bursları bu havada güme gitti… (Belediyenin burs dağıtmasını engellediler) ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazanlarda kurulan iftar çadırlarını da çok engellemek istediler, ama çok şükür şimdilik başaramadılar ![]() Diyorlar ki: “Belediyeler ve devlet-milletten topladıkları paralarla, fakir-fukaraya yiyecek-yakacak dağıtmamalı, bunun yerine bütçeye para koymalı, tam anlamıyla ‘sosyal devlet’ olmalıdır…” İlk bakışta “doğru” gibi duruyor; ancak pratikte bir değer ifade etmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiî karın doymuyor, derde deva olmuyor ![]() Oysa biz “infak kültürü”nün çocuklarıyız! Osmanlı Devleti, tümüyle bir “şefkat, merhamet ve hamiyet” devletiydi… Vakıf müesseseler fakir-fukaranın, garip-gurabanın giyimini-kuşamını, yiyeceğini-içeceğini ve yatacağını sağlardı ![]() Bu kurumlarda her muhtaç istediği kadar kalır, yer, içer, yatardı ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi lütfen hayâl etmeye çalışın… Diyelim ki; kömürünüz yok, alamadınız: Yaşlı ananızla babanız ve tabiî küçücük çocuklarınız evde soğuktan titreşiyorlar ![]() Kara kara düşünerek uykusuz geçirdiğiniz bir gecenin sabahında zilinize basıldığını duyuyorsunuz ![]() ![]() ![]() Bunun bir “din kardeşliği” olduğunu hemen anlıyorsunuz ![]() ![]() ![]() Muhalefete şunu söylemek isterim: Pompalanmak istenen etnik ayrımcılığın ve körüklenmek istenen sınıflar arası düşmanlığın kökünü kazımak istiyorsanız, yardımlaşma ahlâkını yeniden inşaa etmeye çalışın, en azından gölge etmeyin ![]() ![]() Yavuz Bahadıroğlu/Vakit
![]() |
|