![]() |
Nafile Oruçlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nafile OruçlarNafile oruçlar Nafile Oruçlar Nafile Oruç Tutmak Nafile Tutulan Oruçlar NAFİLE ORUÇLAR 1- Pazartesi ve Perşembe günleri: Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ameller Allah Teala hazretlerine pazartesi ve perşembe günleri arzedilir ![]() ![]() 2- Gün aşrırı oruç;[50] 3- Her aydan üç gün; Muâzetu'l Adeviyye anlatıyor: "Hz ![]() "Evet!'' diye cevap verdi ![]() "Ayın hangi günlerinde tutardı?'' dedim ![]() "Hangi günde oruç tuttuğuna ehemmiyet vermezdi'' diye cevap verdi ![]() 4- Şaban ayının çoğunu oruçlu geçirmek: Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Rasulullah aleyhissalâtu vesselâm (bazan) oruca öyle devam ederdi ki, "(Bu ay) hiç yemiyecek'' derdik ![]() ![]() ![]() ![]() Üsâme (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü dedim, Şâban ayında tuttuğun kadar başka aylarda oruç tuttuğunu göremiyorum (sebebi nedir?)'' diye sordum ![]() "Bu, Receb'le Ramazan arasında insanların gaflet ettikleri bir aydır ![]() ![]() ![]() 5- Şevvalden altı gün oruç: Eyub (radıyallahu anh) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yıl orucu tutmuş olur ![]() 6- Zilhiccede dokuz gün: Hüneyde İbnu Hâlid hanımından, o da Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın zevcelerinden birinden anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalatu vesselâm) Zilhicce'den dokuz günle Aşura günü oruç tututardı ![]() ![]() 7- Hac dışında Arefe günü Ebu Katâde (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulüllah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: "Arafat günü tutulan orucun, geçen yılın ve gelecek yılın günahlarına kefaret olacağına Allah'ın rahmetinden ümidim var ![]() 8- Muharrem ayının çoğunda ve aşure günü oruç; Ebu Hureyre r ![]() ![]() ![]() ![]() Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Ramazan (farz olmazdan) önce Aşura orucu tutuluyordu ![]() ![]() İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) Medine'ye gelince, yahudileri Aşüra günü oruç tutar gördü ![]() "Bu da ne, (niçin oruç tutuyorsunuz)?" diye sordu ![]() "Bu, sâlih (hayırlı) bir gündür ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben Musa'ya sizden daha layığım" buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını emretti ![]() Diğer bir hadiste; Aşure gününde oruç tutunuz, bir gün öncesinde veya bir gün sonrasında da oruç tutarak yahudilere muhalefet ediniz ![]() ![]() Aşure gününde yapılan bidatler; sürme çekmek, musafaha yapmak, aşure yemeği pişirmek, sevinç gösterisi, gusül, kına yakmak, hüzün günü olarak değerlendirmek, o günü açlık ve susuzluk günü yapmak, ağıt yakmak, zincirlerle dövünmek bütün bunlar aşure günü yapılan çirkin fiillerdir ![]() ![]() ![]() Ankarada sapık bir takım Rıfai tarikatı mensupları aşure gününe kadar on gün boyunca akşamları toplanır, Kerbelayı yad ederler, siyah elbiseler giyerler, su içmezler, matem ilan ederler ![]() ![]() ![]() Kâfirler, beni bırakıp da kullarımı dostlar edineceklerini mi sandılar? Biz cehennemi kâfirlere bir konak olarak hazırladık ![]() ![]() Üç aylarda oruç: Bu konuda sahih bir şey yoktur ![]() ![]() Haraşe Bin Hurrden; Ömer r ![]() ![]() ![]() İbni Ömer r ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|