Kur'an'ın Okunmasıyla İlgili Kavramlar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kur'an'ın Okunmasıyla İlgili KavramlarKur'an'ın Okunmasıyla ilgili Kavramlar Kuranıkerim’i okumak ibadettir Kuranıkerim’i çok okumakla, Allah ile olan bağlarımızı güçlendirmiş, gönlümüzü Kur’an’ın nuruyla doldurmuş oluruz![]() Kuranıkerim’in güzel sesli biri tarafından, kurallarına uygun bir şekilde okunuşu, insanları derinden etkiler Peygamberimiz bu nedenle:“Kur’an’ı sesinizle güzelleştirin…” buyurur Kuranıkerim’de de:“Kur’an’ı tane tane oku…” (Müzzemmil 4) buyurulur ![]() Kur’an’ın okunuşuyla ilgili birçok kavramlar türetilmiştir Onlardan bazıları şunlardır:Tecvit (tecvîd): Kuranıkerim’i en güzel bir biçimde okumakla ilgili kurallar bütününe denir Tecvit başlı başına bir ilim haline gelmiştir Bu ilmin amacı, Kur’an’ı en güzel bir şekilde okunmasıdır![]() Mukabele: Karşılıklı Kur’an okumak anlamına gelir Bir kişi Kuranıkerim’i kitaptan veya ezberden okur; diğerleri de metinden takip eder veya yalnızca dinler Buna mukabele denir İlk mukabele Peygamberimizle Cebrail arasında gerçekleşmiştir Hz Muhammed (s) ve Cebrail (as) her yıl Ramazan ayında, o zamana kadar inmiş bulunan Kuranıkerim ayetlerini karşılıklı okurlardı Bu nedenle Ramazan ayında mukabele okumak yaygınlık kazanmıştır![]() Hatim: Kuranıkerim’i metinden veya ezberden baştan sona okumak veya dinlemektir Kur’an’ı hatim etmek büyük sevap kazandırır Çünkü Peygamberimizin bir hadisine göre, bir kişi Kur’an okumaya başladığında onun her bir harfinden sevap kazanır![]() Hafızlık: Kuranıkerim’in bütün ayetlerini ezberlemektir Kur’an’ı ezbere bilen kimselere “hâfız” denir Kur’an ayetlerinin ilk indiği günden bu yana her devirde Kur’an’ı ezberleyenler daima var olmuştur Böylece onun unutulup kaybolmasının önüne geçilmiştir![]() Anlatım: Dr Ali Kuzudişli |
|
|
|