Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
suresi, sûresi or zariyat, zariyat

Zâriyât Sûresi/Zariyat Suresi

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zâriyât Sûresi/Zariyat Suresi

ZÂRİYÂT SÛRESİ/Zariyat Suresi

Mekke döneminde inmiştir 60 âyettir Sûre, adını ilk âyette geçen

Bismillahirrahmânirrahîm

1, 2, 3, 4, 5, 6 Tozutup savuranlara, ağırlık taşıyanlara, kolaylıkla akanlara, iş bölüştürenlere andolsun ki, size vaad olunan şey elbette doğrudur Hesap ve ceza mutlaka gerçekleşecektir

7, 8 Yollara (yıldızların dolaştığı yörüngelere) sahip göğe andolsun ki, muhakkak siz, (peygamber hakkında) çelişkili sözler söylüyorsunuz

9 Ondan (Peygamber'den) çevrilen çevrilir

10, 11 Cehalet içinde gaflete dalmış olan (ve "Muhammed şairdir, delidir" diyen) yalancılar kahrolsun!

12 "Ceza günü ne zaman?" diye sorarlar

13, 14 Ateş üzerinde azaba uğratılacakları gün (görevli melekler onlara şöyle der): "Azabınızı tadın! İşte acele isteyip durduğunuz şey budur"

15, 16 Şüphesiz Allah'a karşı gelmekten sakınanlar, Rablerinin kendilerine verdiği şeyleri alarak cennetlerde ve pınar başlarında bulunurlar Şüphesiz onlar bundan önce iyilik yapan kimselerdi

17 Geceleri pek az uyurlardı

18 Seherlerde bağışlama dilerlerdi

19 Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır

20, 21 Kesin olarak inananlar için yeryüzünde ve kendi nefislerinizde birçok alametler vardır Hâlâ görmüyor musunuz?

22 Gökte rızkınız ve size vaad olunan şeyler vardır

23 Göğün ve yerin Rabbine andolsun ki o (size vadolunanlar), sizin konuşmanız gibi gerçektir

24 (Ey Muhammed!) İbrahim'in ağırlanan misafirlerinin haberi sana geldi mi?

25 Hani onlar, İbrahim'in yanına varmışlar ve "Selâm olsun sana!" demişlerdi O da "Size de selâm olsun" demiş, "Bunlar tanınmamış (yabancı) kimseler" (diye düşünmüştü)

26 Hissettirmeden ailesinin yanına gidip, (pişirilmiş) semiz bir buzağı getirdi

27 Onu önlerine koydu "Yemez misiniz?" dedi

28 (Yemediklerini görünce) onlardan İbrahim'in içine bir korku düştü Onlar, "korkma" dediler ve onu bilgin bir oğul ile müjdelediler

29 Bunun üzerine karısı bir çığlık kopararak yönelip elini yüzüne vurdu "Ben kısır bir kocakarıyım (nasıl çocuğum olabilir?)" dedi

30 Onlar dediler ki: "Rabbin böyle buyurdu Şüphesiz O, hüküm ve hikmet sahibidir, hakkıyla bilendir"

31 İbrahim onlara: "O halde asıl işiniz nedir ey elçiler?" dedi

32, 33, 34 Onlar şöyle dediler: "Biz suçlu bir kavme (Lût'un kavmine), üzerlerine çamurdan, pişirilmiş ve Rabbinin katında haddi aşanlar için belirlenmiş taşlar yağdırmak için gönderildik"

35 Orada (Lût'un yöresinde) bulunan mü'minleri çıkardık

36 Zâten orada bir ev halkında başka müslüman bulamadık

37 Orada, elem dolu azapdan korkacaklar için bir ibret bıraktık

38 Mûsâ kıssasında da ibret vardır Hani biz onu açık bir delil ile Firavun'a göndermiştik

39 O ise kuvvetine güvenerek yüz çevirdi ve "Bu bir büyücü veya delidir" dedi

40 Bunun üzerine biz de kendisini ve ordularını yakalayıp denize attık O ise (pişman olmuş), kendini kınıyordu

41 Ad kavminde de ibretler vardır Hani onların üzerine köklerini kesen rüzgarı göndermiştik

42 Üzerine uğradığı hiçbir şeyi bırakmıyor, mutlaka onu kül ediyordu

43 Semûd kavminde de ibretler vardır Hani onlara, "Bir süreye kadar faydalanın bakalım" denmişti

44 Derken Rablerinin emrinden uzaklaşıp azmışlardı Bu yüzden bakınıp dururken kendilerini yıldırım çarpıvermişti

45 Artık, ne yerlerinden kalkmaya güçleri yetti ne de başkasından yardım görebildiler

46 Bunlardan önce de Nûh kavmini helak etmiştik Çünkü onlar fâsık bir toplum idiler

47 Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter

48 Yeri de biz döşedik Biz ne güzel döşeyiciyiz

49 Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık

50 O halde Allah'a koşun Şüphesiz ben, size O'nun katından gönderilmiş açık bir uyarıcıyım

51 Allah ile beraber başka bir ilah edinmeyin Gerçekten ben, size, Allah tarafından gönderilmiş açık bir uyarıcıyım

52 İşte böyle! Onlardan öncekilere hiçbir peygamber gelmemişti ki,"O bir büyücüdür" yahut "bir delidir" demiş olmasınlar

53 Onlar bunu birbirlerine tavsiye mi ettiler (ki hep aynı şeyleri söylüyorlar)? Hayır, onlar azgın bir topluluktur

54 Onun için, onlardan yüz çevir Artık kınanacak değilsin

55 Sen yine de öğüt ver Çünkü öğüt mü'minlere fayda verir

56 Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım

57 Ben, onlardan bir rızık istemiyorum Bana yedirmelerini de istemiyorum

58 Şüphesiz Allah rızık verendir, güçlüdür, çok kuvvetlidir

59 Şüphesiz zulmedenler için (önceki müşrik) arkadaşlarının azap payı gibi payları vardır Artık azabımı acele istemesinler

60 Uyarıldıkları günlerinden dolayı vay o inkar edenlerin haline

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com