![]() |
Namazda Oturuşla İlgili Sorular |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Oturuşla İlgili SorularKade-i ahirede ettehıyyatüyü okumak vacip ![]() ![]() Herkesin Ettehıyyatü’yü okuduğu müddet kadar oturması farzdır ![]() Son oturuşta okunanlar Sual: Allahümme salli ve Allahümme barik’ten sonra veya başka zaman dua olarak okunan âyetleri, Kur’andaki sırasına göre, önce Rabbena âtinâ, sonra Rabbic’alnî, sonra Rabbenağfirli şeklinde mi okumak gerekir? CEVAP Gerekmezse de, Kur’an-ı kerimdeki sırasına göre okumak iyi olur ![]() Rabbenâ âtinâ Sual: Namazda, Salli Bârik’lerden sonra, Rabbenâ âtinâ’yı dua olarak okurken, Bi-rahmetike yâ erhamerrâhimîn’i eklemek gerekir mi? CEVAP Gerekmez, fakat dua olarak okunduğu için eklenmesinin de mahzuru olmaz ![]() Son oturuşta dua Sual: S ![]() ![]() CEVAP Son oturuşta, salli barik dualarından sonra, herhangi bir dua okumak sünnettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazda abdestin bozulması Sual: Namaz kılarken, son teşehhüdde, Ettehıyyatü’yü okuduktan sonra, abdestimiz veya namazımız bozulsa yahut kendimiz kasten bozsak, o namazı iade etmemiz gerekir mi? CEVAP Teşehhüd miktarı oturduktan sonra kasten abdestini veya namazını bozanın, namazı tamam olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sağ ayağını dikmek Sual: Yeni namaza başladım ![]() ![]() ![]() CEVAP Erkeklerin, sağ ayağını dikip, sol ayağının üzerine oturmaları sünnettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazda okunan dualar Sual: Namazda, Rabbena âtina’dan sonra, şu duaları okumakta mahzur var mıdır? 1- Allahümme innî es'elüke-ssıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüsnel-hulkı verrıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ Erhamerrâhimîn ![]() 2- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî ![]() 3- Allahümme mağfiretüke evsa'u min zünûbî ve rahmetüke ercâ indî min amelî ![]() 4- Allahümme, yâ mukallibelkulûb, sebbit kalbî alâ dînik ![]() 5- Allahümme innî e'ûzü bike min hemezâtiş-şeyâtîn ![]() CEVAP Hepsi de hadis-i şerifte bildirilen dualar olduğu için, son teşehhütte Rabbena âtina’dan sonra bunların birini veya hepsini okumakta, mahzur olmaz ![]() ![]() 1- Birinci duanın manası: Yâ Rabbi, sıhhate, afiyete kavuşmayı, emanete riayet etmeyi [hıyanet etmemeyi], güzel ahlaka sahip olmayı ve kaderine rıza göstermeyi bana nasip eyle! Ey merhametlilerin en merhametlisi, merhametin hakkı için, bunları bana ver! Resulullah efendimiz bu duayı çok okurdu ![]() 2- İkinci duanın manası: Yâ Rabbi, sen affedicisin, kerimsin, affı seversin, beni de affeyle! Resulullah efendimiz, özellikle Kadir gecesinde bu duayı okumayı bildirmiştir ![]() 3- Üçüncü duanın manası: Yâ Rabbi, mağfiretin, benim günahlarımdan daha geniştir ![]() ![]() ![]() Adamın biri, 2–3 defa (Vay günahlarım) der ![]() ![]() ![]() 4- Dördüncü duanın manası: Yâ Rabbi, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin ![]() Resulullah efendimiz her zaman, bu duayı okurdu ![]() 5- Beşinci duanın manası: Yâ Rabbi, [insan ve cin] şeytanlarının vesvesesinden, şerrinden sana sığınıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|