![]() |
Şiir Türlerine Örnekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türlerine ÖrneklerŞiir Türlerine Örnekler LİRİK ŞİİR: İçten gelen heyecanları coşkulu bir dille anlatan duygusal şiir türüdür ![]() ![]() ![]() Örnek: ÇOCUKLUĞUM Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Uzakta kalan bahçeler, O sabahlar, o geceler, Gelmez günler çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Gözümde tüten memleket, Artık bana sonsuz hasret, Sonsuz keder çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Bir çekmecede unutulmuş, Senelerle rengi solmuş, Bir tek resim çocukluğum ![]() Ziyan Osman SABA Geceleyin bir ses böler uykumu, İçim ürpermeyle dolar: " Nerdesin ? " Arıyorum yıllar var ki ben onu Aşıkıyım beni çağıran bu sesin ![]() PASTORAL ŞİİR: Doğa güzelliklerini, orman, yayla, dağ, köy ve çoban yaşamını ve bunlara karşı duyulan özlemleri anlatan şiir türüdür ![]() ![]() Örnek: KAR YAĞMIŞ Bu gece yine kar yağmış, ne güzel! Bembeyaz oluvermiş bahçeler yollar ![]() Sanki yerlere serilmiş bulutlar, Bir gecede ihtiyarlamış heykel ![]() Ne olmuş, çiçek mi açmış ağaçlar? Nereye gitmiş bu kadar hayvan? Bu ne göz alan beyazlık böyle, Basmaya kıyamıyor insan ![]() ![]() ![]() ![]() Şükrü Enis REGÜ Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle DİDAKTİK ŞİİR: Belli bir düşünceyi aşılamak ya da belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, ahlaki bir ders çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan şiir türüdür ![]() ![]() Örnek: DİNLE VATANDAŞ Kulak ver sözüme, dinle vatandaş Uyma lâklak edip gülüşenlere ![]() Seni meşgul eder, işinden eğler, Karışır tembel perişanlara ![]() Adım at ileri, geriye bakma, Bir sağlam iş tut da elden bırakma, Saçma sapan sözler hep delip takma Allah’ın yardımı çalışanlara ![]() Âşık Veysel Güzel dil Türkçe bize Başka dil gece bize İstanbul konuşması En saf, en ince bize EPİK ŞİİR: Konusu savaş, kahramanlık, yiğitlik ve yurt sevgisi olan ya da tarihsel bir olayı coşkulu bir anlatımla işleyen uzunca şiirlere denir ![]() Örnek: ZAFER TÜRKÜSÜ Yaşamaz ölümü göze almayan, Zafer, göz yummadan koşana gider ![]() Bayrağına kanının alı çalmayan, Gözyaşı boşana boşana gider! Kazanmak istersen sen de zaferi, Gürleyen sesinle doldur gökleri, Zafer dedikleri kahraman peri, Susandan kaçar da koşana gider ![]() Bu yolda herkes bilir, ey delikanlı, Diriler şerefli, ölüler şanlı! Yurt için dövüşen başı dumanlı, Her zaman bu şandan o şana gider ![]() Faruk Nafiz ÇAMLIBEL Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle SATİRİK ŞİİR: Kişilerin ve toplumun aksak yanlarını hicveden, yeren şiir türüne denir ![]() Örnek: KUYRUKLU ŞİİR Uyuşamayız, yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi; Senin yiyeceğin kalaylı kapta; Benimki arslan ağzında, Sen aşk rüyası görürsün, bense kemik ![]() Ama seninki de kolay değil kardeşim, Kolay değil hani, Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü ![]() Orhan Veli KANIK DRAMATİK ŞİİR: Toplumdaki acıklı olayları dile getiren şiir türüne denir ![]() GELİNLİK KIZIN ÖLÜMÜ Salâ verilirken kalktık kahveden, Kızın babası yanımızda, boyu uzun, Zayıf, ağzı mırıltılar ![]() ![]() On köylü, iki subay, bir tezkereci er, Sıralandık ahşap mescidin avlusunda, Aldık cenazeyi sarsmandan, iğreti Ve hafif, gözlerimiz yerde, Kayıp bir tayın izini süreriz sanki ![]() ![]() ![]() ![]() Melih Cevdet ANDAY |
![]() |
![]() |
|