![]() |
Eylemler Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eylemler Test Soruları Ve CevaplarıEylemler Test Soruları ve Cevapları 1 ![]() A) İstediğiniz kitapları yarın yollayacağız ![]() B) Seni intikama doğru sürükleyecek iplerin hepsini kes ![]() C) Bölgemizin iklimi ve toprağı pek çok ürünü yetiştirmeye elverişlidir ![]() D) Bir kişiye duygularımızla olmasa bile davranışlarımızla saygı göstermemiz mümkün ![]() E) Kendinizle barışana kadar sahip olduklarınızdan hoşnut olamazsınız ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki numaralandırılmış eylemlerden hangisi farklı bir zamanla çekimlenmiştir? A) I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Yukarıdaki cümlede bulunan eylemlerde, sırasıyla hangi kipler kullanılmıştır? A) Emir, dilek-şart, istek, geniş zaman B) İstek, istek, dilek-şart, dilek-şart C) Emir, istek, dilek-şart, dilek-şart D) Dilek-şart, istek, istek, geniş zaman E) Emir, istek, dilek-şart, geniş zaman 4 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur? A) Ağabeyimden iki yıl sonra ben doğuyorum ![]() B) O, her zaman doğrulardan yana oluyor ![]() C) Geçenlerde alışveriş yaparken pazarda görülüyor D) Bir araba hızla bize doğru yaklaşıyor ![]() E) Bünyesi zayıf olduğundan sürekli hastalanıyor ![]() 5 ![]() O günler uzaklaştı, yelkenleri peşi sıra Aşkı şehirler yaratır, şehirler yaşatır diyorum Gün gelir aşklarıyla anılır şehirler anılırsa Niyetim sevdalı sözler etmek olmasa da Bu dizelerde aşağıdaki kiplerden hangisi yoktur? A) Geniş zaman B) Duyulan geçmiş zaman C) Şimdiki zaman D) Dilek-koşul E) Geniş zamanın koşulu 6 ![]() A) Yaz gelmeden otlar sarardı ![]() B) Tarladaki domatesler iyice kızarmıştı ![]() C) Buralarda hava çabuk kararıyor ![]() D) Çocukların boyu altı ayda uzadı ![]() E) Usta, yüzüme bakıp tatlı tatlı gülümsedi ![]() 7 ![]() A) Her yaz mutlaka Bodrum'a gidiyor ![]() B) Bir ay sonra mağazanın açılışı yapılıyor ![]() C) Onu rahatsız etmeyelim, ders çalışıyor ![]() D) Romanları, çok ilgi görüyor ![]() E) O gün, evi bir türlü bulamıyoruz ![]() 8 ![]() A) Buraya hafta sonları uğruyor ![]() B) Televizyon seyrediyorum ![]() C) Sınav günü rahatsızlanıyor ![]() D) Her zaman bunları söylüyor ![]() E) Birazdan arkadaşlarıyla bize geliyor ![]() 9 ![]() A) Sınavı kazanmak için çok uğraştı ![]() B) Bu ülkeyi yoksullaştıran işte bu savaştı ![]() C) Beni yaşama bağlayan senin sevgindi ![]() D) Hava kirliliği istanbul'un önemli sorunlarından biridir ![]() E) Bu, benim için iyi bir uğraştı ![]() 10 ![]() A) Ben her akşam dolaşırdım bu yeşil sahilde B) Aşinalar gibi karşımda gülümserdi sular C) Yapraklar sarardı artık mevsim sonbalar D) Sevdiğim şarkıyı söylerdi hafiften korular E) Yaz kış örterdi ağaçlar bu derin maviliği 11 ![]() A) Beyaz bir ay doğuyor, fıstıkların arkasından Kalbinin vuruşundan anlıyorum ![]() B) Ağlasam sesimi duyar mısınız Mısralarımda C) Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu D) Dikilir köprü üzerine Keyifle seyrederim hepinizi E) istanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgâr esiyor 12 ![]() A) Göster hükmettiğini mesafeye ve zamana B) Kimsesiz odanda kış geceleri İçin ürperdiği demler beni an C) Terk etmedi sevdan beni D) Derinden derine ırmaklar çağlar Uzaktan uzağa çoban çeşmesi E) Bir ay doğar, ilk akşamdan geceden 13 ![]() A) Öğrenciler bu hafta yapılacak gezinin ertelenmesine bir anlam veremedi ![]() B) Komşular onun bize gelip gitmesine laf ediyor ![]() C) Herkes aslını arar, kendini orada var eder ![]() D) Bugün kardeşim arayabilir, telefonu meşgul etme ![]() E) Yalnız kendi mutluluğunu değil, çevrendekilerin mutluluğunu da düşünmelisin ![]() 14 ![]() A) Beni aradığına memnun oldum ![]() B) Çok istediği o eve, sonunda sahip oldu ![]() C) Babaanne torunlarına göz kulak oluyor ![]() D) Yemek yemesi için çok ısrar ettim ![]() E) Annem yarın sizi kabul edecek ![]() 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili, aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? A) l ![]() ![]() B) ll ![]() ![]() C) III ![]() ![]() D) V ![]() ![]() E) IV ![]() ![]() 16 ![]() A) Size gelsem de benimle konuşmazsın ![]() B) Artık istesen de buraya gelemezsin ![]() C) O kadar eşyayı tek başına taşıyamazsın ![]() D) Köye yürüyerek akşama kadar varamazsın ![]() E) Sonucun nasıl olacağını bilemezsin ![]() 17 ![]() A) Ona her şeyi olduğu gibi söyleyebilirim ![]() B) Çabucak verilen, çabucak unutulan sözler vardır ![]() C) Bir başkasıyla kıyaslanan çocuk, kendini geliştiremez ![]() D) Keşke gerçeği vaktinde görebilseydim ![]() E) Kanayan kolunu bir bezle sarıyordu ![]() 18 ![]() A) Sürekli geç gelmesi onu işinden edecek ![]() B) Maça gitmekle kötü ettik ![]() C) Bu daire otuz milyar eder ![]() D) O zavallı çocuğa neler ettiler ![]() E) Bu güzel resmi sonunda berbat ettin ![]() 19 ![]() A) Düşünmeyen, özgürce düşünemeyen kişi kalıplaşmış düşünceleri savunanların kapısında kul olur ![]() B) Bu kitap, olaylar ve durumlar karşısında farklı bakış açıları geliştirmek için yardımcı olacaktır ![]() C) Aradan yıllar geçse de düşünceleri hiç değişmeye-insanlara tanık oluyoruz ![]() D) Arada sırada konuşmacının sözünü gereksiz sorularla kesen oluyordu ![]() E) İngiltere'den gelen öğrenciler okulumuza bir hafta konuk oldu ![]() 20 ![]() Yalnızca iki tren arası buradaymış (II) gibi olacaksın Biz de sanki beklerken (III) buluşmuşuz (IV) En son isteyeceğin (V) de gözlerimizin sende olması Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi çekimli eylemdir? A) I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu yolla oluşturulmuş bir bileşik eylem vardır? A) Kritik durumlarda öncelikle kardeşini gözetir ![]() B) Çok kısa bir sürede yardım gelmişti ![]() C) Piyangoda ikramiye gelecek haftaya devretti ![]() D) Yağmur bastırınca bir binaya sığınıverdi ![]() E) Bu konuyu daha iyi anlatabilirdi ![]() 22 ![]() A)Okuduğu şiirden herkes memnun oldu ![]() B)Tekliflerimizden sadece birisi reddedildi ![]() C)Yemekten önce mutlaka dua ederdi ![]() D)Bu işlek yolda her gün bir iki kaza oluyor ![]() E) Mektubu alınca çok mutlu oldu ![]() 23 ![]() Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak ![]() Bu dizelerde kaç eylemsi vardır? A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6 24 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçadaki altı çizili eylemsilerin (fiilimsilerin) türleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir? A)Bağfiil, sıfatfiil, bağfiil B)Sıfatfiil, bağfiil, isimfiil C)isimfiil, sıfatfiil, bağfiil D)Sıfatfiil, isimfiil, sıfatfiil E) Bağfiil, bağfiil, isimfiil 25 ![]() A)Körle yatan şaşı kalkar ![]() B)Bin bilsen de, bir bilene sor ![]() C)Veren el, alan elden üstündür ![]() D)Atı alan Üsküdar'ı geçti ![]() E) Danışan dağlar aşmış ![]() 26 ![]() ![]() A)Vapur kıyıya yanaşır yanaşmaz kendimizi dışarı attık ![]() B)Çocuk paketi alıp hızla uzaklaştı ![]() C)Nedense hep bağırarak konuşur ![]() D)Yüksek bir yere çıkıp etrafı dikkatlice inceledi ![]() E) Ağlaya ağlaya yanımıza gelip olanları anlattı ![]() 27 ![]() A)Binanın çöküşünün her saniyesine tanığım ![]() B)Sanırım size bir şans daha verecektir ![]() C)Dediğiniz çok yakın arkadaşımdır ![]() D)Yanımızdan çok süratli bir şekilde geçmişti ![]() E) işi öneren kişi çok eski bir tanıdığımdır ![]() 28 ![]() A)Ödevlerini bitirip sinemaya gidecekmiş ![]() B)Bütün gününü televizyon izleyerek geçiriyordu ![]() C)Bu ortamda hiçbir çalışma verimli olmaz ![]() D)Bu kitabı bitirince onu da okuyacağım ![]() E) işim biter bitmez buraya geldim ![]() 29 ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() III ![]() ![]() IV ![]() ![]() V ![]() Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde adlaşmış sıfatfiil vardır? A) I - III B) I - IV C) II - IV D) III-V E) IV - V 30 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır? A)inandığı şeyler için canını verirdi ![]() B)Bu çağlayandan yüzyıllarca kimsenin haberi yoktu ![]() C)Üzüntülerini dile getirmeden hep kaçınırdı ![]() D)Onun sözlerine inandıkça rahatlıyordu ![]() E) Toplantı salonu, gelenlerle dolup taşmıştı ![]() CEVAP ANAHTARI: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|