Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işaretinin, kullanıldığı, nokta, yerler

Üç Nokta İşaretinin Kullanıldığı Yerler

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Üç Nokta İşaretinin Kullanıldığı Yerler

Üç Nokta () İşareti ve Kullanıldığı Yerler
Art arda örneklerin sıralandığı cümlelerde benzer örneklerin sürdürülebileceğini ifade etmek için cümle sonunda kullanılır Bu amaçla cümle sonunda kullanılabileceği gibi cümle içinde de kullanılabilir:
Fiillerin bazıları isimlerden türemiştir: başlamak, suçlamak, incelmek, çoğalmak

Güneşli fırtınalar, renk renk çiçekler ve başka insanlarla birlikte yeni bir hayata hazırlanıyordu

Bitmemiş veya bitirilmemiş cümlelerin sonun konur Bazılarında okuyucunun cümleyi zihninde tamamlaması beklenir:
Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı
Sana uğurlar olsun Ayrılıyor yolumuz!
Onu bir defacık görebilmek için nelere katlanmazdım ki
Kar, yılın ilk karı Belliydi yağacağı Kaç gündür neydi o soğuklar öyle!
El elin eşeğini elbette türkü söyleyerek arar Hele eşek zorla aranıyorsa Üstelik Subaşınınsa
Trenin pencerelerinde gülümseyen kadınlar, el sallayan çocuklar Keskin bir tren düdüğü Trenin birdenbire salıverdiği yoğun bir buhar her şey bir su katmanının altında yok oluverdi birden Sonra genzi yakan o bildik kömür kokusu

Söylenmek, belirtilmek istenmeyen ve kaba sayılan, söylenmesi ahlâken çirkin görülen kelimelerin yerine konur:
Olaya Bey'in oğlunun da adı karışmış
Haberi 'dan dinledim
Toplantıya gelenler arasında var mıydı?
Kılavuzu karga olanın burnu btan çıkmaz
Yerden topladığı ları onun arkasından fırlattı
adam, yine her yeri dağıtmış
B, 7 Nisan (burada yer adı gizlenmiş)

Herhangi bir metinden alınan cümlenin öncesi ve sonrası olduğunu, aralarda da alınmayan kısımlar olduğunu belirtmek için kullanılır:
"Annelerinin esvaplarını kızlar giyer, büyükannelerinin mücevherlerini torunlar takardı Sırmalı çedik pabuçlar, kırmızı feraceler Ah hele kırmızı feraceler Baharın yeşil çimenleri üzerinde, seyir yerlerinde kadınlar tıpkı birer gelincik çiçeği gibi parlarlardı" (Bahar ve Kelebekler; Ömer Seyfettin)

*Bu görevdeki üç nokta yay ayraç içerisinde de konabilir

Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur:
Gölgeler yaklaştılar Bir adım kalınca onu kıyafetinden tanıdılar:

- Koca Ali Koca Ali, be' (Diyet)

Karşılıklı konuşmalarda yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır:
-Yabancı yok!
-Kimsin!
-Ali
-Hangi Ali?
-

-Sen misin, Ali usta?
-Benim
-Ne arıyorsun bu vakit buralarda?
-Hiç
-Nasıl hiç? Suya çekicini mi düşürdün yoksa?
-! (Diyet)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com