|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, biçimleri, cevapları, düşünceyi, geliştirme, soruları, test, yolları |
![]() |
Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Test Soruları Ve CevaplarıAnlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları -Test 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangileri ağır basmaktadır? A) Betimleme - örneklendirme B) Öyküleme - betimleme C) Karşılaştırma - örneklendirme D) Benzetme – öyküleme E) Karşılaştırma - öyküleme 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur? A) Tanımlamaya B) Örneklemeye C)Karşılaştırmaya D) Kanıtlamaya E) Tartışmaya 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) Tatma B) Görme C) işitme D) Koklama E) Dokunma 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangileridir? A) Öyküleme - tanımlama B) Betimleme - alıntılama C) Öyküleme - karşılaştırma D) Öyküleme - tanık gösterme E) Açıklama - karşılaştırma 5 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Örnekleme B) Betimleme C) Tanımlama D) Sayısal verilerden yararlanma E) Öyküleme 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki parçanın anlatımında aşağıdaki*lerden hangisi ağır basmaktadır? A) Açıklama B) Betimleme C) Tanık gösterme D) Örneklendirme E) Karşılaştırma 7 ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmıştır? A) İşitme - görme B) Dokunma - koklama C) İşitme - dokunma D) Koklama - işitme E) Görme - dokunma 8 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? B) Tanımlama D) Benzetme A) Karşılaştırma C) Tanık gösterme E) Betimleme 9 ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A)Açıklama B) Örneklendirme C)Betimleme D)Tartışma E)İlişki kurma 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Örnekleme B) Karşılaştırma C) Tanık gösterme D) Tanımlama E) Benzetme 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) İnsana ait özellikler doğaya aktarılmıştır ![]() B) Bir doğa olayı, benzetmelerle somutlaştırılmıştır ![]() C) Nitelik bildiren sözcüklere yer verilmiştir ![]() D) Soru, devrik ve yüklemsiz cümlelerle anlatıma tartışma özelliği katılmıştır ![]() E) Karşıtlıktan yararlanılmıştır ![]() 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmamıştır? A) Görme duyusu ile ilgili ayrıntılardan B) Nitelik bildiren sıfatlardan C) Betimlemelerden D) Eksiltili cümlelerden E) Açıklayıcı öykülemeden 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Tanımlama B) Tanık gösterme C) Betimleme D) Karşılaştırma E) Öyküleme 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Karşılaştırma B) Öyküleme C) Betimleme D) Tanımlama E) Benzetme 15 ![]() ![]() ![]() ![]() dar ilgi gösterdiğini belirtmek için "Bütün full konsantremi çocuğuma veriyorum ![]() ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Betimleme B) Örnekleme C) Tartışma D) Somutlama E) Benzetme 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmamıştır? A) Terim kullanılmıştır ![]() B) Açıklayıcı anlatım biçimine başvurulmuştur ![]() C) Öznel bir anlatım tarzı esas alınmıştır ![]() D) Görsel öğeler yer almıştır ![]() E) Okuyucunun bilgilendirilmesi düşünülmüştür ![]() 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangisine yer verilmiştir? A) Tanımlamaya B) Örneklemeye C) Karşılaştırmaya D) Tanık göstermeye E) Soyutlamaya 18 ![]() ![]() ![]() Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur? A) Tanık göstermeye B)Örneklemeye C)Karşılaştırmaya D)Betimlemeye E) Tanımlamaya 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) İzlenimsel betimleme B) Açıklayıcı öyküleme C) Kanıtlayarak tartışma D) Tanımlayarak açıklama E) Açıklayıcı betimleme 20 ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karşılaştırmadan yararlanarak düşünce geliştirilmiştir ![]() B) Varlıklar kişileştirilerek düşünceler somutlaştırılmıştır ![]() C) Konuşma havası içinde yazılmıştır ![]() D) Düşünceler iletilirken duygulara yer verilmemiştir ![]() E) İnsana özgü nitelikler kavramların açıklanmasında kullanılmıştır ![]() CEVAP ANAHTARI : 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Test Soruları Ve Cevapları1 ![]() ![]() ![]() Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine başvurulmuştur? A) Betimleme - açıklama B) Betimleme - öyküleme C) Öyküleme - açıklama D) Tartışma - açıklama E) Tartışma – betimleme 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangileri kullanılmıştır? A) Örnekleme - karşılaştırma B) Tanık gösterme - tanımlama C) Karşılaştırma - tanık gösterme D) Tanımlama - açıklama E) Tanımlama – tartışma 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Ayrıntıların seçiminde titizlik gösterilmesi B) Yazarın betimlenen kişi hakkında kişisel kanılarına yer vermesi C) Betimlenen kişinin bazı niteliklerinin benzetmelerle verilmesi D) Betimlenen kişinin karakter özelliklerinin de yansıtılmaya çalışılması E) Mecaz anlamlı sözcüklere başvurarak karakter özelliklerinin verilmesi 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangileri kullanılmıştır? A) Örneklendirme - betimleme - açıklama B) Karşılaştırma - tartışma - betimleme C) Tanık gösterme - karşılaştırma - tartışma D) Tartışma - karşılaştırma - öyküleme E) Örnekleme - karşılaştırma - öyküleme 5 ![]() ![]() ![]() de anlatımda genel kural niteliği taşımadıkları görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Tartışma - tanımlama B) Açıklama - örnekleme C) Tartışma - tanık gösterme D) Açıklama - benzetme E) Açıklama - tanık gösterme 6 ![]() ![]() ![]() nimcilik akımının ressamlarından Paul Signal resim yaparken, çalıştığı odanın döşemesinin bir dans salonunun parkesi gibi cilalanmış olmasına pek dikkat edermiş, Henri Matisse ise resim yaparken büyük bir ciddiliğe bürünürmüş ![]() ![]() ![]() Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur? A)Açıklayıcı anlatım B)Örnekleme C) Karşılaştırma D) Tanık gösterme E) Tanımlama 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin han*gilerinden yararlanılmıştır? A) Tanık gösterme - tanımlama B) Örnekleme - tanık gösterme C) Tanımlama - benzetme D) Örnekleme - karşılaştırma E) Karşılaştırma - benzetme 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisin-de, diğerlerinden farklı bir duyu ile algılanan ayrıntılara yer verilmiştir? A) I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Tartışma B) Açıklama C) Betimleme O) Öyküleme E) Tanımlama 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() geçmesine rağmen, hâlâ hatırlarım o akşamları ![]() Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden han-gısi söylenemez? A) Betimleme yapılmıştır ![]() B) Geçmişe özlem dile getirilmiştir ![]() C) İzlenimlere beğeni duygusu katılmıştır ![]() D) Örneklemelere yer verilmiştir ![]() E) İnsanlarla doğa iç içe verilmiştir ![]() 11 ![]() ![]() düğünde mahalle halkına başından geçenleri öyle güzel anlatır ki, herkes onun, peri kızları, deniz kızlarıyla gerçekten içli dışlı olduğuna ina- nır; anlattıklarını büyük bir heyecanla dinler ![]() cak, bir gün balıkçı denizin ortasında bir ada, adanın kıyısında da bu kez gerçek peri kızlarıy- la deniz kızlarını görmez mi? O gün mahalleye asık bir suratla döner ![]() gördün?" diyenlere, yorgun ve isteksiz "Hiç" der ![]() "Bugün hiçbir şey görmedim ![]() Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Betimleme B) Açıklama C) Tartışma D) Tanık gösterme E) Öyküleme 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) Görme B) Koklama C) İşitme D) Tat alma E) Dokunma 13 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada aşağıdakilerden hangisi kullanıl*mamıştır? A) Tanık gösterme B) Tartışmacı anlatım C) Karşılaştırma D) Örnekleme E) Tanımlama 14 ![]() lir, kendini onlarla özdeş anlayış ortamında göre- bilir ![]() orada kendi ağzıyla konuşur, görüşlerini ortayaf koyar ![]() ![]() ![]() örtüler arkasında gizler ![]() Yukarıdaki parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır? A) Açıklama B) Öyküleme C) Tartışma D) Betimleme E) Tanımlama 15 ![]() ![]() yudum alıyor, ayaklarını sallıyor, parmaklarıyla masaya vuruyor, zaman zaman da rüzgârda savrulan saçlarını düzeltiyordu ![]() ![]() Bu parçada, ayrıntıların seçiminde aşağıdakilerin hangisinden yararlanamamıştır? A) Dokunma B) Görme C) İşitme D) Tat alma E) Koklama 16 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Tartışma - örnekleme B) Açıklama - karşılaştırma C) Betimleme - benzetme D) Tartışma - tanık gösterme E) Açıklama – tanımlama 17 ![]() den serüvene koşar doğa: Kozalaklar büyür, ge- nişler, çıtır çıtır çatlar ![]() - kalın akdamarları belirginleşir ![]() topluca süzülen kırlangıçlar mırıltı gürültü arası bir çırpıntıyla doldurur kulakları ![]() bir soluk olup teninizi okşar ![]() naşırken insanı kapıp götüren bir şölendir başla- yan ![]() Bu parçada, ayrıntıların seçiminde aşağıda*kilerin hangisinden yararlanılmamıstır? A) Yansıma sözcüklerden B) Dokunma duyusundan C) Nitelik bildiren sözcüklerden D) Betimleyici öğelerden E) Koklama duyusundan 18 ![]() başka uyumsuzluklar ya da tehlikelerle karşılaş- maz ![]() ![]() sıkışık, daha yoğun bir anlatıma sahip olan öykü- de ise sınırfı oluşun, zorlama ve tutuk oluşun sonsuz kazançları söz konusudur ![]() Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Benzetme B) Karşılaştırma C) Tanık gösterme D) Tanımlama E) Örnekleme 19 ![]() diye tanımladığı aslında düpedüz başını sokacak bir yer bulmak, geçici bir süre için de olsa kendi zamanına ve mekânına sahip olabilmek, yaptık- larını başkalarıyla paylaşabilmek ya da tartışma- ya açabilmek hâlâ aşılmış bir sorun değil Türki- ye'de ![]() yüreklendirecek, yönlendirecek, kendilerini ve ta- sarımlarını gerçekleştirebilmeleri için gereken zamanı onlara sağlayabilecek resmî ya da tüzel burslardan, olanaklardan, bu anlamda sanatçısı- na yatırım yapan bir gelenekten ne yazık ki yok- sunuz ![]() ve rahat zamanlar gerektiren tasarımları, günde- lik hayatın kaygılarına ve çarkına kurban ediliyor çoğu kez ![]() ğinde anımsıyor ![]() Bu parçada kullanılan anlatım biçimi aşağıda*kilerden hangisidir? A) Tartışma B) Betimleme C) Öyküleme D) Açıklama E) Tanımlama 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() duygusu değil mi sevgi? Sevgiyi tatmış bir insanı diğerlerinden ayırt etmez misiniz hemen? Hepinizin yanıtını duyar gibiyim: Evet, ben de katılıyorum size! Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Anlatıcının duygusal etkilenmesini yansıtma B) Benzetmeye başvurma C) Açıklayıcı anlatım biçimini kullanma D) Eksiltili cümlelerden yararlanma E) Karşılaştırma yapma 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında, aşağıdakilerden hangisi daha ağır basmaktadır? A) İzlenimsel betimleme B) Sanatsal öyküleme C) Karşıtlıklardan yararlanma D) Açıklayıcı öyküleme E) Örneklemeden yararlanma 22 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Öyküleme B) Tartışma C) Açıklama D) Betimleme E) Karşılaştırma CEVAP ANAHTARI : 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|