Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağlacının, ekinin, yazılışı

De Ekinin Yazılışı, De Bağlacının Yazılışı

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

De Ekinin Yazılışı, De Bağlacının Yazılışı

De Bağlacının Yazılışı
“de” “da” bağlacı da tıpkı “ki” bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır Bulunma durum eki olan “-de,-da, -de,-ta” ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır “de, da” bağlacıyla “-de,-da,-te,-ta” ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır Pratik olarak birbirinden şu şekilde ayırt ederiz: Cümle içerisinde cümleden “de”yi çıkartırız, eğer cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorsa o “de” bağlaçtır Cümlenin yapısı bozuluyorsa o “de” bulunma durum ekidir

*Kitap da alacağım(Kitap alacağım)

*Sen de onun gibisin(Sen onun gibisin)

Görüldüğü gibi bağlaç olan “de ,da” cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyor Şimdi de aşağıdaki örnekleri inceleyelim:

*Sende bir şeylerim kaldı(Sen bir şeylerim kaldı)

*Onu otobüste gördüm(Onu otobüs gördüm)

Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor

Önemli uyarı: Bağlaç olan “de, da”nın kesinlikle “te, ta” biçimi yoktur

*Sana kazak ta alacağım(yanlış)

*Sana kazak da alacağım(doğru)

Ayrıca bağlaç olan “de, da” bir özel isimden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz

*Bize Ahmet’de gelecek(yanlış)

*Bize Ahmet de gelecek(doğru)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com