|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
atasözleri, cevapları, deyimler, soruları, test |
![]() |
Deyimler Ve Atasözleri Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimler Ve Atasözleri Test Soruları Ve CevaplarıDeyimler ve Atasözleri Test Soruları ve Cevapları 1 ![]() ![]() Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, doğa olayları ile ilgilidir? a) Taşıma suyla değirmen dönmez ![]() b) İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı ![]() c) Su uyur, düşman uyumaz ![]() d) Ak akçe kara gün içindir ![]() e) Tarla çayırda, bağ bayırda ![]() 2 ![]() a) Bu, senin kulağına küpe olsun, bir daha aynı hatayı yapmazsın ![]() b) İşin başına kendisi geçti, işi o yönetiyor, dizginleri ele aldı artık ![]() c) Dayısının cimriliği herkesçe bilinir, eli sıkılığıyla tanınır ![]() d) Her şeyi kendim yapmak zorundayım bundan böyle; iş başa düştü ![]() e) Küçücük elleriyle çaldığı piyanoyla hayranlık uyandırdı, herkese parmak ısırttı ![]() 3 ![]() a) Size gün doğdu demek ![]() b) Amacı gün gibi aşikar ![]() c) Günbegün işler yoluna girecek ![]() d) Bazı olaylar gün ışığına çıkarıldı ![]() e) Gün görmüş birine benziyor o ![]() 4 ![]() a) Sohbete hiç katılmıyor göz göze gelmeyi bile istemiyordu, buz gibi bir adamdı ![]() b) Onun kadar kendini beğenmiş birini görmedim, adeta “Küçük dağları ben yarattım ![]() ![]() c) Kardeşim okula başlayınca onunla ilgilenme ona göz kulak olma derdim biraz azaldı ![]() d) Bu araştırma hakkında gece gündüz demeden çalışıp kafa patlattık ![]() e) Zavallı kadın yatalak olmuştu artık komşularının ağzına bakıyordu ![]() 5 ![]() a) Konuştukça hayatıyla ilgili sırları açıklıyor, kendini ele veriyordu ![]() b) 35 yıllık işinden artık iyice sıkılmıştı yaka silkiyordu ![]() c) Geçen sene çalıştığım yerdeki Çaycı Bekir adama günahını vermezdi ![]() d) Her şeyin üstesinden gelebilecek akla ve uyanıklığa sahipti cin gibi bir çocuktu ![]() e) Son sınavı da vermiş bütün sıkıntılardan kurtulmuş rahatlamıştım, kuş gibi hissediyordum kendimi ![]() 6 ![]() a) Bir türlü istediğim yanıtı vermiyor lafı ağzında geveleyip duruyordu ![]() b) Bu kelime Kayseri ağzında bambaşka bir kelime gibi telaffuz edilir ![]() c) Borç istedikten yarım saat sonra vermemek için bana ağız yapmaya başladı ![]() d) Öğretmen iyice kızmış çocuğa “Ağzını düzelt yoksa karışmam!”diyordu ![]() e) Bu dedikoducu kadına sonunda biri ağzının payını verdiği için seviniyorduk ![]() 7 ![]() a) “Her şeyde kılı kırk yarmasan olmaz sanki” derdi eşim ![]() b) Olanları duyunca beynimden vurulmuşa döndüm ![]() c) Dediğin gibi el atına binen tez iniyor ![]() d) Dün gece gözümü kırpmadan döndüm durdum ![]() e) Canıma tak etti deyip kapıyı vurup gitmiş ![]() 8 ![]() a) Her şeyi bilir kesinlikle faka basmaz, eski kulağı kesiklerdendir ![]() b) Görmüş geçirmiş biridir Avrupa’yı baştan başa gezmiş ![]() c) Kendisi hakkında konuşulduğunu anlayınca dikkatle dinlemeye başladı, kulak kesildi ![]() d) Fazla uzaklaşma buralardan el altında ol ![]() e) İşyerinde herkesin beğenisini kazanmış, göze girmişti ![]() 9 ![]() a) İyi şiirler yazamamasına rağmen sürekli boy göstermeye çalışmasıyla eleştirmenlere yaka silktirtti ![]() b) İyi şiir yazamıyor olabilir ama hikayecilikte çoğu yazara taş çıkarttığı da unutulmamalıdır ![]() c) Eski şairlere ettiği hakaretler yüzünden tüm eleştirmenler onu boykot ediyor ![]() d) Yabancı dil bilmeden yapmaya çalıştığı şiir çevirileri, şiir felaketlerine yol açtı ![]() e) Hala eleştirmenlerin kendisine kasten kötü gözle baktığını söylüyor ![]() 10 ![]() a) Kendisine yapılan son haksızlıktan sonra çok kızmış, küplere binmişti ![]() b) Babasının ölümünden sonra hayatı kararmıştı ![]() c) Çok susamış, dili damağına yapışmıştı ![]() d) Derdini bir türlü anlatamıyor, dili dönmüyordu ![]() e) Sınavı kazandığını öğrenince çok sevinmişti, etekleri zil çalıyordu ![]() 11 ![]() a) O kalem kaşlı da bahçeye geldi ![]() b) Onun ayak oyunlarını bilirim, ben ![]() c) O konudaki sözleri, yüreğime su serpti ![]() d) O, her zaman ipe un sererdi ![]() e) O yolda da taban teptik, yıllarca ![]() 12 ![]() ![]() a) Onu yola getirmek için çok uğraştı ![]() b) Tembel arkadaşları, çocuğu yoldan çıkardı ![]() c) İkinci gelişim ama yine de evinizin yolunu şaşırdım ![]() d) Bir yolunu bulup kitapları almalıyım ![]() 13 ![]() a) İyi insan başkasını elindekine göz dikmez ![]() b) Bazı konuları yeniden gözden geçirmeliyiz ![]() c) Bu hatayı gözden kaçırmış olmalıyız ![]() d) Parlak ışıktan gözlerimizi korumalıyız ![]() CEVAP ANAHTARI 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|