Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doğrusunda, gösterme, rasyonel, sayı, sayıları

Rasyonel Sayıları Sayı Doğrusunda Gösterme

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1)Önce kesir basit kesir mi yoksa bileşik kesir mi ona bakılır!
Hatırlarsak basit kesir payı paydasından küçük olan kesir; Bileşik kesir ise payı paydasından büyük olan kesirdir
Diyelim ki sayımız basit kesir olsun bu durumda

Hemen bu basit kesirin işaretine bakılır Eğer işaret negatif ise sayımız (0 ile -1) arasında bir yerdedir
Eğer basit kesirimizin işareti pozitif ise bu durumda sayımız (0 ile +1 arasında ) bir yerdedir
Eğer kesrimiz bileşik kesirse bu durumda en güzel şey önce bu kesiri tam sayılı kesre çevirmektir
Bu nasıl oluyor diye hatırlarsak

Yukardaki şekildeki gibi çevireceğiz yani bölüm tam kısma kalan paya bölen ise paydaya gelecek şekilde çeviriliyordu

İşte bu şekilde çevirdikten sonra tam kısım pozitif ise mesela (1 tam 1/3) için düşünelim sayı +1 ile +2 arasındadırEğer kesir negatif ve bileşik bir kesirse bunu da aynı şekilde tam sayılı kesre çevireceğizDiyelim ki sayımız (-4 tam 3/5) olsun bu durumda sayımızın sayı doğrusundaki yeri -4 ile -5 arasındadır

Peki arasında nerdedir?
Belirlediğimiz ara payadaya bölünür pay kadar seçilirYani (2/5) için belirlenen ara 5 parçaya bölünür ve 2 parça seçilir
İşte bu kadar diyeceğim ama sanırım biraz karışık oldu Aşağıdaki örnekleri inceleyerek devam edelim

ÖRNEK 1:
2/5 kesri için
Bu kesir pozitif ve basit bir kesir o halde 0 ile + 1 arasındadır ve paydası 5 olduğu için 0 ile +1 arasını 5 parçaya böldük ve 0 dan başlayarak sağa doğru 2 parçayı kırmızı okla işaretledik işe tam okun altındaki nokta 2/5 kesridir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com