![]() |
Adana Ve Hatay Usulü Balkabaği Tatlısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adana Ve Hatay Usulü Balkabaği TatlısıHatay usulü balkabagı tatlısı nasıl yapılır? kireçte çıtır kabak-tahin soslu (hatay) (tahinli balkabağı tatlı İki yıl önce, diğer sitelerimde ve ADANA SOFRASI 1'nde de yayımlamış olduğum bu muhteşem yöresel lezzeti, mevsimi itibari ile tekrar ve bu sitemde de, ARŞİV'den yayımlıyourm ![]() ![]() ![]() ![]() MALZEMELER: Kireç kaymağı için: 500 gr sönmemiş kireç 10 litre su 1 kg bal kabağı 200 ml su 1 kg şeker Sosu: 200 ml tahin 1 su bardağı orta kıvamlı tatlı şerbeti Servis için: 150 gr ceviz içi (iri dövülmüş) 250 gr kaymak YAPILIŞI: Kireç kaymağının hazırlanışı: Nalburdan 1-2 avuç dolusu (yarım kg) sönmemiş kireç alınır ve derin bir kaba konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlının yapılışı: Sabahleyin kireçli sudan çıkarılan balkabağı dilimleri birkaç defa yıkanıp 1-2 saatliğine temiz suya yatırılır ![]() ![]() 1 ![]() KIZARTARAK ŞURUBA YATIRMA USULÜ (Daha gevrek ve çıtır çıtır bir tatlı için idealdir) Kireçte bekletilip yıkanmış balkabakları kızgın yağda kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() KENDİ ŞURUBUNDA KAYNATARAK PİŞİRME USULÜ: (Klasik usûl) Kireçte bekletilen balkabakları, üzerini öretecek miktarda şeker ile 5-6 saat bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|