08-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arjantinin Ünlü Yemek Tarifleri
Arjantinin Ünlü Yemekleri Resimli
Arjantin Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır Arjantin dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesidir Bu onların tarihinden gelir Geçmişten günümüze kadar Arjantin yerlileri hayvancılık yapmış ve ana besin maddesi olarak da et tüketmişlerdir Şimdi sizlere Arjantin mutfağına ait bir kaç yemek tarifi sunuyoruz  
Bal Kabağı Dolması
Malzemeler
1 orta boy bal kabağı
1 kg gulaş kesilmiş sığır eti
1 büyük baş soğan
2 diş sarımsak
2 büyük domates
1 yeşil biber
2 tatlı kaşığı toz şeker
10 adet kuru kayısı
3 patates
3 tatlı patates
2 su bardağı et suyu (2 etsu tabletle hazırlanmış)
1 kahve fincanı dry cherry veya 1/2 kahve fincanı kayısı likörü
1 su bardağı konserve mısır
100 gr tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Karabiber
tuz

Yapılışı
Soğanı ve yeşil biberi ince ince kıyın Sarımsakları dövün Domatesleri küçük küçük doğrayın Derin bir tavaya sıvıyağı ve tereyağının yarısını koyup kızdırın Eti içine atarak et altınımsı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın Et kızarınca içine soğan ve sarımsakları ekleyip, hafif ateşte 3-4 dakika kavurun Daha sonra ateşi yükselterek, etlerin üstüne, domatesleri, yeşil biberi, bir tatlı kaşığı şekeri, karabiberi ve etsu tabletleri ile hazırladığınız et suyunu ekleyin Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak, tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat, etler iyice yumuşayıp pişinceye kadar, hafif hafif kaynamaya bırakın Et pişerken patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın Tavada, kalan tereyağının yarısını eritin Yağınız eriyince içine kayısıları atın ve 1-2 dakika çevirin Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker atın, bir kere daha çevirip patatesleri ilave edin Hepsini 5 dakika kavurun
Etin pişmesinin sonuna doğru, hemen hemen 10 dakika önce ete, kayısılan ve patatesleri ilave edin ve hep birlikte yine hafif ateşte pişirin
Etiniz pişerken, bal kabağını üst kısmından kapak şeklinde kesin Kabağın içindeki çekirdekleri ve lifli kısmı temizleyin Bal kabağını yıkayarak, süzün İçinden servis yapabileceğiniz bir fırın kabına koyun Kalan tereyağını eritin Balkabağının içini erimiş tereyağı ile yağlayıp, karabiber ve tuz serpin
Daha sonra etinizi ateşten çekin İçine konserve mısırları, cherry veya likörü, tuzu ilave edip, yavaşça, kayısıları zedelemeden karıştırın Yahninizi bal kabağının içine boşaltın, kabağın bir kenara koyduğunuz kapağı ile ağzını kapatın Önceden 170 derecede kızdırdığınız fırında, bal kabağının etli kısmı pişinceye ve kabuğu hafif kahverengi bir renk alıncaya kadar 1 saat pişirin
Bal Kabağı Dolması’nı pişince fırından çıkarın İçinde piştiği kaptan çıkarmadan, kepçe ile içinden önce yahniyi, daha sonra da bal kabağının etli kısmını alarak servis yapın
Chimichurri
Malzemeler
1,5 su bardağı marinad sosu için:
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı sirke
1/4 su bardağı su
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 iri diş kıyılmış sarmısak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 5 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik veya 2 tatlı kaşığı kuru kekik
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Tüm malzemeleri derin bir cam kapta karıştırın Kapağı sıkı kapanan bir kavanoza koyup 24 saat buzdolabında beklettikten sonra marinad için kullanın
Empanadas
Malzemeler
Hamur için
3 bardak un
3 yemek kaşığı tereyağı(küp, küp doğranmış )
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İç malzemesi
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb harç
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Yapılışı
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır Un, tuz ve tereyağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur Buzdolabında bir saat bekletilir Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır Unlanan tezgahın üzerine konulur , üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür Önceden 180 C’de ısıtılmış fırında maks 25 dak (kızarana kadar) pişirilir Ilınması beklenir ve servis edilir
|
|
|