Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, cumhuriyetçilik, hakkında, ilkesi

Cumhuriyetçilik İlkesi Hakkında Bilgi

Eski 08-30-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyet; egemenliğin halkta olduğu devlet yönetimi demektir Cumhuriyet, demokrasinin bir uygulama şekli olup halkın kendi kendini yöneterek, yönetimde söz sahibi olduğu rejim demektir

Cumhuriyetçilik ise devlet yönetiminde cumhuriyetin bulunması demektir

Cumhuriyet, Atatürk tarafından; “Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare” olduğu için ilan edilmiştir

Cumhuriyet yönetimi 1923 yılından itibaren Anayasa'ya eklenmiştir ve Anayasa'nın birinci maddesidir Anayasa'nın ikinci maddesinde de Cumhuriyetin nitelikleri belirtilmiştir Buna göre Türkiye Cumhuriyeti:İnsan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Demokratik, Laik, Sosyal bir hukuk devletidir

Atatürk demokratik cumhuriyeti benimsemiştir “Demokrasinin tam ve en belirgin şekli cumhuriyettir” demiştir Atatürk, cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir Böylece ülkenin sürekli yenileşme ve çağdaşlaşma içinde olmasına çalışmıştır

Cumhuriyetçilik İlkesinin Özellikleri
1Cumhuriyette temel ilke seçimdir
2Cumhuriyet rejiminde egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir
3Cumhuriyetçilik, anayasamızda, -Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez- şeklinde birinci madde olarak yer almıştır
4Cumhuriyet rejimi, demokratik ve insan haklarına saygılı bir devlet şeklidir
5Türk milletinin tabiatına ve adetlerine en uygun yönetim şeklidir

Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılâplar
1TBMM-nin açılması
21921 ve 1924 Anayasalarının yapılması
3Saltanatın kaldırılması
4Cumhuriyetin ilan edilmesi
5Siyasal partilerin kurulması
6Ordunun siyasetten ayrılması
7Kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilmesi

Cumhuriyetin Türk Toplumuna Sağladığı Faydalar
1Cumhuriyet, bütün vatandaşların devlet yönetimine eşit şekilde katılmasını sağlamıştır
2Türk toplumunun gelişmesini ve çağdaşlaşmasını sağlamıştırforumsinsinet
3Demokrasinin kurulmasına ortam hazırlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com