|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açıklaması, anlamı, cumhuriyetçilik, demektir, ilkesi, tanımı |
![]() |
Cumhuriyetçilik İlkesi Nedir, Ne Demektir, Anlamı, Açıklaması, Tanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cumhuriyetçilik İlkesi Nedir, Ne Demektir, Anlamı, Açıklaması, TanımıCumhuriyetçilik İlkesi Nedir Cumhuriyet; devleti yönetme (egemenlik) hakkının millete ait olduğu ve milletin de bu hakkını belirli bir süre için seçtiği temsilciler aracılığıyla kullandığı yönetim şeklidir ![]() ![]() Cumhuriyet, Atatürk tarafından; “Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare” olduğu için ilan edilmiştir ![]() Cumhuriyet yönetimi 1923 yılından itibaren Anayasa'ya eklenmiştir ve Anayasa'nın birinci maddesidir ![]() ![]() ![]() Atatürk demokratik cumhuriyeti benimsemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halkin kendi kendisini yönetmesi ilkesine dayanir ![]() ![]() ![]() Cumhuriyetçilik; Devlet baskaninin belli bir süre için seçilerek is basina geldigi devlet ya da yönetim biçimidir ![]() Cumhuriyet yönetimlerinin temeli seçimdir ![]() Egemenligin halka ait oldugu tek yönetim biçimidir ![]() Cumhuriyet rejiminde yasalari koyacak kisiler, yani meclis seçim ile belirlenir ![]() Sinif ve cins ayrimi olmaksizin herkesin yönetime katildigi yönetim biçimidir ![]() Kisaca halkin kendi kendisini yönetebildigi, egemenligin ulusa ait oldugu ve herkesin esit haklara sahip ve özgürce haklarini kullandigi yönetim biçimidir ![]() |
![]() |
![]() |
|