Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1921, inönü, mart1, nisan, savaşı

İi. İnönü Savaşı (23 Mart-1 Nisan 1921)

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İi. İnönü Savaşı (23 Mart-1 Nisan 1921)

II İnönü Savaşı (23 mart-1 Nisan 1921)
Yunanlılar, Londra Konferansı'nın başarısız olmasından dolayı yeniden saldırıya geçtiler Amaçları Londra Konferansı'ndaki tekliflerin TBMM tarafından kabul edilmesini sağlamaktı Eskişehir ve Kütahya'yı alarak Ankara üzerine yürümeyi amaçladılar

Taarruza geçen Yunan ordusu İnönü önlerinde bir kez daha yenilerek geri çekildi

Gelişimi: Yunan ordusu İnönü mevkiinde ilerlemesi engellenmiş Türk ordusu Aslıhan ve Dumlupınar’da çarpışmış, birliklerin aşırı yorulması ve aşırı kayıp verilmesi ile istenilen sonuç alınmamıştır Bu durum Türk ordusunun tam olarak taarruz gücüne ulaşamadığını göstermiştir

Sonuçları- TBMM'nin Anadolu'daki otoritesi arttı
- Düşman oyalanmış ve Kurtuluş Savaşı için süre kazanılmıştır
- Yunanlar Türk ordusunun gücünü kabul etmek zorunda kalmıştır
- Halkın TBMM’ye olan güveni artmıştır
- İtilaf Devletleri’nin İstanbul’daki yüksek komiserleri TBMM ile Yunanistan arasında taraf olmadıklarını açıklamıştır
- İtalyanlar, işgal ettikleri toprakları boşaltmışlardır (5 Temmuz 1921)
- Mustafa Kemal Paşa, İsmet Beye çektiği telgrafta “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus (kötü) talihini de yendiniz” dedi
- Yunan ordusu Türk ordusunun sadece savunma yapabildiğini ve saldırı gücünün henüz oluşmadığını fark etmiştir Bu nedenle daha güçlü bir ordu hazırlayıp büyük bir saldırıya geçmek için hazırlıklara başlamıştır
- II İnönü Muharebesi Eskişehir-Kütahya Muharebelerine neden olmuştur

Önemi
- Batı Cephesi’nde Yunanlılara karşı kazanılan ikinci zaferdir
- İtalya bu zaferden sonra Antalya ve Muğla’dan çekilmeye başladılar
- Fransızlar anlaşmak için Ankara’ya temsilci gönderdilerforumsinsinet
- İnönü Savaşlarının Milli mücadelede en önemli özelliği, düşmanı oyalayarak saldırı gücünü zayıflatması ve ilerlemelerini engellemesidir

Not: Ive IIİnönü Muharebeleri düşmanı oyalayarak zaman kazanılmasını sağlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com