Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, devletçilik, hakkında, ilkesi

Devletçilik İlkesi Hakkında Bilgi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Devlet;Toplum halinde yaşayan insanların, aralarında belirli bir düzen kurmak ve bu düzeni sürdürmek için oluşturdukları siyasi teşkilata DEVLET denir Devletin varlığının temel nedeni, insanlar arasında düzeni sağlamaktır
Devletçilik; devletin gerekli gördüğü ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara müdahale etmesi, Milletin gelişmesi ve yücelmesi için çalışmalar yapmasıdır

Devletçilik İlkesinin Özellikleri
1Devletçilik halkçılığın zorunlu bir sonucudur
2Devletçilik, güçlü ve çağdaş bir devlet meydana getirmeyi amaçlar
3Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk milletinin ve devletinin durumundan dolayı zorunlu olarak ekonomide devletçilik ilkesi uygulanmıştır
4Atatürke göre devletçilik özel teşebbüs hürriyetinin ve piyasa ekonomisinin reddedilmesi değildir
5Devletçilik, planlı ekonomiyi gerekli hale getirmiştir

Devletçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılâplar
1Beş yıllık kalkınma planları yapılması ve bu planlar doğrultusunda dokuma, maden, selüloz, seramik ve kimya sanayiinde fabrika ve işletmeler kurulması
2Sanayi yatırımlarını desteklemek için Sümerbank ve Etibankın kurulması
3Devlet bankalarının kurulması
4Faiz oranlarının devlet tarafından belirlenmesi
5Temel tüketim mallarının fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesi
6Eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında halkın gereksinimlerini karşılayabilmek için yatırımlar yapılması
7Merkez Bankasının kurulması

Atatürkçü Düşünce Sisteminde Devletin Başlıca Görevleri
1Adalet ve güvenliği sağlayarak vatandaşlarının haklarını garanti altına almak
2Dış siyaset ve diğer uluslarla olan ilişkileri iyi yöneterek milletin bağımsızlık ve egemenliğini korumak
3Ekonomik alanlarda özel teşebbüs ile devlet arasındaki ilişkileri dengeli olarak yürütmek
4Bayındırlık, eğitim, sağlık, sosyal yardım, sanat ve ticaret işleriyle ilgilenmek

Devletçilik İlkesinin Türk Toplumuna Sağladığı Faydalar
1Türkiye-de ilk defa planlı ekonomiye geçilmiştir
2Devlet eliyle önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir
3Teknik eleman eksikliği giderilmiştirforumsinsinet
4Ekonomik kalkınmada bölgeler arası farklılıklar giderilmiştir
5Türk çiftçisine ürünlerini en iyi şekilde değerlendirme fırsatı sağlanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com