08-31-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Devletçilik İlkesi Hakkında Bilgi
Devletçilik İlkesi Hakkında Bilgi
Devlet;Toplum halinde yaşayan insanların, aralarında belirli bir düzen kurmak ve bu düzeni sürdürmek için oluşturdukları siyasi teşkilata DEVLET denir Devletin varlığının temel nedeni, insanlar arasında düzeni sağlamaktır
Devletçilik; devletin gerekli gördüğü ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara müdahale etmesi, Milletin gelişmesi ve yücelmesi için çalışmalar yapmasıdır
Devletçilik İlkesinin Özellikleri
1 Devletçilik halkçılığın zorunlu bir sonucudur
2 Devletçilik, güçlü ve çağdaş bir devlet meydana getirmeyi amaçlar
3 Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk milletinin ve devletinin durumundan dolayı zorunlu olarak ekonomide devletçilik ilkesi uygulanmıştır
4 Atatürke göre devletçilik özel teşebbüs hürriyetinin ve piyasa ekonomisinin reddedilmesi değildir
5 Devletçilik, planlı ekonomiyi gerekli hale getirmiştir
Devletçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılâplar
1 Beş yıllık kalkınma planları yapılması ve bu planlar doğrultusunda dokuma, maden, selüloz, seramik ve kimya sanayiinde fabrika ve işletmeler kurulması
2 Sanayi yatırımlarını desteklemek için Sümerbank ve Etibankın kurulması
3 Devlet bankalarının kurulması
4 Faiz oranlarının devlet tarafından belirlenmesi
5 Temel tüketim mallarının fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesi
6 Eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında halkın gereksinimlerini karşılayabilmek için yatırımlar yapılması
7 Merkez Bankasının kurulması
Atatürkçü Düşünce Sisteminde Devletin Başlıca Görevleri
1 Adalet ve güvenliği sağlayarak vatandaşlarının haklarını garanti altına almak
2 Dış siyaset ve diğer uluslarla olan ilişkileri iyi yöneterek milletin bağımsızlık ve egemenliğini korumak
3 Ekonomik alanlarda özel teşebbüs ile devlet arasındaki ilişkileri dengeli olarak yürütmek
4 Bayındırlık, eğitim, sağlık, sosyal yardım, sanat ve ticaret işleriyle ilgilenmek
Devletçilik İlkesinin Türk Toplumuna Sağladığı Faydalar
1 Türkiye-de ilk defa planlı ekonomiye geçilmiştir
2 Devlet eliyle önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir
3 Teknik eleman eksikliği giderilmiştir forumsinsi net
4 Ekonomik kalkınmada bölgeler arası farklılıklar giderilmiştir
5 Türk çiftçisine ürünlerini en iyi şekilde değerlendirme fırsatı sağlanmıştır
|
|
|