Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çözüldü, hatay, sorunu

Hatay Sorunu Nasıl Çözüldü

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye-Suriye sınırı, 20 Ekim 1921’de Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile belirlendi Buna göre Hatay Fransa yönetiminde bulunan Suriye’ye bırakıldı Ancak Hatay’da özerk bir yönetim kuruldu, burada yaşayan Türklere geniş haklar tanındı Hatay’da Türk kültürünün devam etmesine izin verilecek, okullarda Türkçe eğitim verilecek ve Hatay’da Türk parası geçerli olacaktı

Avrupa’daki gelişmeler karşısında (II Dünya Savaşı) Fransa, 1936’da Suriye üzerindeki manda yönetimini kaldırdı Suriye Hatay üzerinde hak iddia etmeye başladı

Ancak, Mustafa Kemal Paşa “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz!” diyerek Hatay'ın kurtulacağına inanıyordu 1936'da Fransa Suriye ve Lübnan üzerinde uyguladığı manda yönetimine son verdi Bu durumda Hatay'ın Suriye sınırları içinde kalma tehlikesi belirdi Bunun üzerine Türkiye, Milletler Cemiyeti'ne başvurarak Hatay'ın geleceğine Hataylıların karar vermesini istedi

Halk oylaması Fransa tarafından da kabul edildi Yapılan halk oylaması sonucunda Bağımsız Hatay Devleti kuruldu (2 Eylül 1938) Hatay Türk Devleti Meclisi, Tayfur Sökmen’i cumhurbaşkanlığına, Abdurrahman Melek’i başbakanlığa seçtiforumsinsinet Hatay Türk Devleti Meclisi 29 Haziran 1939’da Hatay’ın anavatana katılmasını oybirliğiyle kabul etti TBMM 30 Haziran 1939’da Hatay’ın anavatana katılmasını kabul etti

Not: Atatürk'ün dış politikada uyguladığı siyaset sonucu Hatay Atatürk'ün ölümünden sonra ana vatana katılmış oldu Hatay en son topraklarımıza katılan şehrimizdir Bu nedenle en son çizilen sınırımız Suriye sınırı olmuştur Böylece Hatay Sorunu Misak-ı Milli doğrultusunda çözümlenmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com