Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilkeleri, maddeleri, wilson

Wilson İlkeleri Maddeleri

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Wilson İlkeleri Maddeleri

Wilson İlkelerinin Maddeleri
1-Galip devletler yenilen devletlerden toprak ve savaş tazminatı almayacak
Açıklama:
1-Bu madde yeni sömürgeler oluşmasına karşıdır
2-Malüb devletlerin mütareke imzalamasını hızlandırmıştır
3-Savaştan sonra imzalanan antlaşmalar bu maddeye uymamıştır
2-Devletlerarası antlaşmalarda açık diplomasi esası uygulanacak
Açıklama:
Gizli antlaşmalar hukuken geçersiz sayılmıştır
3-Karasuları dışındaki denizlerde tam serbestlik sağlanacak
4-Uluslar arası ekonomik engeller kaldırılacak ve devletler arasında eşitlik sağlanacak
5-Silahlanmanın azaltılması yolunda karşılıklı güvenceler verilecektir
Açıklama:
İlk silahsızlanma çağrısıdır
6-Rusya, Belçika, Romanya, İtalya, Sırbistan, Karadağ ve Romanya’nın sınırları tekrar saptanacak
7-Devletlerarası anlaşmazlıkları barış yoluyla çözecek uluslararası bir örgüt kurulacak
Açıklama:
Milletler Cemiyetinin kurulması istenmiştir Bu cemiyet Paris Konferansında kurulmuştur Bu madde Wilson Prensiplerinin uyulan tek maddesidir Savaş uluslararası meselelerin çözülmesinde araç olmaktan çıkarılmak istenmiştir
8-Boğazlar bütün ulusların ticaret gemilerine açık olacakforumsinsinet
9-Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklerin oturduğu bölgelerin egemenliği sağlanacak; diğer bölgelerdeki uluslara da kendilerini geliştirme hakkı verilecektir
Açıklama:
Osmanlı Devletinin devam edeceği, fakat, parçalanacağı vurgulanmıştır Bu madde Mondros mütarekesinden sonra Anadolu’da başlayan işgallerin hukuk dışı; bu durum karşısında Türk Kurtuluş Savaşının ise hukuka uygun olduğunu gösterir Bu madde azınlıklar için ilham kaynağı olmuştur
10-Alses Loren Fransa’ya geri verilecektir
Açıklama:
Bu madde “savaştan sonra malüb devletlerden toprak alınmayacaktır” maddesi ile çelişmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com