Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nedeni, savaşının, sonuçları, sırpsındığı, önemi

Sırpsındığı Savaşının Nedeni, Sonuçları, Önemi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sırp Sındığı Savaşı, 1364 yılında, 20000 Sırp, Macar, Bulgar ve Eflaklıdan oluşan Haçlı İttifakı'nın, Osmanlılar'ı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır

Nedenleri:
-Türklerin Edirne’yi alması ve Rumeli’ye yerleşmeleri üzerine Sırp kralının müracaatı,
-Macar kralının öncülüğü ve Papa VUrban’ın çağrısıyla Sırp, Macar, Eflak, Bulgar kuvvetlerinden hazırlanan haçlı ordusunun harekete geçmesi

Amaç: Türkleri Balkanlardan atmak

Savaş:
-Haçlı ordusu Edirne’ye yaklaştığında Lala Şahin Paşa bir yandan Anadolu’ya geçen 1Murat’a haber yollarken diğer yandan da Hacı İlbey komutasındaki akıncı birliğini düşman üzerine yollar
-Hacı İlbey Sırpsındığı denilen yerde gece yarısı üç koldan ansızın yaptığı baskınla üstün haçlı birliklerini yenmeyi başarır

Sonuç:
a) Bu zaferden sonra fetihlere devam edilerek İstanbul dışında Trakya’nın büyük kısmı Osmanlı egemenliğine alınmıştır
b) Macarlarla Türkler ilk defa bu savaşta karşılaşmışlardır
c) Makedonya ticaret yolları Türklere açılmıştırforumsinsinet
d) Haçlı ordusuna ilk önemli darbe indirilmiş ve Haçlıların Türkleri Balkanlardan atma konusundaki ilk girişimleri boşa çıkarılmıştır
e) Bu zaferden sonra Edirne başkent yapılmıştır(1565)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com