![]() |
Tarihteki Önemli Göçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihteki Önemli GöçlerTarihteki Önemli Göçler Kavimler Göçü, Orta Asya'dan yapılan göç hareketi, Pöhn göçleri, sömürge göçleri, Afrika'dan Amerika'ya yapılan göçler, Avrupa'dan Amerika'ya yapılan göçler ![]() GÖÇLERİN SEBEBLERİ ABD, Avustralya, Almanya, İngiltere, Kanada, G ![]() ![]() ![]() Çünkü bu ülkelerdeki imkanlar şöyle: - Yüksek maaş/ücret, - Absorb etme kapasitesi yüksek, - İş gücü eksikliği, - İş gücüne talep yüksek - Eğitim çok masraflı, - Eğitim planlı, - Nüfus artışı düşük, - Gelişim hızı fazla, tüketime yüksek, - Fırsat işgücü maliyeti yüksek, - Marjinal üretim işgücü yüksek, - İş gücü az/çok istihdam edebilir durum da, - Yüksek nitelikli işgücü gerekli, - Ekonomide kar oranı çok yüksek, - Sermaye yoğun üretim, - Teknolojik zenginlik var, - Teknoloji ithal edebilmekte Ayrıca bu ülkeler ekonomisi ileri, teknolojik, endüstrileşmiş, gelişmiş ve zengin ülkeler ![]() ![]() Nijerya, Etopya, Gana, Mısır, Cezayir, Meksika, Kolombiya, Şili, Filipinler, Kore, İran, Irak, Türkiye vs ![]() ![]() Çünkü bu ülkelerde; - Ücret seviyesi düşük, - Absorp etme kapasitesi düşük, - Eğitimli işgücü fazlası var, - Eğitimli işgücüne talep az, - Eğitim ucuz, - Eğitim plansız ve programsız, - Nüfus artış hızı fazla, - Gelişmenin başında, - İşsizlik ve işini beğenmeyen fazla, - Yüksek nitelikli işgücü gerekli değil, - Ekonomide kar oranı düşük, - Ekonomik büyüme düşük, - Teknoloji zayıf, - Teknoloji ithal/transfer ediliyor ![]() Bu ülkelerin ekonomisiyse tarım ekonomisi ve nüfusları fazla, yaşam standardı da düşük KAVİMLER GÖÇÜ Çiçi'ye bağlı Batı Hunları Çin'in ve Doğu Hunları'nın baskısıyla Aral Gölü civarına göç etmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAVİMLER GÖÇÜNÜN SONUÇLARI 1)- Roma İmparatorluğu; Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye ayrıldı ![]() ![]() ![]() 2)- Avrupa'nın ETNİK yapısı değişti ![]() ![]() 3)- Türkler Avrupa'da BATI HUN DEVLETİ'ni(AVRUPA HUN) kurdular ![]() 4)- İngiltere, Fransa gibi Avrupa devletlerinin temeli atıldı ![]() 5)- Avrupa'da FEODALİTE (DEREBEYLİK) rejimi ortaya çıktı ![]() 6)- İlk çağ kapandı, Ortaçağ başladı ![]() |
![]() |
![]() |
|