Şengül Şirin
|
Kriz Teğet Mi Geçti Yirle Bir Mi Etti?
Kriz teğet mi geçti yirle bir mi etti?
TÜSİAD'ın genel kurulunda gündem, ekonomik kriz ve hükümetti TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 'Teğet mi geçti, yerle bir mi etti' tartışmaları arasında önlem alınmakta gecikildiğini söyledi YİK Başkanı Koç ise kriz dönemlerinde ekonomiye odaklanılmadığını belirterek 'yerel seçim' uyarısı yaptı
:wallbash:Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yöneticileri, genel kurulda hükümetin ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç ile TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 'kriz aylar öncesinde sinyallerini vermesine karşın hükümet tedbir almakta geç kaldı' uyarısını yaptı İstanbul'da yapılan 39'uncu Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Mustafa Koç, 'Bildiğiniz gibi, hükümet krizle ilk ilişkisini onun varlığını reddederek kurdu Piyasaların güven sorununu ortadan kaldıracak güçlü önlem paketleri oluşturmak yerine dağınık tekil önlemler almayı ve IMF anlaşmasını da mümkün olduğu kadar geciktirmeyi tercih etti' dedi
Ekonomi durma noktasında
Arzuhan Doğan Yalçındağ ise krizin 'teğet geçme' ile 'yerle bir etme' arasında değerlendirilmesini girişimciler ve tüketiciler nezdinde ciddi bir belirsizliğe neden olduğunu belirterek bu bilinmezlik ve gelecekten duyulan endişenin ekonomiye neredeyse durma noktasına getirdiğini söyledi
TÜSİAD üyesi işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği genel kurul, gelenek olduğu üzere tek listeyle sonuçlandı Rahmi Koç, Feyyaz Berker, Bülent Eczacıbaşı, Güler Sabancı, Cem Boyner gibi TÜSİAD'ın ağır toplarının katıldığı genel kurulda hükümeti geç kalmakla suçlayan işadamları, ülkenin yerel seçim gündemine mahkum edilmemesi önerisinde bulundu Esin GEDİK
TÜSİAD'ın bütçesi açık verdi
TÜSİAD, bir önceki genel kurulda 385 bin TL bütçe fazlası vermesine karşın son 2 yıllık bütçesini 484 bin TL açıkla kapattı Bütçe hakkında bilgi veren Muhasip Üye Haluk Dinçer, özellikle kurlarda gelen ani değişiklikler nedeniyle bütçenin 484 bin TL açık verdiğini bildirdi
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da bütçe açığını eleştirdi Sabancı, 'Bir elimizde yeni genel sekreter, yeni yönetim kurulu, öbür elimizde ciddi bir ekonomik kriz ve açık veren bir 2008 bütçesi Başa baş bir bütçe Biraz aidatlar artıyor enflasyonun üstünde  Sakıp Bey 'zor oyunu bozar' derdi Bugün, bu sene zor oyunu bozan bir sene' değerlendirmesinde bulundu
Genel seçim havası
MUSTAFA Koç, konuşmasında, 'Herkesin kafasında 'En kötüsü geride kaldı mı? Yoksa daha göreceklerimiz var mı, yılın ilk çeyreği bitmeden yeni bir küresel iflas dalgası mı gelecek' sorularının yer aldığına dikkati çekerek ülke gündeminde ise her kriz döneminde iç sorunlar olmasını eleştirdi
2007 yılından beri krizin belirtilerinin olduğunu ancak Türkiye'nin genel seçimler, türban, Ergenekon gibi konularla uğraştığını vurgulayan Koç, 'Bugün de sanayi üretimi çift haneli eksiyi gördüğü halde krize odaklanamıyoruz Ülkeyi bir genel seçim havasına sokmuş durumdayız Hem de en gergin biçimde' eleştirisinde bulundu Böyle bir ortamda hükümetin toplumun değişik kesimleriyle daha çok görüş alışverişinde bulunmasının şart olduğunu dile getiren Koç, 'Günü kurtarma peşinde koşmamak, meyvelerini gelecekte verecek tohumları atmaya başlamak zorunlu Çünkü gelecek, çok hızlı bugün oluyor' dedi
Yönetime dört yeni isim
ARZUHAN Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanlığı'na, Ümit Boyner, Ferit Şahenk, Haluk Dinçer, Erdal Karamercan, Ali Kibar da yönetimde devam edecek Yönetim kuruluna yeni giren isimler ise Tayfun Beyazıt, Hamdi Akın, Volkan Vural, Mehmet Ali Molay ile yeni Genel Sekreter Zafer Yavan oldu Ayça Dinçkök, Bülent Akgerman, Ethem Sancak ve Pekin Baran ise yönetimden ayrıldı
Hükümet GÜVEN Sağlamalı
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ konuşmasında krizlerin sonu 9'la biten yıllara geldiğine işaret ederek '2009 yılının gündemi her gün sonuçlarını daha vurucu şekilde hissettiğimiz ekonomik kriz tarafından belirleniyor' dedi Yalçındağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ancak henüz küresel krizin hangi safhasında olduğumuzdan bile emin değiliz Üstelik krize yönelik geliştirilen önlem paketlerinin de ne derece etkili olabilecekleri belli değil Krizin boyutlarına ilişkin bu belirsizlik, Türkiye üzerindeki etkisinin de tam olarak öngörülmesini zorlaştırıyor
Kutuplaşma bitmeli
Odaklanmamız gereken iki acil sorun var Biri finansal sistemin sorunsuz çalışması ve reel sektörün kredi ulaşım kanallarının açık tutulması diğeri de yurtiçi talebin uyarılması Tüm bunların yanı sıra beklenti yönetimi doğru yapılmalı ve güven sağlanmalı
Konuşmasında siyasi konulara da değilen Doğan Yalçındağ, 'Toplum olarak kendimize hedefler belirlemeli, ülkeyi tüketen kutuplaşmaları, çatışmaları sona erdirecek bir ortak vizyonun şekillenmesi için çabalarımızı artırmalıyız' dedi
Sabancı: TÜSİAD 2010'da ne tarafta olacağını tartışmalı
SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2010'dan sonra yeni bir dünya düzeni geleceğini söyledi Sabancı, 'Batı eriyor, Doğu biriktiriyor 2010'dan sonra yepyeni bir ekonomik dünya olacak Ben, TÜSİAD yeni yönetiminden Türk özel sektörünün 2010'dan sonraki bu yeni ekonomik düzende neye taraf olacağının hep beraber araştırılması tartışılması ve önümüzdeki enerjimizi, gücümüzü, bunlara harcamamamız gerektiğine inanıyorum ve öneriyorum' dedi
TÜSİAD'ın bütçe açığını eleştiren Sabancı 'Bütçeyi prensip itibarıyla onaylayalım ancak, ciddi bir değişim ve tasarruf beklentisiyle onaylayalım diye sizlere sunuyorum' dedi Sabancı, TÜSİAD'ın, eğitim konusunda da ciddi çalışmaları olduğunu belirterek bu alana önem vermesini istedi
|