Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dikiş, fırsat, krizden, makineleri, yarattı

Dikiş Makineleri Krizden Fırsat Yarattı

Eski 01-14-2009   #1
Şengül Şirin

Dikiş Makineleri Krizden Fırsat Yarattı

Dikiş makineleri krizden fırsat yarattı

10 Ocak Cumartesi 20091930’lardaki Büyük Buhran’da insanlar dikiş makinelerine sarılmıştı Şimdi bu trend yeniden yükselişte Neden hem tasarruf etmek hem de modanın sıkıcılığı

Bir hediyeyi değiştirmek üzere mağazadayım Hediyenin yerine alabileceğim tek şey bulamıyorum Çaresizce; düz kazak, tişört reyonuna yöneliyorum Dolabımdaki siyah hırkalara ek olarak bir siyah hırka daha? Bir beyaz bluz daha? Sanmıyorum Ama alıyorum, fazla aynı mal göz çıkarmaz Umarım
Kasaya giderken yanımdan geçen kadın sinirle haykırıyor: “Bu sene de her şey uyduruk!”
Uyduruk derken kaliteyi mi kast ediyor, tasarımı mı, emin değilim Ama bunu her markaya göre farklı yorumlayabiliriz
Konu kaliteyse; artık uygun fiyata moda satan markaların mallarının kalitesi yerlerde sürünüyor Örneğin, o çok sevdiğimiz H&M’den bir çöp daha almamaya karar verdim birkaç ay önce Kumaşlar katır kutur; değil tenime değmesini, parmaklarımın ucuyla dokunmak bile istemiyorum, avcumu tırmalıyor
Tasarım anlamındaysa, sıkıntıdan patlamak üzereyiz
Kemere, logolu çantalara, 80’lerin mankenlerine, ısıtılıp ısıtılıp önümüze konan geçmişin trendlerine, gözlük modellerine, 60’ların elbiselerine, robaya, babetlere, bol paçaya, dar paçaya, miniye, maksiye doyduk 60’lar veya 70’ler daha kaç kez geri dönebilir? Bunun da bir sınırı olmalı Doyduk ki ne doyduk Fenalık geçirmek üzereyiz
Kötü haber şu ki, 2009 modasının da bir yenilik vaat ettiği yok Kaçımıza hitap edeceği şüpheli transparan trendi, yine ve yeniden mayokini ve uzun plaj elbiseleri, tek omuzlu elbiseler, Yunan tanrıçası esintili elbiseler, taşlı süsler, tunik
En büyük yenilik çiçek desenlerin yerini kelebek motiflerinin alması Göbeği açıkta bırakan kıyafetlerse düz bir karın gerektirmesi münasebetiyle kapsama alanı epey dar bir trend
Transparanları ve göbeği açıkları saymazsak, malum kriz nedeniyle dolabımızdakilere benzer bir kıyafet daha almak çoğumuza saçma gelecek
İşte bu noktada modadan beklediğimiz ancak karşılığını bulamadığımız yaratıcılığı sergilemek bize düşüyor

Dikiş makinesi satışları katlandı
Google’da “dikiş kursu” sözcükleri eskisine göre yüzde 60 daha fazla aranıyor eBay’de dikiş makinesi satışları son üç ay içinde yüzde 70 yükseldi
Terzilerin işleri tıkırında Dizilerde dikiş diken kızların sayısı artıyor Bkz “Gossip Girl”deki Jenny
En çok tercih edilen dikiş makinesi markaları arasında yer alan Brother mesela, geçtiğimiz hafta ev tipi dikiş makinelerini Türk tüketicisiyle buluşturdu Bu da talebin arttığının göstergesi
Harcamak mı, yoksa dikiş dikmek mi? Uyduruk modaya nakit saçan bir kuşak olarak cumartesi gecesi için küçük siyah bir elbise dikme fikri gözü korkutabilir Ama “Kendin dik-kendin giy” trendi acayip bir geri dönüş yaşıyor
Ve dikişle ilginiz olsa da olmasa da ne zor ne de sıkıcı
ABD’nin önceden para içinde yüzen şimdiki işsiz bankacıları mesela, dikiş makinesinin nimetini idrak etmiş durumdalar Mrs Jones adlı bir kadın anlatıyor: “Bugünlerde fiyat etiketlerini dikkatle inceliyorum Ve giysileri atmak yerine onarıyorum O kadar tatmin oluyorum ki Dışarıda yenen yemeklere, beş yıldızlı tatillere, haftalık manikürlere dönüp bakıyorum da savurganlığımız midemi bulandırıyor
Aslında dikiş her kriz dönemi yükselişe geçen bir trend 1930’lardaki Büyük Buhran’da da kadınlar elden bıraktıkları dikiş makinelerini dolaptan çıkarmıştı 1937 tarihli Woman’s Home Companion dergisinde “İğne yastıkları gizlendikleri yerden çıktı Dikiş dikmek yeniden moda” diye boşuna yazmıyordu Nedeni, parasızlıktı Ama 30’ları dikiş dikerek geçiren kadınlar bunu aynı zamanda yaratıcı bir iş olarak görüyor ve zevklerine göre kıyafet yaratma imkanı buluyordu Sonrasında ekonomi düzeldikçe bu trend düşüşe geçti ve hiçbir zaman 30’lardaki gibi yaygın olmadı
Fakat şimdi bu trend yeniden yükselişte Sadece ekonomik nedenli de değil; modanın sıkıcılığından ve kalitesizliğinden de aynı zamanda Örneğin 2006’da 200 doların altındaki elektronik dikiş makinelerinin satış miktarı 2004’tekinin 10 katıydı
Yani, kimileri ekonomik nedenlerle, kimileriyse sokaktaki diğer insanların klonu gibi görünmekten sıkıldığından bu aralar dikiş makinesine sarılıyor
İnanın hiç zor değil Ve hakikaten tuhaf bir şekilde insanı tatmin ediyor
Bence bu yılki yatırımınız bir dikiş makinesi olsun İster ufak tamirler için, isterseniz gardırop düzmek için

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com