![]() |
Peygamber Efendimizin giyim tarzı |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Peygamber Efendimizin giyim tarzıPeygamberimiz (sav)' in giyimi hakkında da sahabeler pek çok detay aktarmışlardır ![]() ![]() "Allah güzeldir, güzelliği sever, güzel giyinmek kibir değildir, kibir (mazhar olduğun nimeti kendinden bilip) hakkı reddetmek, halkı hakir görmektir ![]() "Allah güzeldir, güzeli sever ve kuluna verdiği nimetin eserini üzerinde görmekten hoşlanır ![]() Peygamber Efendimizin torunu Hz ![]() "Peygamber Efendimiz bize elde ettiğimizin en iyisini giymemizi ve bulabildiğimiz en hoş kokuları sürmemizi emrederdi ![]() Bu konudaki Peygamberimiz (sav)' in bir başka hadisi de şu şekildedir: "Ey müminler! Gönlünüzce yiyiniz, içiniz, giyininiz ve Allah yolunda sarf ediniz ![]() ![]() Peygamber Efendimiz ashabından biri dış görünümüne önem vermediğinde veya bakımsız olduğunda onu da hemen uyarırdı ![]() Üzerimde adi bir elbise olduğu halde Resulullah aleyhissalatu vesselam' ın yanına gelmiştim ![]() "Senin malın yok mu?" diye sordu ![]() "Evet var" cevabıma: "Hangi çeşit maldan?" sorusunu yöneltti ![]() "Her çeşit maldan Allah bana vermiştir" demem üzerine: "Öyle ise Allah Teala Hazretleri sana bir mal verdiği vakit Allah' ın verdiği bu nimetin eseri ve fazileti senin üzerinde görülmelidir" buyurdular ![]() Buna benzer bir başka olayı ise Hz ![]() Resulullah aleyhissalatu vesselam, binek hayvanlarımızı güden bir adamımızı gördü ![]() ![]() "Onun bu eskilerden başka giyeceği yok mu?" diye buyurdular ![]() ![]() ![]() ![]() "Öyleyse çağır onu da, bunları giysin" diye emrettiler ![]() ![]() ![]() "Nesi var da bu yenileri giymiyor? Bu daha hoş değil mi?" diye buyurdular ![]() Peygamberimiz (sav)' in giyim tarzı ile ilgili sahabelerin aktardığı bilgilerden bazıları ise şunlardır: İbnu Abbas (ra) anlatıyor: Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam üzerinde mümkün olan en güzel elbiseyi gördüm ![]() Ümmü Seleme (ra) anlatıyor: "Peygamber Efendimizin en çok sevdikleri elbise çeşidi, gömlek (kamis) idi ![]() Ashabdan Kurre (ra) anlatıyor: "Ben, biat eylemek üzere, Müzeyne kabilesinden bir grup insanla birlikte Resulullah Efendimizin huzurlarına çıktım ![]() Enes b ![]() "Peygamber Efendimiz, giydikleri elbiseler içerisinde, Hibere-i Yemani' yi çok severlerdi" (Hibere, Yemen' de dokunan pamuktan yapılan, kırmızı çubuklu yeşil bir kumaştır ![]() ![]() ![]() El-Bera b ![]() "Kırmızı desenli elbisenin, Peygamber Efendimiz kadar bir başkasına yakıştığını görmedim ![]() ![]() Semüre b ![]() "Hazreti Peygamber: "Beyaz elbise giyiniz ![]() ![]() Hz ![]() "Resulullah Efendimiz, bir sabah vakti, üstlerinde siyah yünden dokunmuş bir izar (peştemal, futa, göğüsten aşağı örtülen elbiseler) olduğu halde, evlerinden dışarı çıkmışlardı ![]() Peygamber Efendimizin dış kıyafetleri Eşa' s b ![]() "Bana halam anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seleme b ![]() "Hz ![]() ![]() Peygamber Efendimizin yüzüğü ve mührü Enes b ![]() "Peygamber Efendimizin Mühr-i Şerifleri (şerefli, mübarek mühür) gümüşten yapılmıştı ![]() ![]() Resulullah Efendimiz yabancı devlet reislerine mektup yazmak isteyince, bir mühür yüzük yapılmasını buyurdu ![]() "Peygamber Efendimizin parmağındaki yüzüğün parıltısı hala gözümün önünde duruyor" ![]() "Peygamber Efendimizin Mühr-i Şeriflerinin kaşına, üç satır halinde, "Muhammed Resulullah" ibaresi kazınmıştı ![]() ![]() Peygamber Efendimizin yürüyüş şekli Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: "Ben Resulullah Efendimizden daha güzel birisini görmedim; sanki güneş, onun mübarek yüzünde devrediyor gibiydi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Yürüdüğü zaman vakarlı fakat hızlı giderdi ![]() ![]() Hz ![]() "Yürürken kuvvetli adımlarla yürürdü ![]() "Yürürken, ayaklarını yerden biraz kaldırıp önlerine hafif eğilerek yürürlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hep harekatı mutedil idi ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimizin oturuş tarzı Kayle binti Mahreme (ra) anlatıyor: "Resulullah (sav)' i sonsuz bir mahviyet (alçak gönüllülük, tevazu) ve tevazu içinde otururken görünce, heybetinden vücudum titremeye başladı ![]() Cabir b ![]() "Ben Peygamber Efendimizi, sol tarafına konmuş bir yastığa dayanmış vaziyette gördüm ![]() Peygamber Efendimizin konuşma şekli Peygamber Efendimiz etkileyici üslubu, hikmetli ve keskin hitabıyla tanınan bir insandı ![]() ![]() ![]() Allah Resulü insanların en beliğ (belagatli kimse, meramını tamamen, noksansız ve güzel sözlerle anlatmaya muktedir olan ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "O, sizlerin konuştuğunuz gibi lafları çabuk çabuk ve peş peşe sıralamazdı, sözleri az ve özdü ![]() ![]() "Allah Resülü çok veciz (kısa, öz, az sözle çok mana ifadesi) konuşurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Güzel olmayan laflar edenlerden yüz çevirirdi ![]() ![]() Kendisi sustuğunda huzurdakiler konuşurdu ![]() ![]() Sahabelerinin yüzlerine karşı son derece güler ve gülümserdi, onların konuştuklarını beğenir, dikkatle dinler, kendisini onlardan biri sayardı ![]() Hz ![]() "Mübarek kelamları seçkindi ![]() ![]() Hz ![]() "İnsanların en güleç yüzlüsü ve hoşcanlısı idiler ![]() Hz ![]() "Efendimiz (sav) halkın en latifecisi(hoş söz, şaka, mizah, söz ile iltifat) idi ![]() |
![]() |
![]() |
|