![]() |
Nasreddin Hoca'dan Ders |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Nasreddin Hoca'dan DersNasrettin Hoca bir gün arkadaslariyla otururken,bakin simdi!" demis,ben simdi su karşıdaki dağı ayağıma çağıracam ![]() ![]() ![]() ![]() Ya hoca nasil olur,koskoca dag nasil ayaklanir gelir ![]() ![]() Hoca kalkmis,eeeeyyy koca dağ gel bakiyim buraya demis ![]() Dagdan ses seda cikmaz ![]() ![]() ![]() Dag`dan ses seda cikmamis ![]() ![]() Sonunda sinirli sinirli daga dogru yürümeye başlamis ![]() Orada oturanlar hocaya , nasil hoca dagi getiremedin galiba diye gülüsmüsler ![]() Hoca onlara dönerek bizde gönül kibir yoktur, o gelmezse biz gideriz demis ![]() ![]() ![]() ******************************************* Hoca ormana gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Düşeceğimi bildin ne zaman öleceğimi de söyle bari ![]() ******************************************* Yağmurlu bir günde Nasrettin Hoca pencereden dışarı bakarken komşusunun koşa koşa yağmurdan kaçtığını görür pencereyi açar : -Hey Ahmet Efendi, birde hacı olacaksın rahmetten kaçılır mı?, der ![]() Zavallı adam eli mahkum sırılsıklam olur ![]() -Hoca Hoca dün bana diyordun bugün sen neden rahmetten kaçıyorsun, der ![]() Hoca hiç durmadan yoluna devam eder ve komşusuna şöyle der : -Ben rahmetten kaçmıyorum sadece allahın rahmetine basmamak için çabalıyorum ******************************************* Hoca, bir gün kırlardan topladığı çalı çırpıyı eşeğine yükleyip evine götürürken : -Acaba, yaş çırpı da kurusu gibi yanar mı? diye düşünür ve şeytana uyarak çakmağını çakar ve alevi çalı çırpıya dokundurur ![]() ![]() ![]() ![]() -Aklın varsa göle koş! ******************************************* Nasreddin Hoca ağır bir hastalığa yakalanmış ![]() ![]() -Aman karıcığım, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Aşkolsun efendi; demiş karısı ![]() Nasreddin Hoca karısının sözünü kesmiş hemen: -Konu komşuya kulak asma sen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ******************************************* Nasreddin Hoca bir gün pazarda dolaşırken yanına bi dilenci yaklaşır ve: -Bana sadaka veririsen sana dua ederim! der ![]() ![]() Demesiyle Hoca hemen cebinden beş on kuruş çıkarır, dilenciye verir ![]() -Aman dua mua etmem istemem! der Hoca ![]() Dilenci: -Niye? Nasreddin Hoca: -Eğer senin duan kabul olsaydı, sen şimdi dileniyor olmazdın ![]() ![]() ![]() ******************************************* Nasrettin Hoca bir gün tarladan dönerken kuvvetli bir rüzgar çıkmış ve Hoca daha n'oluyor demeye kalmadan başındaki sarığı rüzgardan uçmuş ve çamura bulanmış ![]() ![]() Sıkkın sıkkın yürürken birkaç adam çıkmış karşısına ![]() -Hocam sarığın kirlenmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca: Kirlenmişse kirlenmiş n'apalım yani ![]() ![]() -N'apalımı var mı Hocam? Yıkasan şu sarığını ![]() ![]() Hoca: Pöh ![]() ![]() -Olsun Hocam, kirlenince yeniden yıkarsın ![]() Hoca: Bir daha kirlenir ![]() ![]() -Sen de bir daha yıkarsın Hoca'm ![]() Hoca sarığın kirlendiğine mi yansın, yoksa adamların ukalalığına mı kızsın ![]() ![]() ![]() -Ne yani ben bu dünyaya sarık yıkamaya mı geldim ![]() ![]() ******************************************* Adamın biri Nasrettin Hoca'nın yolunu kesip elindeki mektubu uzatmış: -Aman Hoca'm, gözünü seveyim şu mektubu bana okuyuver ![]() Hoca almış mektubu, açmış bakmış ![]() -Bu mektup okunacak gibi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam çok kızmış bu işe, terslemiş Hoca'yı: -Ayıp Hoca ayıp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasreddin Hoca'nın canı bu işe çok sıkılmış ![]() -Hadi bakalım demiş, mademki keramet sarıkta sen oku bakalım şu mektubu da görelim ![]() ![]() ![]() ******************************************* Nasrettin Hoca tam yatacakken birden kapı vurulmuş ![]() ![]() -Hocam, sende kırk yıllık sirke varmış, haberini aldım ![]() ![]() Hoca bu, malı kıymetli tabiki ![]() ![]() -Yahu adı üzerinde kırk yıllık sirke, öyle her keze vermiş olsaydım sirke bu zamana kalırmıydı hiç ![]() ![]() ![]() ******************************************* Hoca, yolda dalgın dalgın yürürken, muzipin biri ensesine bir tokat patlatmış ![]() ![]() -Kusura bakmayın efendim! Ben sizi arkanızdan çok samimi bir dostuma benzettim! ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca, bu söze kanmamış: -Olmaz öyle şey, yürü kadıya! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki demiş, sen de ona bir tokat at da ödeşin! ![]() ![]() ![]() Hoca , bu şekilde ödemeyi kabul etmeyince, kadı: -Bir tokadın hakkı 1 akçedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca razı olmuş ![]() ![]() Kadı da izin vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca epey bekledikten sonra hiddetle yerinden kalkmış ve Kadı Efendinin ensesine bir tokat patlatmış: -Efendi hazretleri, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ******************************************* Nasrettin Hoca'nın evine bir gün 3 eski arkadaşı misafirliğe gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşları Nasreddin Hoca'yı memnun etmek için: - "Aman ne güzel kedi ![]() ![]() Hoca: - "Adı Farzdır", der ![]() Hoca'nın arkadaşları şaşırıp birbirlerine bakarlar: - "Bu ne biçim isim Hoca Efendi?" derler ![]() ![]() Hoca hemen taşı gediğine koyar: - "Ne yani, sünnet diyeyim de onu da mı yiyesiniz?" ******************************************* Hoca'nın çok sevdiği hanımı vefat eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet sonra, Hoca'nın eşeği ölür ![]() ![]() ![]() ![]() -Hocam, hanımın vefat etteğinde bu kadar üzülmemiştin, oysa ki eşeğin öldüğünde yemeden içmeden kesildin, hala kendine gelemedin, nedir bunun sebebi, diye sorarlar ![]() Hoca kaşlarını çatar ve ciddi bir tavırla: -Hanım vefat etteğinde, daha cenazeden dönerken eş dost,"Üzülme Hoca, biz sana daha iyisini buluruz, seni evlendiririz" dediler ![]() ![]() ******************************************* Nasrettin Hoca bir gün hamama yıkanmaya gider ![]() ![]() ![]() ![]() 1 hafta sonra Hoca aynı hamama geldiğinde, bu kez büyük ikramlar görür, fakat çıkarken hiç bahşiş bırakmazr ![]() -Hocam der hamamcılar, gösterdiğimiz o kadar ilgiye neden bahşiş bırakmıyorsun? - Bugün vermememin nedeni geçen haftaki hizmetinizden der Hoca, geçen hafta verdiğim de bugünkü hizmetinizin karşılığıydı ![]() ******************************************* İnşallah Açıklama: a) Tedbirli olmanın önemi ve tedbir alındıktan sonra Allah’a tevekkül etmenin gereğini anlatır ![]() ![]() ![]() Hoca evde karısıyla beraber oturmuş ertesi günün planını yapıyordu ![]() - “Eğer yarın hava güzel olursa ormana ağaca giderim, iyi olmazsa hamama ![]() - “İnşallah de Hocam ![]() - “Hanım ne var bunda yarın hava ya iyi olur ya kötü ne var bunda ![]() ![]() ![]() - “Kavuğundan utan bir de yalan söylüyorsun! Çabuk düş önümüze ve en kısa yoldan bizi Sivrihisar’a götür!” diye hep kızar hem de yolda rehberlik etmesini emreder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - “İnşallah benim karıcığım ![]() ![]() ******************************************* Halep Oradaysa Arşın Burada Açıklama: a) Yalan söyleyerek kendinde bulunmamayan özellikleri insanlara varmış gibi anlatılmasının yanlışlığı ve hakikatin ortaya çıkınca ne kadar mahcup olunacağı b) Palavracı insanlara itibar edilmemesi ![]() ![]() ![]() Palavracının biri başına topladığı üç beş cahile karşı övünüp duruyormuş: - “İşte ben güçlü ve maharetli bir adamım ![]() ![]() ![]() ![]() - “Yaa demek sen altmış arşın atlarsın ![]() ![]() ![]() - “Ama ben Halep’te atladım ![]() ![]() - “Canım Halep oradaysa arşın burada ![]() ******************************************* Hırsızın Bunda Hiç Suçu Yok mu? Açıklama: a) Tedbirli olunmadığı takdirde kötüniyetlilerin hedefi olunabileceği ![]() ![]() Günün birinde hırsızın biri Nasreddin Hoca’nın evine girmiş ve ne bulduysa hepsini yanına almış gitmiş ![]() ![]() - “Pekâla, pekâla! Ben suçluyum ama hırsıza ne oluyor? Onun bunda hiç suçu yok mu?” ******************************************* Baklava Açıklama: a) Başkalarının malına göz dikmemek gerektiği ![]() Hoca akşamleyin eve doğru yürürken, baklava seven bir köylüyle karşılaşır ![]() - “Hocam, biraz önce bir adam büyük bir tepsi baklava götürüyordu…” - “Bana ne!” - “Fakat adam tepsiyi sizin eve götürüyordu ![]() - “O zaman sana ne!” ******************************************* Üzerine Açıklama: a) Birliktelik yanlız olmaktan iyidir ![]() ![]() ![]() Hoca, arkadaşlarıyla şirin bir köye gezmeğe gitmiş ![]() ![]() ![]() - “Böreği benim üzerime!” demiş ![]() - “Eti benim üzerime!” - “Meyvesi benim üzerime!” demiş ![]() - “Arkadaşlar, bu ziyafetler aylarca bile sürse buradan ve aranızdan ayrılırsam Allah’ın lâneti de benim üzerime!…” ******************************************* Suyunun Suyu Açıklama: a) İyilik yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ![]() ![]() ![]() Günün birinde komşu köyden Ahmet adında biri elinde hediye bir tavukla çıkagelir ve o akşam Hocanın evinde misafir olur ![]() ![]() ![]() - “Bu Ahmet’in tavuğunun suyunun suyu” der ![]() ******************************************* Marifet Açıklama: a) İnsan çok şey bilebilir ama her şeyi bilemeyebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir adam, elinde çok karışık elyazması farsça yazılmış bir mektup - “Hocam, şu mektubu bana bir okusana ![]() ![]() ![]() - “Ayıp Hoca, ayıp! Benden utanmıyorsan başındaki koca kavuğundan utan! ![]() ![]() - “Madem ki iş kavuktadır: Haydi giy de şunu, kendin oku bakalım mektubunu ![]() ******************************************* Düşünür Açıklama: a) Konuşmanın ölçüsü ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuğu 5, papağanı 50 akçeye satan adama Hoca sorar ![]() - “Hemşerim bu nasıl kuş 50 Akçe istersin?” - “Hocam bu kuşa papağan derler ve ve insan gibi konuşur ![]() ![]() - “Bu gördüğünüz kuş sadece 100 Akçeye, gel, gelll!” Herkesten çok papağan satan şaşar bu işe ve Hoca’ya sorar: - “Hocam 100 Akçe çok değil mi bir hindi için?” Hoca: - “Sen 50 ye satıyorsun ama” - “Dedim ya hocam benim kuş konuşur ama” - “Öyleyse, benimki de düşünür!” ******************************************* Büyük Farklılık Açıklama: a) Gerçek erdem bildiğini zorluklara katlanarak insanlık yararına kullanmaktır ![]() Hoca, namaz kıldırıp vaaz vermek için üç günlük uzaklıktaki bir köye gitmiş, bir ağanın evine konuk olmuş ![]() ![]() ![]() - “Gördün ya, sen okudun, ben de okudum ![]() ![]() - “Dur demiş, aramızda büyük bir fark var: ben üç günlük yolu, yarı aç ve yaya geldim, sense burada rahat huzur içinde yan gelip yatıyorsun ![]() ******************************************* Para İlişkisi Açıklama: Paranın hayattaki yerini anlatır ![]() Cimrinin biri, Hoca’ya, “ Hocam demek parayı sende seviyorsun, fakat neden?” Hoca hemen cevap verir: - “Adamı, senin gibilere muhtaç etmez de ondan ******************************************* ESKİ AYLARI NE YAPARLAR? : Bir gün Hoca’ya: –Yeni ay doğunca eskisini ne yaparlar? Diye sorarlar ![]() Hoca: Kırpıp kırpıp yıldız yaparlar, der ***
|
![]() |
![]() |
|