Bereketin Tatlı Aşı: Aşure |
12-31-2008 | #1 |
GöKKuŞaĞı
|
Bereketin Tatlı Aşı: AşureHicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü'dür İslam kültüründe önemli bir yeri ve kıymeti olan bir gündürMuharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi de adettendir Malzemeler: 2 su bardağı aşurelik buğday 1 su bardağı nohut 5 su bardağı tozşeker 1 su bardağı kuru fasulye 15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı küp doğranmış kayısı 1 su bardağı doğranmış kuru incir 1 portakal Süsleme için: 1 su bardağı kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı Tarçın, nar taneleri Hazırlanışı: * Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın 15 su bardağı su ekleyip kaynatın Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın * Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin * Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın * Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın Sıcakken kaselere boşaltın Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar NFK GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
|