![]() |
Komşu Hakkı |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Komşu HakkıHer müslümanın, iyi komşular arasında ev araması lâzımdır ![]() ![]() (Komşuya hürmet etmek, anaya hürmet etmek gibi lâzımdır) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gayri müslim vatandaşlardan olan komşuya da mümkün olduğu kadar hediye vermeli, iyilik yapmalıdır ![]() ![]() ![]() Komşu olan evlerin adedi, zamanın şartlarına ve insanın yardım kudretine göre değişir ![]() ![]() Komşunun yaptığı eziyetlere ve câhilce hareketlerine sabır etmeli, karşılık vermemelidir ![]() ![]() ![]() Komşunun çocuklarını eli ile okşamalı, namaz kılmaları ve günah işlememeleri için, tatlı dil ile nasihat etmelidir ![]() ![]() ![]() Komşusu hasta olunca, ziyaretine gitmelidir ![]() ![]() ![]() Cenazesi olunca, "Ta'ziye" etmeli, yani sabır etmesini söylemeli ve cenazesinin hizmetine koşmalıdır ![]() Komşusu sefere, uzak vazifeye gidince, geride kalan ailesini, çocuklarını, hırsızların, ahlâksızların şerlerinden, zararlarından muhafaza etmeli, onlara yardımcı olmalıdır ![]() Komşusuna veremiyeceği meyve, tatlı gibi şeyleri evine ondan gizli getirmelidir ![]() ![]() Dünyada en kıymetli şey, müslüman, sâlih (iyi, temiz), Allahü teâlânın ve mahlukların haklarını bilen ve gözeten komşudur ![]() ![]() ![]() Herhangi bir kimseye yapılması haram olan bir fenalık, komşuya yapılırsa, günahı kat kat daha fazla olur ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz buyurdular ki, (Komşunun komşu üzerinde on hakkı vardır: 1- Borç istediği zaman, borç vermek; 2- Evine misafirliğe davet edince gitmek; 3- Hastalanınca ziyaretine gidip, halini sormak, ona şefkat üzere olmak; 4- Bir işte yardım isterse, yardım etmek; 5- Başına bir belâ gelince, baş sağlığı dilemek, geçmiş olsun demek; 6- Bir iyilik ve iyi haberle karşılaşınca, gözün aydın demek; 7- Ölünce cenazesinde bulunmak ve defni ile meşgul olmak; 8- Kaybolur, eve gelmez, gurbete çıkarsa evini beklemek; 9- Ondan gelen sıkıntıya katlanmak; 10- Onunla kavga ve münakaşa etmemek ![]() |
![]() |
![]() |
|