Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sigara

Sigara

Eski 11-18-2008   #1
GöKKuŞaĞı

Sigara

Bin altı yüzlü yıllarda, Amerıka nın keşfiyle birlikte, Kristof Kolomb tarafından kızıldereliler den alınarak Avrupa ya yayılmıştır

Avrupa da bir dönem kullanıldıktan sonra, Türkiye ye getirilmiş ve 1935 yıllarında ilk Türk sigara fabrikası kurulmuştur

Önceleri tütün sarılarak içiliyordu O zamanlar sigara daha yeni tanındığı için, kimse hakkında tam bir bilgi sahibi değildi İnsan sağlığına yararlımı, zararlımı olabileceğini anlayan teknolojiye sahip değillerdi Bir akciğer filmi, bir kalp grafiği çekilemiyordu Tek bildikleri şey, sigaranın dişleri sararttığı ve ağız kokusu yaptığıydı

O zamanki din alimlerimiz bu nedenden dolayı sigara için tanzimen mekruh demişlerdir Yani harama yakın mekruh

Mekruh tabiri, Peygamberimiz (sav)den sonra alimler tarafından haram olmayan fakat iyide olmayan şeyler için kullanılmıştır Tanzımen mekruh ise harama yakın bir ibare olarak kullanılmıştır

Şimdi alimlerimizin fetvalarına dönecek olursak Tanzimen mekruh dedikleri sigara için, birde açık kapı bırakmışlardır Eğer sigara sağlığa zararlı olursa, çocukların rızıkları sigaraya verilecek olunursa, o kişiye haram olur

Sigaranın icat olduğu yıllarda sadece tütün vardı Fetvalarda sadece tütüne göre verilmişti Bügün sigaraya tütün haricinde birçok madde eklenmiştir İnanılması güç ama, sigara bügün 4700 zararlı madde içermektedir

Boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtı metonol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik, öldürücü zehir hidrojen siyanür, naftalin, nikotın, sadece birkaç tanesi

Sigaranın verdiği zararlara gelince, hamileliği engelleme, kansere hız ve tedavisinde engelleme, ses sağlığının düşmanı, körlüğe yol açma riski yüksek, akciğer ve gırtlak kanserine yol açar, damar tıkanıklığına yol açar, kalp krizi, beyinde felç, yorgunluk hissi verir, koku ve tat alma duyusunda azalma, sırt ve bel ağrılarına neden olma

Şimdi bu hastalıklardan yüzyıllar önce ilmin haberi varmıydı? Yoktu Alimler de ona göre 'tanzimen mekruh' demişler Sadece bilinen dişlerin sararması ve ağız kokusu

Alim değilim, hocada değilim, fakat Allah buyuruyor ki Ben insana doğruyu ve yanlışı idrak edecek kadar akıl verdim Bu akılı işimize geldiğine göremi, yoksa doğru olana göremi kullanmalıyız Ben diyorum ki

1) Sigara insan sağlığına yüzde yüz zarar verdiği için HARAM dır

2) Sigara yüzde yüz israf olduğu için HARAM dır

3) Sigaraya çocukların ve fakir fukaranın rızkı verildiği için HARAM dır

4) İçmeyenlerin yanında içildiği zaman HARAM dır Buna birde kul hakkı girer

Şimdi sigara için mekruh diyenlere soruyorum Dayanağınız nedir? Allah açık açık sağlığa zararlı olan şeyleri yasaklamıyormu? İçenlerin bedenleri, mahşer günü sahiplerinden hesap sormayacak mı?

Yoksa sizde içiyorsunuz da, kendi hatanızı örtpas etmek içinmi mekruh diyorsunuz?

Sigaranın haram olduğunu yaysak, kimbilir ne kadar insan bırakacak Yalan söylemeyeceğiz haram olduğunu söyleyeceğiz Ya haram olan bir şeyi mekruh dediğimiz zaman, bunun hesabını artı içenlerin hesabını kim verecek? Adam demeyecekmi, bana mekruh diye fetva verildi, bende içtim Soruyorum size mekruh demesimi az vebal taşır, yoksa haram demesimi? Belki mekruh demekle başkalarının içmesine vesile olacağız

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Sigara

Eski 12-27-2008   #2
önder uçar

sigara içende ölüyo içmeyende kararı sizler verin

Eski 12-27-2008   #3
aisha

kimi ellisinde ölüyo kimi yetmişin de ama ben de bikaç bilgi eklemek istiyorum,heryıl sigaradan dolayı ülkemizde 100000 kişi ölüyo ve uzun süre sigara içenlerin ömrünü 12-16 yıl azaltıyo,genel olarak insanların %20 si sigaradan ölüyo ve yine bi geneleme söylemek istiyorum,sigara içenlerin üçte biri sigara içtiği için ölüyosigaranın yol açtığı hastalıllar bu metinde yazanın yaklaşık üç katı kadar aslında,vücudun tüm bölümlerini etkiliyorakamları sallamadım sınavda hoca sorduğu için aklıma iyice yer etti:)) insanın para verip kendisine ve çevresine zarar vermesi ayrı bi olay zaten,şimdi aklıma geldi sigara içen gebelerin bebeklerinde zeka geriliği riski normalden daha fazla
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com