Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dizisi, ikili, sayma

İkili Sayma Dizisi

Eski 11-08-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

İkili Sayma Dizisi

İkili Sayma Dizisi
Eğer herhangi bir dört-bit ikili sayma dizisini 0000'dan 1111'e dikkatli biçimde incelersek, bitlerin 0 ile 1 arasındaki "salınımlarında" belirli bir biçim düzeni(pattern) olacağı açıkça bellidir:

Burada en az anlamlı bit (LSB), sayı dizisinin her bir adımı için 0 ile 1 arasında nasıl geçiş yaptığına dikkat edin, her bir takip eden bit kendisinden öncekinin frekansının yarısında geçiş yapmaktadır En çok anlamlı bit (MSB), 7 (0111) ve 8 (1000) arasındaki geçişte sadece bir defa, bütün onaltı-adım sayma sırası esnasında geçiş yapar
Eğer biz "sayım" için "dört-bit ikili" ile bir dijital devre tasarlamak isteseydik, bütün yapacağımız, her biri bir kare-dalga darbesinin frekansını 2'ye bölen bir seri frekans bölücü devreler tasarlamaktı:

J-K ikidurumlular (flip-flops) bu görev için idealdirler, çünkü hem J hem de K girişleri "yüksek" yapıldığında(1), bir saat darbesi komutu durumunda, kendi çıkış durumlarını "değiştirme" yeteneğine sahiptir:

Eğer bu devrede bir ikili sayının, iki bitini temsil eden iki tane sinyal (A ve B) göz önünde bulundurursak, sinyal A LSB ve sinyal B de MSB olmak üzere, sayı dizisinin 11'den 10'a 01'e 00'a ve tekrar 11'e olmak üzere geriye doğru gittiğini görürüz Burada sayma işlemi bizim varsaydığımız yönde olmayabilir ama en azından sayıyor!
Takip eden bölümler değiş türlerde sayıcı devrelerini araştırmaktadır ve hepsi J-K ikidurumlulardır, ve hepsi de söz konusu ikidurumlunun operasyondaki geçiş modundan faydalanma temeline dayanıyor
  • ÖZET:
  • İkili sayma dizileri, sekizli frekans bölme olarak bir biçim düzeni(pattern) takip ederler: her bir bit için salınım frekansı, LSB'den MSB'ye olmak üzere, ikiye-bölme şeklinde bir biçim düzeni takip eder Bir başka deyişle, LSB en yüksek frekansta salınacaktır, takip eden bit LSB'nin frekansının yarısı kadar, bir sonraki ise bir önceki bit'in frekansının yarısı kadar değerde salınacaktır ve bu şekilde devam edecektir
  • Devreler, ikili dizi olarak "sayan", J-K ikidurumluları "geçiş" modu ayarında kullanarak kurulabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com