Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
checkers, generators, hata, kontrolcüler, parity

Hata Kontrolcüler (Parity Generators / Checkers)

Eski 11-08-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Sayısal sistemlerin birbirleri ile haberleşmesi sırasında iletilen bilginin değişmesi oldukça sıklıkla karşılaşılan bir konudur Bilgi değişimlerini kontrol edebilmek ve gönderilen bilginin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile Parity Kodu (Hata Tesbit ) kodları ortaya çıkmıştır

Veriye özel bir bit ekleme yöntemi ile veri tümleştirme sağlanabilir Fazladan eklenen eşlik biti (parity bit)i verilen kod kelimesindeki hatanın bulunmasını sağlayacaktır Basit bir eşlik bitinin kodlanması tek yada çift taban üzerine yapılır Tek eşlik bitinde veri içindeki 1’ lerin sayısı tek, çift eşlik bitinde ise 1’lerin sayısı çifttir

Not: Tek eşlik biti ile çift eşlik bitinin birbirinin tümleyeni olduğu tablodan görülmelidir
Sayısal devreler için parıty biti üreten devrelere parity genarator adı verilir Aşağıda 74180 On-Bit parity genarator/ checker entegresinin doğruluk tablosu ve lojik sembolü verilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com