Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
comparators, karşılaştırıcılar

Karşılaştırıcılar (Comparators)

Eski 11-07-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Karşılaştırma işlemi girişindeki sayısal bilgilerden birinin diğerine göre büyük,küçük veya eşit olma durumlarının belirlenmesidir
En temel karşılaştırıcı devreleri Özel-Veya (Xor) kapılarıdır Bir Özel-Veya kapısının girişleri farklı iken çıkış Lojik-1,girişleri aynı iken çıkış Lojik-0’dır Şekilde veya kapısı ile temel karşılaştırma işlemini göstermektedir

Özel-Veya kapısı ile girişlerindeki iki bitlik bilginin eşit olup olmadığı görülür Ancak bir karşılaştırıcının eşitlik durumu ile birlikte bilginin küçük veya büyük olması durumlarını göstermesi beklenir
Örnek:
Bir bitlik A ve B verilerini karşılaştıran bu karşılaştırma sonunda A > B, A = B, A < B durumlarını gösteren devreyi tasarlayınız
Devreye ait doğruluk tablosu aşağıdaki gibi olacaktır Doğruluk tablosu yardımı ile çıkışılar yazılırsa;

olacaktır Böyle bir devre ile bir bitlik iki verinin A > B, A = B, A < B durumları belirlenecektir
Aşağıda bir-bitlik büyüklük karşılaştırıcının Lojik diyagramı ve sembolü verilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com