![]() |
Sokaklarda Satılan Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sokaklarda Satılan YiyeceklerSokaklarda Satılan Yiyecekler -------------------------------------------------------------------------------- Sokaklarda satılan yiyecek ve içecekler özellikle düşük gelirli işçiler ve gençler için ucuz beslenme kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişmekte olan bir çok ülkede sokak besin endüstrisi toplam işgücünün % 6-25'ini teşkil eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sokak yiyeceklerinin güvenilirliği ile ilgili ilkeleri ortaya koymadan önce araştırmalar yapılması gerekir ![]() ![]() ![]() Sağlığa Zararları Sokak yiyeceklerinin patojenik mikro organizmalarla kontaminasyonu bir çok kez rapor edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı durumlarda tehlikeli kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, bilhassa ruhsatsız renklendirici ve koruyucular sokak yiyeceklerinde bulunmuştur ![]() ![]() Yol kenarlarında açıkta satılan yiyecekler araç ekzoslarından çıkan kurşun ile kontamine olabilirler ![]() ![]() Aşağıdaki konular uygun şekilde izlenip kontrol edilmelidir: Fiyatları düşük tutabilmek ve rekabet amacıyla, satıcıların gıda yapımında kullandıkları malzeme düşük kalitede olabilir, örneğin yasaklanmış katkı maddeleri içerebilir ![]() Saklama, hazırlık ve pişirme olanakları yetersiz olabilir ![]() Yıkama, temizleme, pişirme için kullanılması gerekli su miktarı sıklıkla yeterli değildir ![]() ![]() içme suyu temini zaman zaman mümkün olabilir ![]() Besinler böcek, kemirici ve kuşlar tarafından zarar görebilir ![]() Katı ve sıvı atıkların yok edilmesi için gerekli koşullar olmayabilir ![]() Sokak satıcıları kişisel hijyen konusunda yeterince eğitimli olmayabilir ![]() Satıcıların çoğu; fakir, kötü organize olmuş, kendilerini rüşvet isteyenler ve suistimal edenlerden korumaya hazırlıklı değildirler ![]() ![]() ![]() Düzenleme: Bu konudaki düzenlemelerin temel amacı; güvenilir ![]() ![]() Besinin güvenilirliğini sağlamak için her ülke veya yörenin sosyo kültürel durumuna göre hazırlanmış gıda hijyeni ile ilgili kodeks kullanılmalıdır ![]() -Hammadde ve içerik -Gıda hazırlama ve satış yeri -Su -Atıkların yok edilmesi ![]() -Besin ile uğraşanlar ve eğitimleri -Taşıma ve hazırlanan gıdanın depolanması ![]() -Pazarlama -Yiyecek satış merkezleri -Büyük bir halk topluluğu için ![]() |
![]() |
![]() |
|