GöKKuŞaĞı
|
Rize Yöresinde Yapılan Yemekler
SARMA (Lahana Sarması)
Kara lahanadan yapılan sarma Lahana hafif haşlanır, pirinç, karabiber, maydanoz, soğan, et ve salça yoğrulur, lahana ile sarıldıktan sonra az miktarda su ile pişirilir
Kara Lahana Haşlaması:
Malzemeleri: Altı bağ lahana bir domates büyüklüğünde içyağı,bir kase fasülye,iki kaşık mısır unu,iki kaşık tereyağı,bir kiloya yakın kemik,bir miktar acı biber(lav biberi)
Yapılışı: Lahana önce yıkanır temizlenir Daha sonra elle bükülerek doğranır,fasülye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzülür Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir tuzu biberi konur,yarım saat pişirilir
Korkota Çarbası
Korkata mısırın iri parçalara bölünenlerine denir Korkota bol suda pişirilir İçine tereyağı ayran eklenir Piştikten sonra tereyağında salça ezdirilir üstünde gezdirilir
Turşu kavurma:
Malzemeler: Bir kilo fasülye tuşusu,üç baş soğan veya buna denk presa yaprağı,beş diş sarımsak iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı
Yapılışı: Fasülye turşusu bir gün önceden suya konur,tuzu çıkartılır Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır Soğanlar,ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile penbeleşinceye kadar kavrulurlar Daha sonra hazırlanan turşu,tavaya ilave edilir,ezilmemiş sarmısak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika ekmeği ile birlikte yeniyordu Bir lokma ekmek tavada uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyor
Pazı Tavalısı:
Malzemeleri: Dört bağ pazı üç baş soğan veya buna denk presa,beş altı diş sarımsak,iki kaşık tereyağı
Yapılışı: Soğanlar halka halka doğranır yağda kavrulur Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir Ezilmiş sarmısak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur
Papara
Mısır unundan yapılır Su kaynatılır, içersine yavaş yavaş mısır unu dökülür, karıştırılır, kaı hale gelir Pişince ortasına tereyağı konur
Pepeçura
Tatlı çeşidi Üzüm suyundan yapılan pelte kıvamında yapılır
Tavali
Pazının yağda kavrulması ile yapılır
Haviçi
Mısır unundan yapılır Süt kaynatılır, mısır unu yavaş yavaş üzerine dökülür, kaynatılır, muhallebi gibi olur
Ormanlı Hamsi
Hamsi, pazı, nane ve maydanozla yapılan yemek
Pekmezli Kabak
Tatlı çeşidi Beyaz kabak dilimleri son kaynamada pekmezin içine atılmak suretiyle yapılır
Paluze
Tatlı çeşidi Nişastadan yapılır Sütlaç kıvamındadır
Kabak Sütlisi
Tatlı çeşidi Bir çeşit kabak sütlacıdır Kabak sütte ezilir, içine şeker konulduktan sonra kaynatılmak suretiyle yapılır
Kabak Felisi
Tatlı çeşidi Kabak ince ince kesilir, yan yana dizilir, üstüne şerbet dökülür, üzeri kapatıldıktan sonra kaynatılır
Kabak Çorbası
Kabak ince doğranır, yağ katılır, suda pişirilir
Herse
Tatlı çeşidi Arpa, bulgur dövülerek sütle pişirilir, pilav haline gelir, üzerine şeker şerbeti dökülür
Çirmulis
Yağ eritilir Mısır ekmeğinin içi yağla ezilir
Çırıhta
Tatlı çeşidi Hamur yuvarlak kesilir Yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür Soğuyunca yenir
Çılbır
Süt, tereyağı ve un kullanılır Yağa süt konulur, mısır unu dökülür, vurulur; üstüne ağ dökülür
Hamsi Kuşu
Hamsinin kılçıkları çıkarılır Yeşil soğan,pazı,maydanoz,mısır unu,sıcak su,kara biber ile birlikte köfte şeklind yoğrulur Zeytinyağında kızartılır
Hamsikoli
Pazı,çok az karalahana,ince doğranmış taze sogan as yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur İçerisine kılçıkları hamsi karıstırılır 
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|