Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfak, sağlıklı

Sağlıklı Mutfak

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Mutfak




Sağlıklı mutfak[i]


Serap Onay, İstanbul Şişli'deki Ekolojik Pazar'da her hafta kendi elleriyle hazırladığı lezzetleri sunuyor İşte Onay'ın kaleminden Keçiboynuzu, Maydanoz, Isırganotu ve Adaçayı tarifleri


KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI

Cinsel gücü artırdığı ve bu yönde kalıcı etki yarattığı bilinen keçiboynuzu pekmezinin, ayrıca kolesterolü düşürdüğü, içerdiği yüksek miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyumla, çocukların zeka ve kemik gelişimini sağladığı, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları önlediği, göğüs ağrılarını izole ettiği belirtiliyor


KEÇİBOYNUZLU PEKMEZLİ CEVİZLİ KEK

3 yumurta,

1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi,

2 kaŞık keçi boynuzu tozu

1 su bardağı sıvı yağ,

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz,

1 çay bardağı süt

1 su bardağı un,

2 su bardağı buğday unu

1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

yumurta ve keçiboynuzu pekmezini çırpıyoruz, sıvı yağ, yoğurt, vanilya ekliyoruz

Unu kabartma tozu ile karıştırıp cevizle birlikte harca ekleyip karıştırıyoruz, kek kalıbında 180 derecede pişiriyoruz


MAYDONOZ HER DERDE DEVA

Maydanozun yaprakları A, C, K vitaminleri ve demir bakımından zengindir Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacını karşılarken aynı zamanda toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, kanı temizliyor, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor



MAYDANOZ MÜCVERİ

Malzemeler

3 adet yumurta

2 adet patates

4 yemek kaşığı un

1 demet maydanoz

1 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

tuz, karabiber

Yumurtaları çukur bir kaba kırın ve patatesleri iri gözlü renden geçirinMaydanozu kıyınHepsini karıştırıp yumurtanın içine ekleyin ve yavaş , yavaş un ekleyin ve çatalla karıştırınUn,patates ve yumurtalı harcı çatalla ezin Bu işlemi yaparken tuzunu karabibere ekleyinDiğer taraftan tavaya zeytinyağını koyup iyice kızdırınYağ kızınca bulamaçtan bir ka


ISIRAN OTU

Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan ısırgan otu; alyuvar yapımını artırıyor Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili oluyor


Isırgan otu, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur Isırgan otunun genellikle yaygın olan 2 türü, tedavi amaçlı kullanılıyor Büyük ısırgan otu ve küçük ısırgan otu Yaprak, tohum ve kökün içerdiği etkin maddeler arasında farklılıklar bulunuyor Yaprak çayının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcı nitelikleri sıralanabilir


Temel niteliklerden dolayı romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonları, böbrek ve idrar yolları iltihabı, teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşı, güçsüzlük ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar (bahar nezlesi dahil), egzama, ergenlik sivilceleri ve fistüllere karışı etkili oluyor Bu hastalıklara karşı uygulanacak yaprak çayı tedavisi, 2-4 hafta süreli kürler halinde uygulanabilir


Bu süre içinde, günde 2-4 bardak bitki çayı, tatlandırılmadan, öğün aralarında, sıcakken içilebilir Ağır kalp ve böbrek hastalığından kaynaklanan ödemlere karşı kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır Kökler, eğer istenirse her zaman yaprakla karıştırılarak kullanılabilir Ama öncelikle, prostat büyümesine karşı, uygulanan tıbbi tedaviyi destekleyici olarak çok etkili olur Ayrıca, yalnız veya yaprakla birlikte hazırlanan kaynama suyuyla baş yıkandığında, saç dökülmesi durur, saçlar parlaklık kazanır, kepeklenme sona erer


UYARICI VE GÜÇLENDİRİCİ

Tohumlar, öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici ve savunma gücünü artırıcı özelliklere sahip olduğu için, yaşlılarda güçlendirici amaçlı olarak kullanılabilir Yeşil ısırgan otu, sapın dibinden kesilerek, romatizma, gut, eklem deformasyonu, siyatik ve lumbagoya karşı, doğrudan hasta bölgeye sürülerek de kullanılabilir Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle, uzun süreli, rahatlatıcı bir sıcaklık oluşur ve ağrı diner

ISIRGANLI AZERİ YAHNİSİ

Malzemeleri:

500gr ısırgan

500 gr kuzu eti

250 gr kuru erik kayısı,kuru üzüm,badem karışımı

2 adet rendelenmiş soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tarçın ve tuz

yapılışı:Öncelikle kuru erik kayısı,badem ve kuru üzüm karışımı elin dayanacağı

sıcaklıktaki suda iki saat bekletin

Bol su içinde ısırganları iki dk Haşlayın kabaca kıyın

Yemeğe başlarken eti kuşbaşı doğrayın tencereye etin üstünü kapatacak kadar su koyun haşlayın

Kaynamaya başlayınca köpüğünü alın

Haşlanınca eti sudan alın iyice süzün üzerine rendelenmiş soğanları sıvayıp tuzunu serpin

Tereyağı ile tavada kızartınetleri haşladığınız suya kızartılmış etleri tekrar koyun

Doğranmış ısırganları ilave edin Ve tarçın katarak orta ateşte bir saat pişirin

Meyve kurularını etten artan yağda 4 dkçevirin tencereye meyve kurularını ilave edip bir taşım daha kaynatıp

Sıcak olarak servis edin

şık alın yağa atıp her iki yüzü kızarıncaya kadar kızartın Sıcak veya soğuk olarak süzme yoğurt ve domatesle servis edin


ADA ÇAYI

Pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğu söylenir

Çayı veya çayıyla yapılan gargarası özellikle boğaz ve burun hastalıklarına iyi gelir Soğuk algınlıklarının dışında depresyona karşı sindirim sistemi hastalıklarında ve diyabette de ondan yararlanılırVücudu toksinlerden arındırır ve güçlendirir

Adaçayı 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir başka tür olan çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir


KITIR ADAÇAYLI FASULYE PİYAZI

Malzemeler

1su bardağı kuru fasulye

1 yemek kaşığı kuru ada çayı yaprağı

1 adet kırmızı tatlı biber

1/2 su bardağı zeytin yağı

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:Fasulyeleri 7-8 saat ılık suda bekletinSüzdükten sonra bir tencereye koyun

Üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edinSu kaynadıktan sonra ateşi kısın ve fasulyeler yumuşayana kadar pişirinSüzün ve dirileşmeleri için soğuk sudan geçirinBir tavaya zeytin yağını koyup adaçayı yapraklarını orta hararetli ateşte arda karıştırarak kavurunKırmızı biberi ufak küpler,kuru soğanı da halka şeklinde doğrayınÇukur bir kaseye aldığınız fasulyeye diğer malzemeleri ilave edin ve karıştırdıktan sonra servis edin

yeşil
tvmsnbc



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.