|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adına, başın, bilimin, geldiği, görmek, hikayesibir, kesik, noktayı, zamanlar |
![]() |
Kesik Bir Başın Hikayesi-Bir Zamanlar Bilimin Geldiği Noktayı Görmek Adına |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kesik Bir Başın Hikayesi-Bir Zamanlar Bilimin Geldiği Noktayı Görmek Adına1905 yılında Fransız bir doktor, başı kesilen bir insanın ne kadar süre için bilincini koruduğunu görmek istedi ![]() ![]() Deneye kalkışan bu meraklı doktorun adı Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** “Kafanın kopmasının hemen ardından, tam o esnada dikkatimi şu çekti: Giyotin ile kafası vücudundan ayrılan adamın göz kapakları ve dudakları beş ya da altı saniye boyunca düzensiz, fakat ritmik kasılmalar geçirdiler ![]() Bu olay, kendini benimle aynı durumda bulmuş olan ve bir insanın boynunun kesilmesinin ardından neler olduğunu gözleme şansı bulan her kişi tarafından açıkça fark edilmiştir… *** Aradan birkaç saniye geçmesini bekledim ![]() ![]() ![]() Daha sonra Languille’in gözleri benimkilerin üzerine kuşkuya yer bırakmayacak şekilde sabitlendiler ve göz bebekleri de kendilerini benimkilere odakladılar ![]() ![]() bırakmayacak kesinlik ile halen “yaşayan” bu gözler bana bakıyordu ![]() İşte o anda onun adını yine bağırdım ve bir kez daha Languille’in göz kapakları herhangi bir spazm olmaksızın yavaşça aralandı ve bu sefer belki de ilk denememden daha da açık bir idrak ve anlayış ile, yadsınamaz derecede yaşam dolu o gözler benim gözlerimin içine sabitlendiler ![]() ![]() ![]() Ek not: Ünlü Fransız kimyacı Antoine Lavoisier’in 1789’daki Fransız Devrimi sonrasında giyotinle idamı öncesinde bu tür bir deneyi, denek kendisi olmak üzere tasarladığı sıkça anlatılan bir hikayedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|